Ja tylko dodam że te przebicia jednego kanału na drugi to efekt przesterowania wzmacniacza w antenie siatkowej.
Do Trzeciewca masz około 23 km co przy tym ukształtowaniu terenu (znacznie przewyższenie w stosunku do Trzeciewca) daje znakomite warunki propagacyjne. Ze swoich danych wiem ze w punkcie pomiarowym zlokalizowanym przy przejeździe kolejowym na drodze 546 miedzy Łubianką a Bierzgłowem miałem takie wielkości sygnałów:
k.21 TVN 46 dB
k.28 TVP3INFO 98 dB
k.36 TVP2 103 dB
k.41 TVP1 101 dB
k.53 POLSAT 95 dB
Są to wielkości pola elektromagnetycznego. Na standardowej antenie napięcia będą niższe o 10 do 16 dB w miarę rosnącej częstotliwości.
Przy takich poziomach sygnałów przesterowanie anteny jest zjawiskiem normalnym i wzmacniacz należy zdjąć.
TVN jest nadawany na systemie kierunkowym skierowanym na Bydgoszcz i zainstalowanym nieco powyżej połowy masztu, dlatego takie dysproporcje w wielkości sygnału. TVN jest u Ciebie w zasadzie po za zasięgiem technicznym.
Popieram zdanie kolegów by spróbować odbioru sygnałów cyfrowych z Kisielic i Rachocina Jest to co prawda 83 lub 88 km ale trasy nie są najgorsze. Próba polegała by na obróceniu anteny na azymut 55 stopni - nieco więcej niż kat prosty do Trzeciewca w prawo.. Takie ustawienie anteny osłabi znacząco wielkości odbieranych sygnałów z Trzeciewca, bo antena będzie odwrócona bokiem. Następnie należy w RĘCZNYM ustawianiu kanałów cyfrowych dokonać przeszukania kanału 46. Nie rób tego z automatu, bo przy tak słabych sygnałach mogą być kłopoty z właściwą identyfikacja.
Następnie obróć antenę na azymut 120 stopni - (niemal dokładnie tyłem do Trzeciewca) i RĘCZNIE przeskanuj kanał 57. Możesz spróbować co widać na kanale 35 ale przypuszczam że nic tam nie będzie.
Zamelduj jak wyszło.
I zacznij myśleć nad wymiana anteny. Do "normalnego" cyfrowego odbioru Trzeciewca wystarczy nawet taka prosta antena:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-69_dvb-t_A1610.htm oczywiście bez jakiegokolwiek wzmacniacza. Wskazane będzie nawet zastosowanie niewielkiego tłumika.
Problem będzie z odbiorem cyfrowym MUX3 z Bydgoszczy (będzie nadawany małą mocą z SLR Bydgoszcz na kanale 34 - przynajmniej do zakończenia emisji analogowej).
Sytuacja zmienia się dość dynamicznie, ale TVP robi wszystko by opóźnić proces cyfryzacji. Przypuszczam że nadajnik w Bydgoszczy będzie uruchomiony równolegle ze startem MUX1 na dużej mocy z Trzeciewca, miałbyś wówczas odbiór TVP1/2 w HD ale bez TVP Kultura i Historia. Zresztą trudno wyrokować jak rozwinie się sytuacja.
Jak możesz to zrób próby o których pisałem i daj znać co wyszło.