Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mikrofalówka Micromaxx MM41568 Jaki termostat?

Darnix 03 Mar 2011 01:59 4076 2
    Darnix
    Level 12  
    Witam. Mam nadzieję, że trafiłem na odpowiedni dział i takie pytanie jeszcze nie padło. Otóż mam problem z w/w mikrofalówką, a dokładniej z termostatem na głównej komorze który muszę wymienić, ale niestety jest on tak skorodowany, że nie można odczytać z niego symbolu. Posiada ktoś może informacje na temat termostatów do tej mikrofalówki, albo mógłby doradzić jaki inny termostat zastosować? Widziałem, że w obwodzie z grillem jest zastosowany termostat KSD 140, ale ten z samej mikrofalówki niestety prawie na pewno jest inny.
    Dorzucam kilka fotek:
    Termostat
    mikrofalówka Micromaxx MM41568 Jaki termostat? mikrofalówka Micromaxx MM41568 Jaki termostat? mikrofalówka Micromaxx MM41568 Jaki termostat?
    mikrofalówka Micromaxx MM41568 Jaki termostat? mikrofalówka Micromaxx MM41568 Jaki termostat?
    Miejsce po termostacie
    Termostaty
    Termostat z Grilla
    Mikrofalówka
    Schemat
    artfik
    Level 25  
    Witam a co z tym ogranicznikiem że do wymiany.Ogranicznik albo ma przejście i mikrowela działa a jak ma przerwę to nie będzie działać.Dla sprawdzenia wystarczy zmostkować 2 przewody i powinno dzialać .Dostaniesz taki w kazdym zakładzie który naprawia mikrowele z używki za 10 zl
    Darnix
    Level 12  
    Chodzi o to, że jak widać na zdjęciach mikrofalówka była już kilka razy "zalewana" przez koty które jak niektórym wiadomo sikają gdzie popadnie. Na zdjęciach widać miejsca gdzie blacha zaczęła ostro rdzewieć. Pech chciał, że sam termostat mimo tego, że jest z tworzywa, to "końcówkę" która działa na ciepło (ta z bi metalem) jest wykonana z aluminium które niestety bardzo szybko koroduje gdy jest w kontakcie z takim kwasem jak koci mocz. Sam termostat jest (a raczej był) na tyle już felerny, że sam "rozłączał" obwód i mikrofalówka raz działała a raz nie, a czasem było to tak na pograniczu i światełko się żarzyło, tak jak by termostat był na pograniczu i występował w nim łuk elektryczny (pewnie wiecie o co mi chodzi) no i dlatego nadawał się do wymiany. To że taki dostanę w każdym elektronicznym to wiem, ale chodzi o to, że musiał bym wiedzieć na jaką temperaturę musi on być (żeby spełniał swoją funkcję, bo termostaty mają różne temperatury zadziałania) a niestety symbolu odczytać się po prostu nie da a obudowa tego termostatu podczas odkręcania go (a dokładniej dwóch zardzewiałych śrub które go mocowały mimo użycia WD-40) uległ zniszczeniu - popękał i rozleciał się. Mikrofalówka na razie działa tak jak kolega radzi - na zmostkowanych przewodach, bo tyle to wiedziałem, ale chodzi o to, że jest teraz bez zabezpieczenia, a nie było ono zamontowane "od tak sobie".
    No chyba, że kolega wie, że po prostu w mokrofalówkach termostaty które są montowane są praktycznie o takich samych parametrach niezależnie od producenta mikrofalówki?