Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Siemens lady plus

Tysia_27 03 Mar 2011 14:22 5023 11
  • #1 03 Mar 2011 14:22
    Tysia_27
    Poziom 9  

    Witam.
    Posiadam zmywarkę jak w temacie. Problem polega na tym, że nie wypuszcza wody i zatrzymuje się podczas pracy. Gdy przekręcę programator o ząbek, rusza z powrotem aż do następnego cyklu. Tak przechodzi cały program ale nie wypuszcza wody. Czy jest możliwe naprawienie jej czy szukać nowej?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    0 11
  • #2 03 Mar 2011 22:47
    henrykgr1
    Poziom 19  

    Witam.
    Myśle,że problem dotyczy zablokowanej pompy,lub zatkanego odpływu usterka do usunięcia.

    0
  • #3 04 Mar 2011 11:19
    Tysia_27
    Poziom 9  

    Jedyne co jestem w stanie sama zrobić to zerknąć w ten odpływ :) czy powinnam dobrać się do tego zaworu co jest na odpływie?

    0
  • #4 07 Mar 2011 12:05
    Tysia_27
    Poziom 9  

    Rozebrałam ją od dołu, porozpinałam węże i nic nie znalazłam co by ją mogło zapchać, poczyściłam wszystkie styki i poskładałam ją, dwa razy bez problemu ukończyła mycie wypompowując wodę, dzisiaj natomiast miała już problem z pobraniem wody. Jak nalałam jej wody ręcznie to myła i bez problemu ją wypompowywała. Co to może być że raz ma problem z pobraniem wody a raz z wypompowaniem?

    0
  • #5 08 Mar 2011 11:20
    henrykgr1
    Poziom 19  

    Witam.
    Do sprawdzenia elektozawory,czy są sprawne i czy dostają napięcie. W czasie pracy na jednym powinno być 230V

    0
  • #6 08 Mar 2011 23:22
    Tysia_27
    Poziom 9  

    Witam.
    Dziękuję za podpowiedź, w miarę możliwości sprawdzę to jak najszybciej.
    Pozdrawiam

    0
  • #7 27 Mar 2011 17:29
    zmywareczka
    Poziom 2  

    Witam,
    mam zmywarkę Lasy plus od kilku dni, zmywa dużo lepiej niż nowe zmywarki, ale niestety nie wypompowuje wody. U poprzednich właścicieli działała bez zarzutów. Czy przy podłączeniu mogliśmy coś zablokować przez co woda nie spływa? ?

    0
  • #8 27 Mar 2011 18:23
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A gdzie wkładasz wąż odpływowy? Spotykałem się z przypadkami gdzie króciec odnogi odpływu był zapchany lub nie usunięta zaślepka .Wyłóż koniec węża odpływu do np. wiadra i zobacz czy woda odpływa .

    0
  • #9 02 Kwi 2011 14:07
    zmywareczka
    Poziom 2  

    Machefi, miałeś rację. podczas podłączania nie zauważono zaślepki na końcu wężyka. Dzisiaj odkręciłam kolanko i wyciągnęłam zaślepkę. Wlałam wodę do zmywarki i udało się, woda została wypompowana! Ale teraz dla odmiany zmywarka nie pobiera wody :/ Myślałam, że to wina kranika, ale niestety nie...
    pozdrawiam

    Wszyscy na forum piszą o zabezpieczeniu aqua-stop, gdzie mam go szukać?
    Podczas gdy zmywarka nie wypompowywała wody dwa razy woda wyciekła na podłogę...
    ratujcie!

    0
  • #10 02 Kwi 2011 22:20
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przechyl zmywarkę na plecy , niech wyleci woda zgromadzona na dnie misy zmywarki , nic nie odkręcaj tylko przechyl, postaw po chwili i włącz zmywarkę ponownie do pracy.

    0
  • #11 03 Kwi 2011 18:30
    zmywareczka
    Poziom 2  

    Musiałam poczekać na męskie wsparcie, zmywarka została przechylona, woda z niej wyciekła i działa !! !!
    Dziękuje ! ! ! ! ! ! !

    0
  • #12 06 Cze 2011 13:29
    Tysia_27
    Poziom 9  

    Witam po małej przerwie :)
    U mnie okazało się ze zmywarka zatrzymuje program ponieważ ten czujnik na dole odpowiadający za wyciek ją zatrzymywał. Za każdym razem jak zatrzymywała się to przestawałam jej używać, aż ktoś się pojawi żeby w nią zajrzeć. Potem działała bez zarzutu przez kilka dni i znowu przestawała pobierać wodę. Był mały wyciek z takiego kolanka po prawej stronie, nie tam gdzie jest pompa. Wyciek był na tyle mały, że nie było wody na podłodze i wyparowywała w kilka dni dlatego zaczynała prawidłowo pracować. Uszczelka wymieniona i jak na razie wszystko ok :)
    Pozdrawiam!

    0