Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 2035e pojawiający się czarny pasek na kopii

03 Mar 2011 20:00 1592 5
  • Poziom 13  
    Witam.
    Mam problem z Af 2035, który pojawił się po wymianie bębna i listwy.

    Przy pojedynczym kopiowaniu a nawet kilku powtórzeniach po rząd kopia jest idealna, natomiast przy kilkunastu kopiach jednej strony zaczyna pojawiać się czarny pasek z lekkim przebiciem tekstu jakby w negatywie, wymieniłam nawet przezornie wałek ładujący, ale problem nie zniknął, można to na chwilę zniwelować podnosząc napięcie SP 2001-1 prawie na max ale to na "chwilę" a potem i tak spada a problem powraca. Skończyły mi się pomysły co to może być. W zespole nie wymieniłam tylko drugiej listwy : "DRUM CLEANING BLADE 2"

    Proszę o pomoc załączam skan felernej kopii

    Pozdrawiam Serdecznie

    Ricoh Aficio 2035e pojawiający się czarny pasek na kopii
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Witam

    Jak możesz podmień listwę z lampami kasującymi, drugą listwę czyszczącą ja zdejmuje - podobno zmniejsza żywotność bębna.

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Specjalista - kserokopiarki
    wg mnie to prawdopodobnie masz kiepski styk elektryczny do rolki ładującej, bądź też rolka kiepsko dociska do bębna w pierwszej kolejności dognij te blaszki które dociskają zespól rolki do bębna. Lampki kontrolne gdyby fiksowały to mielibyśmy pasek wzdłużny na kopi a nie poprzeczny. A druga listwa to jest jednak dobry wynalazek bo zapobiega szybkiemu brudzeniu się rolki ładującej co było raczej normą w poprzedniej wersji zespołu bębna z jedną listwą
  • Pomocny post
    Specjalista - kserokopiarki
    Inna możliwość to uszkodzona rolka ładująca. Jak możesz to podmień z np Aficio 350/1035. Przy okazji podoginaj styki jak sugeruje Janusz.

    C.
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    W starszej wersji oprogramowania minimalne napięcie ładujące wynosiło 1450V, w najnowszej jest 1500V, a najlepiej ustawić przy bębnie zamienniku 1550V, te maszyny mają jakiś problem z korekcją ładowania, (zmień pod SP 2005 minimum, dodatkowe kody). Drugą listwę najlepiej wyrzucić, ostatnio to zrobiłem, jak na wałku ładującym zrobił mi się biały osad od tej listwy. Z reguły nie widać na niej osadzonego tonera, więc nie widzę sensu jej zakładać. Kilka maszyn chodzi mi bez niej i bębny AEG robią po 170 tysięcy.
  • Poziom 13  
    Witam.

    Wymieniłam rolkę ładującą na nową i problem zniknął.

    Dziękuję za pomoc
    Zamykam temat.
    Pozdrawiam