Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Texa Poland
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

piec azowy Buderus Logamax plus GB132 T

ZYBI71 04 Mar 2011 12:35 16008 31
  • #1 04 Mar 2011 12:35
    ZYBI71
    Poziom 2  

    ZNOWU MAM PROBLEM Z PIECEM TERAZ WYSKOCZYŁ MI NUMER USTERKI 2L 266 CZY KTOŚ WIE CO TO TAKIEGO PROSZĘ O POMOC:/

    Proszę wyłączyć Caps Lock. Tu nie krzyczymy
    mod - mirrzo

    0 29
  • Texa Poland
  • #2 04 Mar 2011 17:59
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Sprawdź czy pompa obiegowa się nie zablokowana i czy działa. Kod usterki wskazuje na brak podnoszenia pompy.
    Sprawdź też filtr na instalacji i ciśnienie w instalacji.

    0
  • #3 04 Mar 2011 18:16
    ZYBI71
    Poziom 2  

    tylko ze teraz znowu jakiś numer usterki mi wyskoczył 288. czy wie ktoś co to takiego????

    0
  • #4 04 Mar 2011 18:39
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Ciśnienie wody w instalacji, ale również może być związany z zastaną pompą.

    Posprawdzaj wszystko to co Ci napisałem i powinieneś znaleźć przyczynę awarii.

    0
  • #5 14 Sty 2012 23:09
    slawko_k
    Poziom 33  

    Witam.
    Mam problem z identycznym piecem. Pracuje kiedy chce.
    Gość który go montował nie ma bladego pojęcia do mu dolega.

    Zaczyna pracować, palnik pochodzi 1-2s i kończy. na wyświetlaczu napis 6A.
    Jeżeli nacisnę reset to pokazuje 0C lub 0L
    Popróbuje tak kilka razy staje. Po jakimś czasie wyświetla 6A lub 6C.
    Raz zauważyłem że pokazał 6L.

    Co mu dolega??
    Jak się to zaczęło to koleś przyjechał wyczyścił kocioł z białego syfu i mówił że będzie ok. niestety na następny dzień piec już nie pracował. Piec ma 3 lata

    Może jakaś dysza albo filtr bo kilka razy zauważyłem że przestawał działać jak na kuchni gazowej coś się gotowało na 2-3 palnikach.

    Dzięki za wszelkie porady

    Sławek

    1
  • #6 15 Sty 2012 03:50
    das160
    Poziom 15  

    Witam jak napisałeś koleś który go montował to monter a ty potrzebujesz serwisanta. Kod usterki : brak płomienia na palniku, może to być spowodowane zabrudzeniem kotła ( ale koleś czyścił, tylko nie wiadomo czy fachowo ) zaśniedziała sonda jonizacyjna lub elektroda zapłonowa, lub uszkodzenie iskrownika, modulatora lub innego elementu. Jest to objaw mogący być wynikiem usterki którą może zdiagnozować tylko serwisant. Twoje powiązanie wadliwej pracy kotła z obciążeniem kuchenki gazowej może świadczyć ( chociaż to wątpliwe ) o usterce poza kotłem, np może być uszkodzony reduktor ciśnienia gazu na przyłączu do budynku, lub uszkodzenie gazomierza, wadę tą łatwo wykryje serwisant ( do układu gazowego podłączy manometr i zmierzy ciśnienie gazu czynność standardowa przy regulacji ). Podsumowując kocioł ma 3 lata i potrzebuje czyszczenia i regulacji, a ty potrzebujesz serwisanta nie pana Kazia. Pozdrawiam

    -1
  • #7 15 Sty 2012 04:58
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    das160 napisał:
    Podsumowując kocioł ma 3 lata i potrzebuje czyszczenia i regulacji, a ty potrzebujesz serwisanta nie pana Kazia.

    Z tego co znalazłem to Ty też jesteś "panem Kaziem" czy jak wolisz "Monterem"

    A serwisant połączy się w cudowny sposób z kotłem i zapyta go co mu dolega.
    Po za tym skąd wiesz, że ten właśnie człowiek nie jest serwisantem?
    Kocioł był zanieczyszczony, zaniedbany to go wyczyścił, bo to mogło być jedną z przyczyn awarii. Okazało się, że jest coś jeszcze więc trzeba szukać dalej.
    brak płomienia na palniku - tak ale podczas pracy a nie podczas startu a to może świadczyć o problemach z reduktorem, lub zła mieszanka powietrze gaz. Palnik startuje z mocą minimalną i przy wchodzeniu na maksa zdmuchuje płomień.
    Wezwij jeszcze raz serwis bo bez analizatora i cyfrowej u-rurki (tak koniecznie musi być cyfrowa) nic nie zrobisz.

    Dodam, że jeżeli pojawi się usterka np. ten kod 6L warto wcisnąć symbol kluczyka i odczytać numer w tym przypadku prawdopodobnie 229
    Pozwoli to na dokładniejsze lokalizowanie problemu.

    Dodano po 23 [minuty]:

    6A i 6L - brak płomienia po zapłonie
    0C i 0L - informacja o procedurze startu palnika (normalne)
    6C - tutaj najbardziej przydałby się ten dodatkowy kod 2xx

    1
  • Texa Poland
  • #8 15 Sty 2012 07:35
    slawko_k
    Poziom 33  

    Cytat:
    6C - tutaj najbardziej przydałby się ten dodatkowy kod 2xx

    Teraz akurat piec działa więc nie zobaczę ale z tego co pamiętam to pisał 227 ale głowy nie dam sobie urwać.

    Cytat:
    ty potrzebujesz serwisanta

    Pan Kazio kilka dni temu powiedział że przyjedzie z serwisantem ale tego nie zrobił wiec w poniedziałek sam będę dzwonił do przedstawiciela buderusa.

    Cytat:
    Podsumowując kocioł ma 3 lata i potrzebuje czyszczenia i regulacji

    z 40min coś pan Kazio czyścił wyciągając całe garście białego syfu ale nic nie regulował.
    Co ile powinno się ten kocioł czyścić ? jak montowali piec nikt nic nie mówił, instrukcja jest po niemiecku a teraz pan Kazio na mnie zwala ze kocioł się co rok powinno czyścić i ze mój błąd ze go nie wzywałem.
    Ile taka usługa wg was kosztuje bo to mi mi krzyknął to mi trochę nogi podcięło.

    1
  • #9 15 Sty 2012 10:07
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Urządzenia grzewcze gazowe powinny być poddawane konserwacji przynajmniej raz w roku .
    Warunek ten musi być również spełniony aby uznać gwarancję.

    Koszt takiego przeglądu (jeżeli robi się go co roku i nie ma większych problemów) to około 200 -250 zł oczywiście z analizą spalin, regulacją i badaniem szczelności instalacji gazowej w obrębie kotła.

    0
  • #10 15 Sty 2012 14:02
    slawko_k
    Poziom 33  

    Cytat:
    Urządzenia grzewcze gazowe powinny być poddawane konserwacji przynajmniej raz w roku .
    Warunek ten musi być również spełniony aby uznać gwarancję.


    A jak idziesz kupować to mówią ze 10 lat bezproblemowej i bezobsługowej pracy.

    Dzięki za informacje.
    Jutro zadzwonię do serwisanta.

    Pozdro Sławek

    0
  • #11 19 Sty 2012 19:15
    slawko_k
    Poziom 33  

    Historii ciąg dalszy.

    Piec codziennie staje na kilka godz.
    Zasugerowano mi żeby zgłosić problem w gazowni ze słabym ciśnieniem. Zgłosiłem. Wymieniono mi licznik i reduktor.
    Problem pozostał.
    Dziś po prawie tygodniu dzwonienia odwiedził mnie serwisant .
    Pech że 5 min przed jego przyjazdem piec się załączył po ponad 6godzinnej awarii.
    Serwisant przeprowadzał różne testy, regulował spaliny, sprawdzał ciśnienie gazu, przeprowadził test czujników.

    I nic nie stwierdził po za tym że może w kominie jest ptak.
    Otworzył mi wieko od kotła i tak zostawił. mówi ze jak pomoźe to znak ze komin zatkany.

    Będę obserwował.
    Ale ogólnie to ładne szambo

    0
  • #12 20 Sty 2012 00:19
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    slawko_k napisał:
    I nic nie stwierdził po za tym że może w kominie jest ptak.
    Otworzył mi wieko od kotła i tak zostawił. mówi ze jak pomoźe to znak ze komin zatkany.


    Doprawdy, dziwny serwisant.

    0
  • #13 20 Sty 2012 10:16
    slawko_k
    Poziom 33  

    Patrzyłem co robił i chyba naprawdę zrobił wszystko żeby się dowiedzieć co boli ten piec ale piec akurat działał i nic nie wyszło.
    błędy które pokazuje piec to np zanik płomienia po zapłonie. Tylko nie pokazuje dlaczego ten zanik się pojawił.
    serwisant gasił i zapałał go setki razy i wszytko było ok.
    Sam siedzę w naprawach tylko inna działka u w rozumię go. mi też czasami ktos przyniesie telefon ze czasami sie wyłącza, j ja sie miesiąc nim bawię i mi działa. w takich przypadkach nie robie nic.

    Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo

    0
  • #14 20 Sty 2012 12:11
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze

    Rozumiem że ptaka z komina usunął ?!

    0
  • #15 27 Sty 2012 15:36
    slawko_k
    Poziom 33  

    Nie mam już sił do tego pieca i do serwisu a idą mrozy.
    może ktoś kto ma pojęcie to zerknie na filmik.


    Link


    widać na nim że podgrzewa wodę a kontrolka palnika nie świeci.
    Za kilak sekund zgłasza błąd.
    Jakby wypalał resztki gazu i nie otwierał jakiegoś zaworu.

    Może ktoś się spotkał z czymś takim i coś podpowie.

    0
  • #16 27 Sty 2012 19:41
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Jak się pojawi błąd to przyciśnij symbol klucza i napisz jaki tam się pojawia kod 2xx lub 5xx.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Sprawdź czy syfon kondensatu jest czysty i czy kondensat ma zapewniony odpływ.

    0
  • #17 27 Sty 2012 19:56
    slawko_k
    Poziom 33  

    taka przezroczysta butelka z odejściem do kanału byłą czyszczona i jest prawie pusta .

    najczęściej wyskakuje
    6A - 227
    lub
    jak kilka razy nie zapali ro blokuje piec i 6C - 306

    2 razy zdarzyło się 6L - 229

    Mi to wygląda jakby się jakiś zawór gazu nie otwierał.
    Identycznei zachowuje sie jak zakręcę gaz - zapali się, wypali resztkę i wyrzuca błąd 6A.

    0
  • #18 27 Sty 2012 20:32
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Skoro był ptak w kominie to może jest i w kotle.
    Może spoczywać sobie w misie kondensatu przy wylocie w taki sposób, że blokuje odpływ skroplin.
    I to by pasowało, że kocioł popracuje kilka godzin nazbiera się kondensatu, i odpali ponownie dopiero po kilku godzinach postoju jak ten powoli spłynie.
    Może warto sprawdzić.

    1
  • #19 27 Sty 2012 21:58
    slawko_k
    Poziom 33  

    Ja nie mówiłem że był ptak w kominie tylko ze jak serwisant wszystko testował i przyczyny nie znalazł to powiedział że możliwe ze ptak wchodzi do komina blokując go. I otworzył jakieś wieko od kotła mówiąc ze jak problem zniknie to właśnie może to oznaczać.
    Ale problem pozostał.
    Kocioł był czyszczony jak pierwszy raz usterka się pojawiła.
    po czyszczeniu na następny dzień było to samo

    Ale może kiepsko i coś faktycznie zatyka odpływ kondensatu.
    W każdym razie jak go rozbierał pan kazio i czyścił to mówił ze jest dużo wody i że nawet w wentylatorze był który jest od góry.

    0
  • #20 27 Sty 2012 22:09
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    To, że był czyszczony nie oznacza, że była sprawdzana instalacja odprowadzania kondensatu. Odkręć syfon i zobacz ile poleci wody, sprawdź czy od syfonu do kanalizacji jest odpływ, czy coś nie jest zatkane.
    Na próbę możesz puścić komendy do wiadra.
    Jest to częsta przyczyna awarii kondensatow.

    0
  • #21 28 Sty 2012 00:24
    slawko_k
    Poziom 33  

    No trudno mi powiedzieć co było a co nie bo to nie moje nazewnictwo.
    NA pewno wyciągał przezroczysty pojemnik w którym była woda.
    Nie wiem co jeszcze wchodzi w skład tej "instalacji odprowadzania kondensatu."
    Jutro zerknę do instrukcji może będą jakieś szczegółowe rysunki.

    Co widziałem to to że czyścił jakiś dzwon wyciągnięty z góry kotła, środek pomiędzy ta spiralą ( z pół małego wiadereczka syfu białego am było), wyodkurzał tam no i wyciągnął ten pojemnik z woda i wyczyścił.

    Cytat:
    Na próbę możesz puścić komendy do wiadra.


    Jak to zrobić? I czy niczym to nie grozi?

    0
  • #22 28 Sty 2012 12:21
    pan marek
    Poziom 14  

    Witam w/g kodu usterek które podałeś problem jest w detekcji płomienia lub w proporcji składu mieszanki powietrzno gazowej. Powodem może być również uszkodzenie bloku gazowego o czym świadczy kod 6c 306 - wykrycie płomienia po zamknięciu bloku gazowego. Sam nie dasz rady bezpiecznie usunąć tej usterki Poszukaj dobrego serwisanta Pozdrawiam

    0
  • #23 28 Sty 2012 12:35
    slawko_k
    Poziom 33  

    Skład mieszanki serwisant regulował.
    Gdzie tego dobrego serwisanta szukać?

    Tak najczęściej jest jest właśnie kod 6C choć jak zresetuje to 3 razy próbuje się zapalić za każdym razem wyrzucając 6A i potem to 6A już zostaje.

    Edit.
    Właśnie dostałem nowy sterownik.
    Będę obserwował czy się polepeszyło.

    1
  • #24 24 Lut 2012 18:50
    leon28
    Poziom 2  

    witam, ten sam kocioł te same problemy
    na forach dyskusyjnych niemieckich tez ciągle narzekają na te piece.
    jak czytałem, to chcieli nawet jakiś pozew zbiorowy przeciw buderusowi zrobić, bo to wygląda jak błąd fabryczny.

    Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo

    0
  • #25 24 Lut 2012 19:09
    slawko_k
    Poziom 33  

    No mój ciągle się chrzani.
    Serwisant buderusa ani firma która mi to zakładała nie reagują już wcale na moje telefony.

    leon28
    Masz jakis pomysł?

    0
  • #26 24 Lut 2012 22:57
    marekon
    Poziom 18  

    Miałem kiedyś przypadek awarii co prawda związany z inną usterką,uszkodzenie sterownika UBA lub KIM.Powód był dość prosty,nie dokręcony sterownik UBA tam jest taka śruba od góry która dociska cały sterownik do listwy.Nie wiem czy pomoże,ale spróbować można.

    0
  • #27 24 Lut 2012 23:29
    slawko_k
    Poziom 33  

    Sterownik był wymieniany więc i śruba dokręcana była.

    0
  • #28 26 Lut 2012 19:44
    kowal001
    Użytkownik obserwowany

    slawko_k napisał:
    No mój ciągle się chrzani.
    Serwisant buderusa ani firma która mi to zakładała nie reagują już wcale na moje telefony.

    leon28
    Masz jakis pomysł?


    Jedyny rozwiązaniem jest zwrócić się do producenta Buderus, którego znajdziesz na stronie firmowej www.buderus.pl Firma Buderus posiada nie tylko zewnętrzny autoryzowany serwis poprzez Partnerów Handlowych, ale swój własny fabryczny - pomocny w trudnych przypadkach. Można go wezwać do diagnostyki, naprawy lub telefonicznie wymienić poglądy na temat możliwej przyczyny wadliwego działania kotła Buderus.

    0
  • #29 26 Lut 2012 20:46
    slawko_k
    Poziom 33  

    kowal001
    W cytacie który nawet sam przytoczyłeś wyraźnie pisze ze to już robiłem

    0
  • #30 26 Lut 2012 21:19
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    slawko_k napisał:
    No mój ciągle się chrzani.
    Serwisant buderusa ani firma która mi to zakładała nie reagują już wcale na moje telefony.
    Masz jakis pomysł?

    Napisz pismo, muszą odpowiedzieć.

    0