Chłopaki czy ktoś wie które z pinów w liczniku od sprintera są od czujnika prędkości? 8O
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereelektrykpp wrote:czy ktś z kolegów podzieli się wiedzą czy można zrobić to bez wymiany impulsatora . ???Przyjedz do mnie to ci zrobię za 150 i bez wymiany impulsatora.
W każdym momencie wtedy mozesz wpiąć licznik albo tacho bez żadnych przeróbek. Wszystkie kostki pozostają na mejscu.
Moderated By robokop:
Gerri wrote:CA licznik bez tacho potrzebuje czego? Mniemam że sinusoidy - zlicza drogę na podstawie sygnału częstotliwości, czy napięcia?prostokątny sygnał drogi w przeciwfazie.
sadek1979 wrote:WDB9034721P673271 312d rok 1997
robokop wrote:To nie czujnik halotronowy tylko przetwornik indukcyjny. Jak był tachograf 1319 to jest tak jak pisał Gerri. Jak 1324 to zasilanie (+ i -) sygnał prostokątny i cyrowy. Do licznika jest czujnik indukcyjny (cewka) (sygnał sinusoidalny).Jak to czujnik hallotronowy, to potrzebuje zasilania, a zwraca sygnał prostokątny 5V - nie wiem do czego 4 przewód. W AD trzeba by zerknąć.
robokop wrote:Tak.zlicza drogę na podstawie sygnału częstotliwości
Wawrzyniec wrote:Przeczytaj to jeszcze raz i zastanów się.To nie czujnik halotronowy tylko przetwornik indukcyjny. Jak był tachograf 1319 to jest tak jak pisał Gerri. Jak 1324 to zasilanie (+ i -) sygnał prostokątny i cyrowy. Do licznika jest czujnik indukcyjny (cewka) (sygnał sinusoidalny).
Wawrzyniec wrote:Sprintery nigdy nie miały przetworników halotronowych tylko indukcyjne.To nie czujnik halotronowy tylko przetwornik indukcyjny.
Gerri wrote:Dwa druty to zasilanie, a na dwóch pozostałych pojawia się prostokątny sygnał drogi w przeciwfazie.
robokop wrote:A licznik bez tacho potrzebuje czego?
Wawrzyniec wrote:Sprintery nigdy nie miały przetworników halotronowych tylko indukcyjne.
Wawrzyniec wrote:Czy my rozmawiamy o Mercedesie z 2017 czy z 1997r
Wawrzyniec wrote:Tachograf cyfrowy przyjmie każdy rodzaj impulsatora kodowanego (tak indukcyjny jak i hallotronowy. 1319 tylko indukcyjny. 1324 też tylko indukcyjny kodowany. Vederoot indukcyjny i hallotronowy, ale Mercedes ich nie stosował. (Cały czas odnoszę się do czasu tachografów analogowych).
Wawrzyniec wrote:Tachograf cyfrowy przyjmie każdy rodzaj impulsatora kodowanego (tak indukcyjny jak i hallotronowy.
Gerri wrote:To mało widziałeś. 10 lat w serwisie tacho (2004-2014) wystarczy? Do cyfrówek są przetworniki KITAS 2171.xxx tak w wersji indukcyjnej jak i hallotronowej, a w tachografie jest opcja wyboru typu przetwornika. Oprócz tego sygnału tacho cyfrowe potrzebuje jeszcze drugiego sygnału prędkości z trakcji albo GPSa. Tylko pierwszym wersjom cyfrówki wystarczył sygnał z przetwornika, zresztą unia narzuciła ten wymóg. 2159 takiej możliwości niema, ale one były stosowane z tachografami typu 1318, Actia, 026, 028, EGK100 itp. 2170 był stosowany z np. 1324, VR, i musiały być parowane.Nie spotkałem impulsatora indukcyjnego przeznaczonego do tachografów cyfrowych. Już do pierwszej generacji tachografów cyfrowych (od maja 2006 roku) nie było wyboru innego, niż czujnik o oznaczeniu 2171 oparty wyłącznie na przetworniku hallotronowym. Ma on swój numer seryjny elektronicznie zapisywany w pamięci tachografu cyfrowego w procesie parowania. Żaden czujnik indukcyjny takiej możliwości nie ma i z tego powodu parowanie będzie nieskuteczne i używanie takiego zestawu jest niemożliwe.
Wawrzyniec wrote:Do cyfrówek są przetworniki KITAS 2171.xxx tak w wersji indukcyjnej jak i hallotronowej, a w tachografie jest opcja wyboru typu przetwornika.
Wawrzyniec wrote:Tylko pierwszym wersjom cyfrówki wystarczył sygnał z przetwornika, zresztą unia narzuciła ten wymóg.
Gerri wrote:najmniejszego. Z tym NIGDY to źle napisałem. Powinno być: Do roku 2014 nie spotkałem Sprintera z hallotronem, owszem Fiaty, francuzy tak. Co tam teraz Mercedes zakłada nie wiem.Jeżeli natomiast chodzi o wybór opcji typu przetwornika 2171 w tachografie, to rodzaj sensora nie ma w tym przypadku wpływu na kształt sygnału wyjściowego
elektrykpp wrote:to taka opcja też istnieje. Jeżeli tachograf to 1319 (taki co wciąga tarczki) to zamiast niego można podłączyć elektroniczny licznik. Są w takich samych obudowach jak tachograf i wykorzystują impulsator od tachografu (żółtą wtyczkę z przewodem od impulsatora wpina się do tego licznika) A jeżeli była szuflada (Kienzle 1324) to bez żadnych przeróbek instalacji można zamiast niej wstawić symulator tachografu i wszystko działa prawidłowo (łącznie ze skrzynią) bez wymiany deski.Przyjedz do mnie to ci zrobię za 150 i bez wymiany impulsatora.
W każdym momencie wtedy mozesz wpiąć licznik albo tacho bez żadnych przeróbek. Wszystkie kostki pozostają na mejscu.
sadek1979 wrote:W liczniku wpiąłem przewód biały do pinu nr2 - był PUSTY , brązowy przewód do pinu nr 11 gdzie szedł niebiesko/czarny - dopiąłem go. Czy we właściwe piny poszedłem ??? Dziwi mnie tylko że pin 2 był pusty
Wawrzyniec wrote:Do cyfrówek są przetworniki KITAS 2171.xxx tak w wersji indukcyjnej jak i hallotronowej, a w tachografie jest opcja wyboru typu przetwornika.
Gerri wrote:W starych wersjach była. Teraz przyjmuje automatycznie. I słusznie. Mniejsza możliwość pomyłki.Nie ma takiej opcji. Rodzaj sensora przy tachografie cyfrowym jest ustawiony na "encrypted"