Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie

04 Mar 2011 16:28 8461 32
  • Poziom 15  
    Witam.
    Od jakiegoś czasu mam problem z zasilaczem który ładuje akumulator mojej wkrętarki.
    Na płytce jest napisane że na wyjściu powinien mieć 18V lecz dziwne jest bo od czasu problemu na wyjściu jest 28,5V
    Robiłem pomiary na transformatorze i na wyjściu transformatora zmierzyłem 20V. Trochę to dziwne ze układ oddaje więcej niż otrzymuje. Wymieniałem też kondensator elektrolityczny na 470uF 25v (oryginalnie jest 470uF 35V) i dalej to samo, na wyjściu zasilacza 28,5V. Sam układ nie jest żadną rewelacja ani nie jest skomplikowany, proszę o pomoc ponieważ nie jestem doświadczonym elektronikiem i chciałbym zasięgnąć porad osób bardziej doświadczonych.
    Poniżej zamieszczam fotki układu

    Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie
  • Poziom 32  
    Robiłeś te pomiary pod obciązeniem?
    Za sprawą prostownika o kondensatora napięcie jest troche wyższe.
  • Poziom 33  
    lyczewskiand napisał:
    na wyjściu jest 28,5V
    Robiłem pomiary na transformatorze i na wyjściu transformatora zmierzyłem 20V. Wymieniałem też kondensator elektrolityczny na 470uF 25v (oryginalnie jest 470uF 35V)


    Na pewno zamieniłeś kondensator 470uF 35V na 470uF 25V? Nie na odwrót czasem?
  • Poziom 15  
    ogur3k napisał:

    Na pewno zamieniłeś kondensator 470uF 35V na 470uF 25V? Nie na odwrót czasem?


    Tak, napewno zamieniłem z 35V na 25V.
    Z tym że kiedy okazało sie ze to nic nie dało to powróciłem do oryginalnego stanu.
  • Poziom 33  
    W takim razie na dłuższą metę, możesz się spodziewać efektów wizualno-akustycznych.
    Kondensator z dopuszczalnym maksymalnym napięciem 25V u Ciebie dostaje 28,5V.
    Niezbyt zdrowe, popraw to natychmiast.
    A tak ogólnie, to nie przejmuj się tym, że zasilacz ma na tabliczce 18V a daje naprawdę więcej, taki efekt bo bez obciążenia.
  • Poziom 15  
    Ale to chyba nie jest normalne żeby tak było. Akumulator do wkrętarki mi się nie chce pewnie przez to ładować. :/
  • Poziom 32  
    Podłacz do akumulatora ladowarkę i wtedy zmierz napięcie !
  • Poziom 33  
    To jest normalne, zasilacz jest niestabilizowany.
    Wątpię żeby przez to akumulator się nie ładował.
  • Poziom 15  
    Napięcie pod obciążeniem (gdy niby chcę ładować akumulator) wynosi 27,1V czyli dalej kicha.
  • Poziom 33  
    Problem nie leży w zasilaczu. Wsadzaj odpowiedni kondensator i zostaw go w spokoju.
  • Poziom 15  
    Kondensator jest taki jaki był na samym początku. Więc nie rozumiem tego wszystkiego. Wszystkie te dane, napięcie na wyjściu, z obciążeniem i bez robię na tym oryginalnym kondensatorze jaki był tam od nowości
  • Poziom 33  
    Jest wlutowany 470uF 35V? To dobrze, daj mu już spokój.
    Powtarzam: problem nieładowania akumulatora NIE leży w zasilaczu.
  • Poziom 15  
    Rozbierałem sam akumulator, nie ma w nim żadnej płytki sterującej ani diód.
    Zasilacz z którym mam problem wchodzi za to do takiej podstawki z diodami, ale niewiele tam jest elementów.
    Oczywiście zamieszczam zdjęcia
    Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie Zasilacz do wkrętarki daje za wysokie napięcie

    Robiłem pomiary na tej płytce, na wejściu podstawki, na wszystkim co sie da. Napięcia rzędu 27-25V
  • Poziom 12  
    Mam pytanie zainteresowanego, czy miernik jest ustawiony przy pomiarach na prąd stał i czy z zasilacza wychodzi do ładowania prąd już wyprostowany po mostku Greca ,może być tak że akumulator ładujesz prądem zmiennym,chociaż to mało-prawdopodobne bo by wystrzeliły elektrolity,,ale sprawdź czy to co wychodzi to prąd stały.


    Regulamin pkt 8,1 .
    Błagam o utrzymanie poprawnego nazewnictwa i pisowni, co do prostownika "wymyślonego" przez wielkiego Twórcę - Pana Graetza - i nazwanego na cześć jego nazwiska.
    Zobacz link : http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_Graetza
    [SP5ANJ]
  • Poziom 15  
    Ustawiłem miernik na napięcie zmienne, sprawdziłem czy do transformatora dochodzi 230V - dochodzi. To samo na wyjściu transformatora, na wyjściu jest 20V.
    Na wyjściu całego układu jest napięcie stałe 28V a powinno być 18.

    Z czystej ciekawości wylutowałem kondensator i na wyjściu dostałem 17,5V
    Czyli mamy przyczynę - kondensator... :/ tylko czemu teraz tak się robi skoro nigdy wcześniej tak nie było?
    Ciekaw jestem jaki inny kondensator można by zastosować.
  • Poziom 32  
    Chłopie napisałem Tobie w pierwszym poscie co i jak. Kondensator nie jest rozwalony tylko zawsze napięcie po wyprostowaniu za kondensatorem podniesie sie o 1,414... (Czyli pierwiastek z dwóch). Napięcie przed miostekim mierzymy na zakresie prądu przemiennego (AC), natomiast za mostkiem na zakresie prądu stałego (DC). Więc ustosunkuj się najpier do tych rad i wtedy pisz tutaj.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Mam taką samą ładowarkę i też miałem taki sam problem. Sprawdz ten duży rezystor czy nie jest odlutowany, w moim przypadku tak się działo że nie ładowało i napięcie na zasilaczu w spoczynku wynosi ok 23V DC.
    A i sprawdz zakres pomiarów na mierniku, może masz zakres ustawiony na AC lub masz słabą baterię w mierniku.
  • Poziom 15  
    Bateria jest wymieniona w mierniku, a zakres to potrafię ustawić, nie jestem aż taki niedouczony. Wszystko mierzyłem na odpowiednich zakresach :/
  • Poziom 21  
    Te 28V jest jak najbardziej prawidłowe, jest to wartość bez obciążenia. Po podłączeniu wyżej wspomnianego zmniejszy się, tak działają zasilacze niestabilizowane. Napięcie podnosi kondensator.
    Niech kolega poczyta o napięciu skutecznym i maksymalnym.
    Sprawdzić napięcie na zaciskach akumulatora, jeżeli nadal będzie te 28V to raczej akumulator trup.
  • Poziom 15  
    Jak już wcześniej pisałem robiłem pomiary pod obciążeniem i dalej to samo wychodzi. 28V !
  • Poziom 33  
    Widocznie akumulator trup i nie stanowi dla zasilacza obciążenia.
    Pewnie zaraz się dowiemy że akumulator leżał rok czasu nieużywany czy coś takiego ;)
    Chyba, że gdzieś po drodze masz przerwę i napięcie nie dociera do ogniw akumulatora. Miłego mierzenia.
  • Poziom 15  
    Na akumulatorze jest napięcie 13V
  • Poziom 33  
    Kolego, takim gadaniem to my do niczego nie dojdziemy.
    Konkrety!
    Akumulator ma 13V rozładowany, naładowany, w ładowarce, po wyjęciu z ładowarki?
    Konkrety!
  • Poziom 35  
    Co jest na nalepce akumulatora? Jakie napięcie znamionowe?
    Jeżeli jest to akumulator 18V to zastanawiam się jak chcesz go naładować do pełna 18V - napięcie musi być wyższe. Zapewne pod obciążeniem spadnie nieco.
    Nie ma co kombinować - z ładowarką wszystko jest ok.
  • Poziom 15  
    Jarosx9 napisał:
    Co jest na nalepce akumulatora?


    Na nalepce akumulatora jest napisane 14,4V tak samo jak na podstawce do ładowania. Akumulator sprawdzałem bez obciążenia taki stan jaki jest teraz pokazuje 13V. Pewnie jest rozładowany bo nawet wkrętarka sie nie zakręci, za mało [mAh].
    Akumulator jak i cała wkrętarka leżały cały czas w mieszkaniu w szafie przez jakieś 6 miesięcy, bo od 6 miesięcy nie działa.
  • Poziom 33  
    Jaki powód tego niedziałania?
    Aktualnie to wygląda tak, że ogniwa w akumulatorze się rozleniwiły, nie chcą przyjmować prądu.
    Gdyby tak było, to po wsadzeniu akumulatora do ładowarki, na ogniwach miałbyś napięcie takie jak na wyjściu z ładowarki.
    Sprawdź.
  • Poziom 35  
    Jeśli sprawdzałeś to tanim elektronicznym miernikiem to sprawdź w nim baterię - bo tego typu mierniki przy mocno rozładowanej baterii zawyżają mierzone napięcia.
  • Poziom 15  
    Jarosx9 napisał:
    Jeśli sprawdzałeś to tanim elektronicznym miernikiem to sprawdź w nim baterię - bo tego typu mierniki przy mocno rozładowanej baterii zawyżają mierzone napięcia.

    Wcześniej już napisałem przecież że bateria dopiero co wymieniona, 1 dzień ma.
  • Moderator Samochody
    Skoro w baterii nie ma żadnej elektroniki to za wysokie napięci zasilacza mogłoby co najwyżej spowodować przeładowanie/eksplozję ogniw. Napięcie nie spada bo akumulator nie ma połączenia z ładowarką, bądź jest uszkodzony (na przerwę) i nie obciąża zasilacza.
  • Poziom 15  
    Widzę że jest to chyba pierwszy taki przypadek na forum.
    Postaram się zdobyć zasilacz 18V podłączyc zamiast tego wadliwego i zobaczyć co będzie.