Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ferroli TOP w 125 - jaka dysza na propan?

piracik 04 Mar 2011 21:31 1899 13
  • #1 04 Mar 2011 21:31
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Witam.

    Mam problem z w/w kotłem.
    Pracuje on na propanie i strasznie wybucha przy próbie zapłony po czym gaśnie.

    Kocioł ma 2 lata i użytkownik twierdzi, że bardzo często się mu to zdarzało.
    Podejrzewam, że może być zatankowany zbiornik mieszanką propan-butan, ale chciałbym jeszcze dla pewności sprawdzić jaka jest dysza i tu pojawia się problem.

    W instrukcji ogólnodostępnej do tego kotła nie ma podanych rozmiarów dysz, a instrukcji serwisowej nie posiadam (jeszcze).

    Jakby, któryś z kolegów mógł podpowiedzieć jaki rozmiar dyszy ma być do propanu lub podrzucić instrukcję serwisowa do tego kotła, byłbym wdzięczny.

    Lub co jeszcze może być przyczyną takiego wybuchowego startu :D

    Pozdrawiam

    0 13
  • #2 05 Mar 2011 00:33
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Np.: słaba iskra do ilości wypływającego gazu.

    0
  • #3 05 Mar 2011 08:57
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Iskrę sprawdzałem i wygląda na to, że jest OK.

    Podejrzewam jeszcze, że kociołek może być nieźle zabity ponieważ jakiś bardzo duży spręż był w komorze spalania. Dmuchało każdą dziurą.

    Dzisiaj jadę, przeczyszczę wymiennik, sprawdzę jaka jest dysza. Palnik konstrukcyjnie wygląda identycznie jak w GB162 100kW, co prawda jest on tylko 100kW , a Ferroli 125 ale chyba można orientacyjnie przynajmniej porównać te rozmiary.

    Kocioł ma dwa lata nie całe a wygląda jak by miał przynajmniej 10 i przeszedł dwa przedsieniach ziemi.
    Tak więc spodziewam się wszystkiego tam, nawet dyszy do gazu ziemnego zamiast do propanu:)

    Pozdrawiam

    0
  • #4 05 Mar 2011 17:18
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    piracik napisał:
    Podejrzewam, że może być zatankowany zbiornik mieszanką propan-butan,...


    A znasz diagram do sprawdzania gazu płynnego ?

    0
  • #5 05 Mar 2011 23:38
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    mirrzo napisał:


    A znasz diagram do sprawdzania gazu płynnego ?


    Nie znam, klient twierdzi, że zatankowany jest propan.

    Po rozebraniu kotła okazało się, że wymiennik jest cały zabity jakimś białym jakby kamieniem.

    Jest w tak trudno dostępnym miejscu, że jest problem jak to udrożnić teraz.

    Poprzedni serwisant ukręcił śruby mocujące elektrody i wizjerek. Zostawił to tak, a efekt tego jest taki :D

    Ferroli TOP w 125 - jaka dysza na propan?

    Wymiennik natomiast wygląda tak:

    Ferroli TOP w 125 - jaka dysza na propan?

    Kocioł pracuje dopiero drugi sezon, a wygląda jakby miał ponad 10 lat i dwa trzęsienia ziemi za sobą.

    Rozmiar dyszy sprawdziłem, jest 7.0 i jest to prawidłowa.

    Jakby ktoś podrzucił instrukcję regulacji tego palnika byłbym wdzięczny.
    Wstępnie ustawiłem go podobnie jak buderusa -5 Pa na gazie przy mocy min. i startuje już mniej wybuchowo.

    A tutaj sprzęgło autorstwa instalatora od w/w kotła.
    Ferroli TOP w 125 - jaka dysza na propan?

    0
  • #6 06 Mar 2011 10:51
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze

    Wybuchy spowodowane są za małym minimalnym ciśnieniem na starcie.

    0
  • Pomocny post
    #7 06 Mar 2011 20:24
    zybie
    Poziom 30  

    Ciśnienie przy mocy minimalnej 0 do -3 Pa

    0
  • #8 06 Mar 2011 20:28
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze

    A sprawdzałeś analizatorem spalin wartości?

    0
  • #9 06 Mar 2011 20:29
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Czyli jeszcze troszeczkę muszę dodać gazu.
    Dzięki za info, jutro spróbuje jeszcze go podregulować.

    Może ktoś ma pomysł jak pozbyć się tego kamienia z wymiennika? Zdjęcie 2.

    Piotr77777 napisał:
    A sprawdzałeś analizatorem spalin wartości?


    W ogóle ten kocioł ustawia się pod analizę spalin? Miałem wpięty analizator ale tylko mierzyłem ciąg kominowy.

    0
  • #10 06 Mar 2011 20:35
    zybie
    Poziom 30  

    wysłałem ci pocztą instrukcję

    0
  • #11 06 Mar 2011 22:38
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    To jest ogólnie dostępna instrukcja, nawet na stronie producenta.

    Myślałem, że jest jakaś serwisowa, której producent nie udostępnia szarym użytkownikom.
    Dopiero jest zakładka instrukcje serwisowe i ekran logowania.

    0
  • #12 07 Mar 2011 23:43
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    OK. Kocioł odpalił i na razie pracuje.

    CO/2 jest w granicach 9,5 do 9,8
    podciśnienie na gazie -5Pa

    Palnik nadal startuje wybuchowo, ale już nie tak strasznie jak na początku :D

    0
  • #13 08 Mar 2011 16:15
    ogi4
    Poziom 16  

    Jaki jest komin zasysający powietrze.

    0
  • #14 08 Mar 2011 21:52
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Kocioł zasysa powietrze z pomieszczenia.

    Wyprowadzone jest kolano na bok i koniec komina.

    0