Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3

Akrzy74 04 Mar 2011 21:53 1342206 4447
Buderus
    kindlar
    Level 41  
    Może cię to zainteresuje. Podobno można wykorzystać na prądnicę silnik typu directdraw (nie wiem czy tak się to pisze) z pralki. Gdzieś znalazłem to zdjęcie. Mam nadzieję, że jego autor mi wybaczy jego rozpowszechnianie.
  • Buderus
    maciek19660714
    Level 10  
    A gdzie tu są magnesy? Pod cewkami?
    SAWEK101
    Level 31  
    Z tego co widzę to magnesy dopiero mają być montowane na bębnie.
    fest
    Level 22  
    Macie narysowane na poprzeniej stronie na szkicu silnika typu outrunner gdzie sa magnesy.
    maciek19660714
    Level 10  
    Aaaaa. Załapałem.
    Chodzi o to, że ten silnik directdraw można by wykorzystać jako materiał do przerobienia na prądnicę typu Outrunner wtedy magnesy oczywiście na obudowie.
    Tak czy siak, na pewno zawsze da się przerobić.
    Interesujące jest jednak co taka konstrukcja wniosła by do przemysłu MEW.
    Tak Wikipedia tłumaczy angielski tekst o zasadzie działania:
    "Prądu stałego (włączać i wyłączać przy wysokiej częstotliwości do napięcia modulacji) jest zazwyczaj przechodzi przez trzy lub więcej uzwojeń nie sąsiadujących ze sobą, a grupy tak pobudzonych przeplatają się elektronicznie w oparciu wirnik zwrotny. Liczba stałych magnesów w wirniku nie pasuje do liczby biegunów stojana, jednak różnica między liczbą biegunów magnesu i liczby biegunów stojana zapewnia efekt, który może być rozumiany jako podobny do planetarnej przekładni . Liczba biegunów magnetycznych podzielona przez 2 daje stosunek pola magnetycznego prędkości obrotowej silnika do prędkości obrotowej. W związku z wyprzedzeniem elektromagnetycznym impuls wokół osi silnika przebiega znacznie szybciej niż wirnik się obraca. Dzięki większej liczbie biegunów magnesów maksymalny moment obrotowy wzrasta, podczas gdy prędkość wirnika wcześniej zmniejsza się proporcjonalnie do stosunku biegunów magnesów do biegunów stojana."

Biorąc pod uwagę to co pokazuje kalkulator cewek i czytając to tragiczne tłumaczenie, jak na mój laicki rozumek główna tajemnica takiego silnika tkwi w specjalnym połączeniu cewek.
    A co gdyby "przekonwertować" to specjalne ustawienie do Amerykanki?
    potegat
    Level 20  
    Pracę idą dalej Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3
    Skrzynka praktycznie gotowa i zawiera
    1.sterownik na procesorze atmega8 z pomiarem trzech napięć, licznikiem obrotów, pomiarem temperatury, dwoma PWM-ami, (tryby pracy skokowy i płynny regulowane napięcia ON OFF MAX moc), cztery styki do załączania przekaźników (wykorzystuję dwa do włączenia i wyłączenia UPS-a z zimnego startu, tryby pracy zwykły impuls ON i OFF wszystko regulowane ),funkcjami steruję się za pomocą trzech przycisków.
    2.licznik energii
    3.różnicówka
    4.bezpiecznik 220v i bezpiecznik 48v
    5.ogranicznik przepięć
    6.włącznik dojścia prądu z sieci do ups-a (gdyby trzeba było naładować akumulatory)
    7.włącznik podświetlenia wyświetlacza sterownika
    8.kontrolkę załączonego ups- ą (zielona)
    9.dwie kontrolki połączone równolegle z grzałką (żeby było wiadomo kiedy pracuje, dwie po 24V połączone szeregowo)
    10 cztery wskaźniki analogowe woltomierz i amperomierz prądu stałego i zmiennego
    fest
    Level 22  
    Sterownia super, czy podzielisz sie projektem z mniej rozgarniętymi technicznie?
    potegat
    Level 20  
    fest wrote:
    Sterownia super, czy podzielisz sie projektem z mniej rozgarniętymi technicznie?

Założenia ogólne:
    Średnica śmigła 5 metrów (już jest)
    Prądnica amerykanka trójfazowa trójwarstwowa 14 cewek w warstwie rotory 500mm
    Magnesy są 50x25x12 N38H (już są kupione)
    Wysokość masztu na razie 6m docelowo 12
    Rotory (oddałem do wyfrezowania rowków pod magnesy)
    Przekładnia 1:2,5(jest)
    rury na maszt (potrójny jedna rura o średnicy 60mm) kupione
    Obrotnica będzie z piasty koła z półciężarówki na bliźniaku (ma w środku otwór można wpuścić kabel) jest
    Ups APC 2200 W jest i działa
    Trzy akumulatory 70 Ah (brakuje jednego)
    Kabel 4x10 z wiatraka do sterowni jest
    Kabel 2x70 mm2 aluminiowy do grzałki zasobnika CWU (odległość 50 metrów) jest
    grzałka też jest 4x1350W (jedna w zapasie)
    Pomieszczenie na sterownię jest gotowe, nad nią będzie stał wiatrak.
    mam jeszcze inne zdjęcia ale nie mogę ich dodać
  • Buderus
    abuch
    Level 12  
    kolego potegat
    14 cewek ni jak nie pasuje do amerykanki, może miałeś na myśli 15 cewek ?
    kogan77
    Level 17  

Atmegę zasilasz z wiatrowni?
    Wzrok mam słaby. Widzę jakąś przetworniczkę w elektronice ?

Podobną konstrukcję prądnicy wykonuje już od dawna kolega forumowy piotr_st.
    Nie wiem, czy została ukończona.
    potegat
    Level 20  
    kogan77 wrote:

Atmegę zasilasz z wiatrowni?
    Wzrok mam słaby. Widzę jakąś przetworniczkę w elektronice ?

Podobną konstrukcję prądnicy wykonuje już od dawna kolega forumowy piotr_st.
    Nie wiem, czy została ukończona.

Mam zasilacz 220V z sieci ale mogę też zasilić z jednego z akumulatorów

Widziałem ale on ma trójfazową dwu-warstwową z tego co pamiętam to tak jakby nałożyć na siebie dwie klasyczne amerykanki
    piotr-st
    Level 12  
    Do Kogan77
    Moja prądnica działa, ale turbina jeszcze w fazie testów. co do prądnicy, wysłałem Ci zdjęcia oraz filmiki na PW. prawdopodobnie coś nie poszło bo nie był odp. od Ciebie.
    maciek19660714
    Level 10  
    Cześć kolego Potegat - "Set"
    Wydaje mi się, że robisz taką prądnicę warstwową:

Kolego Edek42
    Ciekawa strona ale jak zwykle brak osiągów,(ile W przy jakim wietrze) czy choćby testów cewek.
    Znacie w ogóle jakieś miejsce gdzie można by znaleźć takowe, ale nie takie, gdzie ktoś pisze " tak, fajnie się kręci, start przy słabym wietrze"

Kolego piotr-st
    A ty masz jakieś zapisane wyniki testów, parametrów swojej prądnicy?

Usilnie staram się znaleźć jak najwięcej takich wyników by na ich postawie skonstruować jak najlepszą prądnicę.
    kogan77
    Level 17  
    Dzięki piotr-st za pamięć.

Błąkałem się po szpitalach w tym czasie i nie widziałem wiadomości od Ciebie.
    Może wrzuć tu co nieco :)
    Anonymous
    Anonymous  
    potegat
    Level 20  
    Wczoraj robiłem próby dwóch cewek testowych oto wyniki:
    Cewka 24mm grubości około 56 zwojów
    194 obr/min
    napięcie bez obciążenia 5V
    6A-4V
    11,5A-3V
    15A-2V
    387 obr/min
    Napięcie bez obciążenia 8V
    20A-3V
    15A-5V
    13A-6V

Cewka o grubości 12mm około 34 zwojów
    194 obr/min
    napięcie bez obciążenia 3V
    6A- 2 do 3V
    10A-2V
    15A-2V
    20A-1V
    387 obr?min
    napięcie bez obciążenia 5V
    10A-4V
    15A-3 do 4 V
    20A- 3V
    24A- 2-3 V
    Cewka 24mm pod obciążeniem wypada blado w porównaniu z cewką 12 mm. Wysokość mojej cewki przy grubości 24mm to około 12 cm natomiast przy grubości 12mm będzie to 10 cm więc mniej drutu w części niaktywnej i mniejsze straty
    Drut przy obciążeniu 15A nie grzeje się prawie w ogóle natomiast przy 24A jest dosyć ciepły
    Rezystancja cewki 24mm to1,3 Ohma a cewki 12mm to 1 Ohm. Mierzone multimetrem za 25 zł
    kindlar
    Level 41  
    Panowi mam pytanie odnośnie przetaczania magnesów na wirniku. Ma ktoś jakieś swoje spostrzeżenia odnośnie wpływu tej operacji na osiągi, zaskoki itp. Lub zamiast przetaczania, szlifowanie.
    Wojtek32
    Level 28  
    kindlar Każda metoda jest mało "efektywna" dyskusyjna .
    1:) toczenie jak i szlifowanie nie maja znaczącego wpływu na "zaskoki"
    2:) pozwalają jednak na zmniejszenie i wyrównanie szczeliny co nie pozostaje bez wpływu na osiągi na plus
    3:) toczenie niesie ryzyko zerwania magnesów
    4:) szlifowanie przegrzania, na mokro wzmożenie "korozji"

Ps. Raz trafiło mi się zwiększenie zaskoków po szlifowaniu, co było wbrew logice ale wstąpiło takie zjawisko .
    krystek66
    Level 14  
    Jak już jest temat magnesów ,to pytanie, jakim klejem najlepiej kleić magnesy i czy powierzchnię niklu z magnesów ścieramy w miejscu gdzie nanosimy klej?
    Anonymous
    Anonymous  
    fest
    Level 22  
    Ja kleiłem wolno - distalem. 24 magnesy w pierwszej kolejności co trzeci czyli osiem. Pole magnetyczne rozłożyło się ładnie w wirniku i magnesy same sie ustawiły w swoich miejscach. Następnego dnia reszta magnesów z dystansem kolejne osiem i później zabawa w ostatnia ósemkę, która już poszła bardzo łatwo. Po wszystkim zalałem wirnik tak, żeby nie rdzewiał, ale nie za mocno żeby zostawić miejsce dla obiegu powietrza.
    krystek66
    Level 14  
    Dziękuję za odpowiedzi.Pytałem dlatego,gdyż ja kleiłem kropelką i od razu na to aktywator w spray żeby złapało.Uzupełnieniem szczelin była żywica.Niestety już dwa razy musiałem ściągać całą turbinę 130 kg w dół.Kilka magnesów się odkleiło.
    Ostatni raz kleiłem już te odklejone poxipolem.Wiem że znowu musiały się niektóre odkleić bo turbina ciężko startuje.
    krystek66
    Level 14  
    Dzięki za informację.Właśnie przypomniałem sobie że tego typu pastę mam w pracy.Wiem że próbowałem magnesem dotykać ta pastę to został przyciągnięty do niej.Zrobię próbę jak się sprawdzi to sobie go kupię.
    leonada
    Level 15  
    Code: text
    Log in, to see the code

A jak to się ma tz. magnesy wklejone w wał z wyfrezowanymi rowkami . Czy metal (część wału ) między magnesami czy też osłabia użyteczne pole magnesów? czy to tylko tyczy się kleju ??