Temat jak widzę jest stary, ale może kiedyś ktoś się tego doszuka ???
Opowiem jak było u Mnie:
Mam partnera 2.0 HDI i pewnego dnia zaświeciła się kontrolka ładowania, przy czym zapalała się zawsze jakieś 2 minutki po odpaleniu silnika.
Postanowiłem zmierzyć najprostszym sposobem czy jest ładowanie (woltomierz na klemy akumulatora przy wyłączonym silniku i było 12,6V przy zapalonym zamiast zamiast powyżej 14V napięcie spadało do 11). Żeby wpadki nie było zrobiłem pomiar na samym alternatorze i było to samo.
No więc postanowiłem wyjąć alternator żeby sprawdzić stan szczotek i.t.d.
Alternator wyjąłem( szczotki były długie pierścienie ślizgowe jak nowe) autko ma około 140tyś. przebiegu na tym alternatorze).
Wziąłem alternator pod pachę i poleciałem z nim do elektryka żeby sprawdził co jest grane.
Wyszło na to że pad regulator napięcia.
Poleciałem do sklepu i koleś zamówił mi zamiennik według numeru starego regulatora.
Poskładałem, wsadziłem do autka odpaliłem i.... nie ma ładowania.
Pomiar woltomierzem wskazywał to samo co przed wymianą.
Postanowiłem wzbudzić alternator przez żarówkę- ładowanie się pojawiło.
Wywnioskowałem że chyba nie mam wzbudzenia i wpiąłem voltomierz do kabelka którym powinien płynąć prąd wzbudzenia.
Okazało się że prąd wzbudzenia w tym typie to bardzo krótkotrwały impuls i woltomierz nie był w stanie zmierzyć nawet napięcia (dobijał do 4,6-5,2V).
Odpaliłem bestję i pojechałem do elektryka który poprzednio sprawdzał mi alternator. Opowiedziałem mu co się dzieje i.t.d.
Elektryk zadał mi pytanie:
-Jaki regulator kupiłeś ?
-Podróbkę ?
Ja na to że:
-Tak
No i wtedy elektryk opowiedział mi o swoich doświadczeniach z zamiennikami i po ponownym przemierzeniu instalacji ładowania w Peugeocie powiedział że zamówi mi oryginalny Boshowski regulator(za zamiennik zapłaciłem 75zł a elektryk sprowadził mi oryginał za 90zł).
Założyłem ten oryginalny, odpalam samochód i ....
Wszystko gra !!!!!
Ładowanie na poziomie 14,6 V
Wnioski wyciągnijcie sami.....
Nie jestem zwolennikiem jakichś tam chałupniczych metod typu wlutowywanie żarówki itd...