Witam.
Obecnie chodzę do klasy III gimnazjum. W związku z tym stoję teraz przed wyborem szkoły...
Zastanawiam się gdzie kontynuować naukę. Nie jest to prosta do podjęcia decyzja, chciałbym dokonać mądrego wyboru, którego nie będę później żałował, dlatego proszę Was o pomoc.
Lubię przedmioty ścisłe, a za humanistycznymi nie przepadam.
Interesuję się komputerami, elektroniką, elektryką, w wolnym czasie lubię przy czymś "podłubać"...
Myślałem nad technikum, gdyż mam po nim zawód, nauczę się więcej niż w liceum, a na studia mogę (nawet planuję) iść. Samo liceum, bez studiów -wiadomo nie jest nic warte.
Teraz mam problem, jaki profil - dział wybrać, rozważając późniejsze studia.
Dodam, że nie chciał bym czegoś gdzie głównie dominował by język angielski, gdyż nie jestem mocny z języków i wolałbym się w to nie pakować.
Wolę wybrać coś, gdzie wiem, że sobie poradzę, a nie że może mi się uda.
Wiem, że języki są wszędzie potrzebne, ale chciałbym się szkolić w takim zawodzie, aby język nie był najważniejszym fundamentem.
Tak naprawdę to zastanawiam nad trzema zawodami, z których muszę wybrać jeden. Jest to: Technik elektryk; Technik elektronik; Technik mechatronik.
Pozostałe dwa raczej nie. Technik informatyk-boję się o angielski i ogólnie nie wiem czy "czysta" informatyka jest taka dobra i za parę ładnych lat będzie tak łatwo z pracą w tym zawodzie, a Teleinformatyka jakoś mnie nie przekonuje.
Moglibyście mi wyjaśnić, polecić coś co byłoby dla mnie najlepszym wyborem?
Który zawód jest najrozsądniejszy?
Co byłoby najlepsze, aby potem iść na studia?
Chciałbym dokonać modrego wyboru, aby potem nie żałować.
Dostać się do tej szkoły powinienem bez większych przeszkód.
Wiem, że trzeba się uczyć i że żadna szkoła, nawet nie zrobi tego za mnie
.
Bardzo proszę Was o pomoc.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Obecnie chodzę do klasy III gimnazjum. W związku z tym stoję teraz przed wyborem szkoły...
Zastanawiam się gdzie kontynuować naukę. Nie jest to prosta do podjęcia decyzja, chciałbym dokonać mądrego wyboru, którego nie będę później żałował, dlatego proszę Was o pomoc.
Lubię przedmioty ścisłe, a za humanistycznymi nie przepadam.
Interesuję się komputerami, elektroniką, elektryką, w wolnym czasie lubię przy czymś "podłubać"...
Myślałem nad technikum, gdyż mam po nim zawód, nauczę się więcej niż w liceum, a na studia mogę (nawet planuję) iść. Samo liceum, bez studiów -wiadomo nie jest nic warte.
Teraz mam problem, jaki profil - dział wybrać, rozważając późniejsze studia.
Dodam, że nie chciał bym czegoś gdzie głównie dominował by język angielski, gdyż nie jestem mocny z języków i wolałbym się w to nie pakować.
Wolę wybrać coś, gdzie wiem, że sobie poradzę, a nie że może mi się uda.
Wiem, że języki są wszędzie potrzebne, ale chciałbym się szkolić w takim zawodzie, aby język nie był najważniejszym fundamentem.
Quote:
Technik elektryk
Uczestniczy w projektowaniu i konstruowaniu, produkcji, montażu, eksploatacji, naprawach i utrzymywaniu w ruchu aparatury, maszyn i urządzeń elektrycznych oraz systemów zasilania energią elektryczną. Zajmuje się również pracami i badaniami o charakterze elektrotechnicznym, może też świadczyć pomocy techniczną przy pracach badawczo-rozwojowych dotyczących aparatury, maszyn i urządzeń elektrycznych.
Zadania zawodowe
*
wykonywanie badań i kontroli urządzeń w procesie produkcji oraz eksploatacji
*
dobieranie, użytkowanie, instalowanie i obsługiwanie maszyn i urządzeń elektrycznych oraz aparatury sterującej i pomiarowej
*
instalowanie, użytkowanie i obsługiwanie układów energoelektronicznych
*
stosowanie skutecznej ochrony urządzeń elektrycznych przed skutkami zwarć, przeciążeń i przepięć
*
diagnozowanie stanu elementów, układów i urządzeń elektrycznych
*
dobieranie, instalowanie i sprawdzanie środków ochrony przeciwporażeniowej
*
przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach elektrycznych i pomiarach elektrycznych
*
planowanie i nadzorowanie ruchu sieci elektroenergetycznej
*
udział w pracach zespołów projektowych
*
posługiwanie się techniką komputerową
Przedmioty zawodowe
technologia i materiałoznawstwo elektryczne, podstawy elektrotechniki i elektroniki, maszyny elektryczne, instalacje elektryczne, elektroenergetyka, energoelektronika, zajęcia praktyczne
Quote:
Technik elektronik
Zajmuje się instalacją, montażem, konserwacją i naprawą aparatury i urządzeń elektronicznych. Jest też odpowiedzialny za organizację pracy w placówkach badawczo-rozwojowych, zakładach wytwórczych i naprawczych oraz w innych gałęziach przemysłu i jednostkach, gdzie są szeroko stosowane urządzenia elektroniczne. Technik elektronik może zajmować się serwisem urządzeń elektrotechnicznych i elektronicznych.
Zadania zawodowe
*
czytanie i wykonywanie schematów ideowych, blokowych oraz montażowych układów i urządzeń elektronicznych
*
interpretowanie zjawisk i stosowanie praw z zakresu elektrotechniki i elektroniki
*
posługiwanie się instrukcjami obsługi i dokumentacją serwisową urządzeń elektronicznych, katalogami elementów i układów elektronicznych
*
posługiwanie się techniką komputerową, oprogramowaniem narzędziowym i użytkowym wspomagającym projektowanie i diagnozowanie urządzeń elektronicznych
*
montaż, uruchamianie i testowanie urządzeń elektronicznych, posługiwanie się nowoczesnymi narzędziami montażu elementów i układów elektronicznych
*
wykonywanie oraz uruchamianie modeli oraz prototypów układów i urządzeń elektronicznych na podstawie dokumentacji techniczno-konstrukcyjnej
*
dokonywanie pomiarów wielkości elektrycznych i nieelektrycznych oraz parametrów technicznych układów i urządzeń elektronicznych
*
diagnozowanie stanu elementów, układów i urządzeń elektronicznych oraz naprawianie uszkodzonego sprzętu
*
posługiwanie się aparaturą pomiarową i diagnostyczną
*
projektowanie wyspecjalizowanych testerów dla różnych układów elektronicznych
Przedmioty zawodowe
podstawy elektrotechniki i elektroniki, technologia i materiałoznawstwo elektryczne, pracownia elektryczna i elektroniczna, układy automatyki
Quote:
Technik mechatronik
Projektuje i wytwarza części i oraz zespoły maszyn i urządzeń mechanicznych z wykorzystaniem technik komputerowych; wykorzystuje nowoczesne techniki sterowania maszynami i urządzeniami łączące w sobie elektronikę, informatykę, mechanikę, automatykę i robotykę; opracowuje dokumentację techniczną urządzeń i systemów mechatronicznych; instaluje i obsługuje systemy sieciowe transmisji danych stosowanych w mechatronice; montuje i demontuje, uruchamia oraz wyłącza a także diagnozuje i naprawia urządzenia i systemy mechatroniczne.
Zadania zawodowe
*
pozyskiwanie, ocenianie i tworzenie dokumentacji technicznej do urządzeń i układów mechatronicznych
*
dobieranie elementów, podzespołów, zespołów, modułów, wskaźników i połączeń do urządzeń i systemów mechatronicznych
*
przygotowywanie elementów, wskaźników, podzespołów i zespołów do montażu urządzeń i systemów mechatronicznych
*
projektowanie i opracowywanie procesów technologicznych produkcji części urządzeń i układów mechatronicznych
*
testowanie elementów, modułów i podzespołów oraz obliczanie ich parametrów
*
wykonywanie pomiarów wielkości elektrycznych i nieelektrycznych oraz interpretowanie ich wyników
*
instalowanie i testowanie oprogramowań sterujących
*
kontrola prawidłowości pracy urządzeń i systemów
*
instalowanie i uruchamianie urządzeń i systemów mechatronicznych
*
dozorowanie pracy urządzeń i systemów oraz ocena ich stanu technicznego
*
montowanie i demontowanie urządzeń i systemów mechatronicznych
*
prowadzenie diagnostyki zapobiegawczej, wyszukiwanie błędów, usuwanie awarii w urządzeniach i systemach mechatronicznych
*
przygotowywanie i prowadzenie dokumentacji technicznej i ruchowej
*
sporządzanie protokołów z uszkodzeń i awarii
Przedmioty zawodowe
podstawy mechatroniki, technologie i konstrukcje mechaniczne, urządzenia i systemy mechatroniczne, pracownia urządzeń mechatronicznych, język obcy zawodowy, podstawy przedsiębiorczości
Quote:
Technik informatyk
Zadania i czynności
Opracowuje, uruchamia i obsługuje własne programy aplikacyjne, przystosowuje aplikacje firmowe na potrzeby zakładu pracy; obsługuje komputery typu PC, posługując się gotowymi pakietami oprogramowania użytkowego i narzędziowego; projektuje i wykonuje bazy danych i ich oprogramowanie aplikacyjne; administruje bazami danych i systemami przetwarzania informacji; dobiera konfigurację sprzętu i oprogramowania komputerowego; obsługuje lokalne sieci komputerowe i nadzoruje ich pracę.
Niezbędne Umiejętności
posługiwanie się wiedzą o budowie i działaniu systemów operacyjnych w stopniu pozwalającym na opanowanie umiejętności pracy z innymi systemami i innymi rodzajami komputerów, także pracujących w sieci
*
posługiwanie się językiem angielskim w stopniu umożliwiającym korzystanie z pisanej po angielsku dokumentacji oprogramowania i sprzętu
*
posługiwanie się komputerami typu PC
*
obsługiwanie wybranych rodzajów sieci komputerowych
*
posługiwanie się typowym oprogramowaniem użytkowym i narzędziowym
*
dobieranie i konfigurowanie sprzętu i oprogramowania dla podstawowych zastosowań
*
posługiwanie się językami obsługi wybranych rodzajów baz danych, w tym językiem SQL
*
projektowanie i utrzymywanie baz danych i nadzorowanie ich pracy
*
programowanie w wybranych językach, w szczególności Pascal, C++
*
przeprowadzanie analizy powierzonego do wykonania zadania i stosowanie optymalnego, powszechnie używanego, języka programowania
*
opracowywanie algorytmów według podanych założeń, będących podstawą do samodzielnego wykonywania programów użytkowych
*
uruchamianie i obsługiwanie urządzeń peryferyjnych systemu komputerowego
*
usuwanie uszkodzeń powstających w urządzeniach systemu komputerowego oraz testowanie jakości ich pracy
*
wykonywanie rozliczenia kosztów wyrobów i usług
*
organizowanie i utrzymywanie własnego stanowiska pracy i podległego zespołu zgodnie z wymaganiami bezpieczeństwa danych i procesów przetwarzania informacji
Quote:
Teleinformatyka
Teleinformatyka to gałąź informatyki zajmująca się technologią przesyłu informacji i narzędziami logicznymi do sterowania przepływem i transmisją danych. Kierunek jest połączeniem elektroniki oraz informatyki, a jego absolwent zostaje ekspertem w dziedzinie sieci teleinformatycznych
Technik teleinformatyk to stosunkowo nowy zawód, który pojawił się na rynku pracy wraz z dynamicznym rozwojem sieci informatycznych, telekomunikacji, techniki cyfrowej i satelitarnej oraz telefonii komórkowej. Specjaliści wykonujący ten
interdyscyplinarny zawód muszą więc posiadać wiedzę i umiejętności z różnych dziedzin techniki, dzięki czemu orientują się w rozwoju nowych technologii i potrafią je stosować. Duża część tych umiejętności związana jest z systemami informatycznymi i komputerowym wspomaganiem projektowania.
W ramach podstawowych zajęć z przedmiotów zawodowych uczniowie podejmujący naukę w zawodzie technik teleinformatyk poznają podstawy wiedzy z zakresu
elektrotechniki i elektroniki, technologii elementów teleinformatycznych oraz budowy i działania układów cyfrowych. Na zajęciach specjalizacyjnych uczniowie poznają podstawy teleinformatyki, zasady przetwarzania i obróbki sygnałów w telekomunikacji oraz urządzenia techniki komputerowej, które samodzielnie instalują i konfigurują. Poznają także środowiska i usługi sieciowe, systemy operacyjne i zasady administrowania w sieciach informatycznych, również bezprzewodowych. Dopełnieniem zajęć dla uczniów klas najstarszych jest język angielski zawodowy dla teleinformatyków.
Absolwenci technikum mają możliwość uzyskania świadectwa maturalnego oraz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe wraz z suplementem ułatwiającym podejmowanie pracy w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Mogą podejmować pracę w dynamicznie rozwijającej się branży telekomunikacyjnej i internetowej, otwierać własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na studiach wyższych.
Nasza oferta skierowana jest do uczniów:
- zainteresowanych informatyką i komunikacją sieciową;
- mających poczucie dyscypliny i odpowiedzialności;
- posiadających zdolności z zakresu przedmiotów ścisłych;
- z wyobraźnią techniczną i konstrukcyjną;
- gotowych do wykonywania trudnych i skomplikowanych prac;
- o zamiłowaniu do dokładnej pracy, ładu i systematyczności
Tak naprawdę to zastanawiam nad trzema zawodami, z których muszę wybrać jeden. Jest to: Technik elektryk; Technik elektronik; Technik mechatronik.
Pozostałe dwa raczej nie. Technik informatyk-boję się o angielski i ogólnie nie wiem czy "czysta" informatyka jest taka dobra i za parę ładnych lat będzie tak łatwo z pracą w tym zawodzie, a Teleinformatyka jakoś mnie nie przekonuje.
Moglibyście mi wyjaśnić, polecić coś co byłoby dla mnie najlepszym wyborem?
Który zawód jest najrozsądniejszy?
Co byłoby najlepsze, aby potem iść na studia?
Chciałbym dokonać modrego wyboru, aby potem nie żałować.
Dostać się do tej szkoły powinienem bez większych przeszkód.
Wiem, że trzeba się uczyć i że żadna szkoła, nawet nie zrobi tego za mnie

Bardzo proszę Was o pomoc.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.