Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piecyk gitarowy, kilkadziesiąt W, półprzewodniki - projekt

jackpop 05 Mar 2011 19:21 3959 9
    jackpop
    Level 15  
    Witam

Zabieram się do zbudowania pierwszego pieca gitarowego i tak jak w tytule podaję: ma to być na jakś wzmacniaczach operacyjnych, tranzystorach, ewentualnie jakiś gotowy układ audio typu 7294 albo 3886 (lampy odpadają - innym razem). Chcę tym osiągnąć kilkadziesiąt watów, ale to chyba zależy od zasilania.

Co do zasilania to ogólnie... nie muszę go mieć na początku. Jest to projekt na uczelnię i w chwili zaliczania może działać na zasilaczu laboratoryjnym i bez obudowy. Potem spokojnie mogę dorobić zasilke i ubrać w coś co sobie wystrugam z drzewa i dopiero wtedy projekt skończony mogę wrzucić tu pokazać :-) W międzyczasie będę polował na jakiegoś celestiona na allegro a wcześniej podłączę "byle co" byleby przeżyło.

Oprócz samej końcówki mocy musiałby znaleźć się tam prosty pre-amp czyli bass,treble i jakis gain. Opcjonalnie możnaby dorzucić jakiś prosty inny efekt choćby delay. Ogólnie to nie jest celem (mam już mały multiefekt, mogę go wpinać przed tym) to ma ładnie grać i cleanem i bardziej rockowo.

Dobra, teraz o co mi tu chodzi tak w ogóle. Robię od kilunastu dni rozpoznanie w internecie i artykuły o lampach przysłaniają wszystko w googlach. Tu na forum głównie są projekty bazujące na TDA7294 albo 3886-ce. Czy to dobry wybór? Tworząc układ na podstawie katalogowego application circuit będę zadowolony? Może lepiej poszukać inspiracji w jakichś schematach na zwykłych op-ampach i obudować to kondensatorami i rezystorami? Ten mini pre-amp powinien obejmowac cos jeszcze oprocz korekcji bass/treble i przestera? Tak, żeby to był wzmachol gitarowy a nie przenosił wszystkiego co się da (choć tu chyba zależy wszystko od głośnika).

Nie chcę żebyście odwalali za mnie "całą robotę" ani nie odsyłali do googli bo już czytałem po polsku i amerykańsku. Liczę na luźne porady i wskazówki na podstawie doświadczeń. Niestety nie mam żadnego kolegi co już taki sprzęt zrobił i "da posłuchać" jak to gra. Zdaję sobie sprawę, że to trochę dziwne budować tak układ na raty i proszę o zaakceptowanie tego. Symetryczny zasilacz laboratoryjny powinien chyba wystarczyć by to wszystko zrobić i sprawdzić, potem się zrobi resztę bo zależy mi mieć wykończony piecyk (kiedyś).
    Anonymous
    Level 1  
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Jeżeli chodzi o LM3886 (LM3876) na tych scalakach kilka firm buduje swoje piecyki tranzystorowe. Np Laney, czy Orange. Zapewne będziesz z nich zadowolony. Zresztą niekształcenia nie są w piecach gitarowych aż tak krytyczne i często stosuje się scalaki o dużo gorszych parametrach jak seria TDA2030 czy 2050. Brzmienie tu kreuje preamp i głośnik.

Efekt delay czy pogłos jest jednym z bardziej skomplikowanych efektów. Najprostszy to przester (overdrive). Pogłos robi się przeważnie na sprężynie - choć to się zmienia na rzecz scalaków z DSP, ale ją dostać będzie problem.

Zerknij na stronę http://www.tremolo.pl/sch/Firmowe/LANEY i pooglądaj serię HC lub HCM. osobiście mam HCM30B gra fajnie. Masz sprawdzone schematy z kompresorem bądź przesterem. Np HCM15R-CH, u góry masz cały preamp z włączanym overdrive na dole końcówkę na TDA2050. Zamiast niej wsadź aplikację LM3886 i masz mocniejszy sprzęt.
    Anonymous
    Anonymous  
    jackpop
    Level 15  
    Ruszyłem z konstrukcją i napotkałem się na pierwszy problem.

Piecyk gitarowy, kilkadziesiąt W, półprzewodniki - projekt

Póki co złożyłem preamp bazujący na marshallu 8010, dołączam schemat. Jedyna moja modyfikacja z tym projektem jest taka, że wszystkie potencjometry mam 100k, niektóre log niektóre liniowe (zgodnie z zaleceniami). Na schemacie nie uwzględniono obecnego potencjometru 100k (a powinien być 1M) po którym jest już wyjście układu.

Mój test wygląda tak: jako zasilanie podłączam odpowiednio włączone baterie 9V (na układzie jest około +8,5V i -7,8V) co zgodne jest z zasilaniem minimalnym katalogowym (+-5V). Układy do testów 5532 i 072. Do wejścia gitara a do wyjścia z potencjometru bezpośrednio na głośnik 4ohm / 3W.

Czy to ma prawo działać w takiej konfiguracji?

Ja mam kompletną ciszę. PCB sprawdzone, bez zwarć, wszystko jak na schemacie.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Nie będzie działać, bo nie ma co wysterować głośnika.
    Musisz zastosować jakąkolwiek końcówkę mocy.
    W tej konfiguracji podłączając głośnik do wyjścia, jest on podłączony szeregowo z rezystorem 1,5kOhm.
    To teraz policz sobie z drugiego prawa kirchoffa, jakie napięcie odłoży ci się na głośniku, jak wyjście preampu daje powiedzmy 10V, masz rezystor 1,5kOhm (i kilkadziesiąt kilo ohmów potencjometrów filtrów.) i głośnik 8Ohm. Oblicz prąd płynący przez głośnik, i moc jaką jesteś w stanie uzyskać.

Do celów testowych, podłącz wyjście do miksera audio, bądź do wejścia liniowego w komputerze. Przy poprawnym montażu, powinieneś usłyszeć efekt swojej pracy.
    jackpop
    Level 15  
    A głośniki komputerowe? Mam pod ręką logitechy 2.1. Kupię gniazdo jack i wrzucę sygnał z mojego wyjścia.

No niestety, tylko buczenie.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Jak aktywne, to tak.
    Jak buczy, to znaczy że albo układ nie działa albo go źle podłączyłeś do głośników.

Myślę że powinno być większe napięcie zasilania. W piecykach jest +/- 15V. Podłącz szeregowo po dwie baterie 9V na gałąź. Powinno ruszyć.
    jackpop
    Level 15  
    Ok już coś śmiga. Zasilane laboratoryjnie +/- 15V, na wejściu podaję generator i przechodzi sinusoida. Na głośnikach wcześniej wspomnianych także słychać ale cleana (bez przesteru) i bardzo bardzo cicho, muszę dać na 100% głośność wszędzie w układzie i głośnikach żeby było cokolwiek słychać. Ogólnie układ mi bardziej tłumi. Czy tak powinno być? Sygnał z gitary jest poziomu miliwoltów jak zakładam i czy wzmocnienie nie powinno być na tyle duże, aby przester wysterował je ponad napięcie zasilania?