ukashec wrote:... działąją najlepiej przy wyższych napięciach, nie rozumiem dlatego po co z 12V robić 5V, czyli minimum dla tej kości?
Odpowiedz: " OPA228 series op amps operate from ±2.5V to ±18V supplies with excellent performance"
ukashec wrote:Stosując "normalny" op-amp należało dokonać odpowiednich zmian w schemacie, czego Ty nie zrobiłeś.
Gdzie przeczytales, ze OPA228 jest "normalnym" opampem? Jesli dysponujesz takimi danymi, prosze oswiec mnie, bo jakos nie moge tego znalezc. Moze szukam nie tam, gdzie trzeba?
U mnie OPA dziala doskonale w konfiguracji ZE SCHEMATU, byc moze jednak jest wewnetrznie spolaryzowany..
Gdyby bylo inaczej, szukalbym dalej problemu i nie pisal glupot na tym forum, kiedy szczesliwy, ze udalo mi sie w koncu pokonac trudnosci podzielilem sie ta informacja z Tomkiem o godzinie 3 nad ranem.
ukashec wrote:Od kiedy zmiana napięcia zasilającego wzmacniacz powoduje zmianę jego wzmocnienia
Opamp wzmacnia napiecie do wysokosci nap.zasilania, a 5V jest limitem wejscia mojego piecyka.. Mozna bylo sie bawic w obliczanie stopnia wzmocnienia, mierzyc prady itp., ale nie chcialo mi sie i poszedlem na skróty. Czy Ty w ogóle zdajesz sobie sprawe jak ciezko jest sprzet zintegrowany na magistrali optycznej podlaczyc"na stole"? Pewnie, ze sie da... Niestety nie mam do tego warunków.
Nie piszcie mi, ze podlaczaliscie miliony sprzetów i poslugujcie analogiami, bo ten z Saaba nieco sie rózni od tych milionów. Chocby tym, ze jest na optyce - MOST link i przetwarzanie DAC nastepuje w preampie.. Porównywac go mozna jedynie ze sprzetem z najwyzej kilkuletnich BMW, MB i VAG.
Sorki za gamonia ale wkurza mnie to, kiedy ktos usiluje mi wmówic, ze cos co u mnie dziala, jest niemozliwe do zrealizowania. Facet, ja to mam w samochodzie i moge Ci to udowodnic. W/g areodynamików trzmiel nie powinien w ogóle latac..
Jeszcze raz, z cala swiadomoscia pisze - TO DZIALA DOBRZE.
We wspólpracy ze wzmacniaczem Alpine MRP-T130 daje niskie szumy i bardzo dobra dynamike, w tym basu. Bas wcale nie jest w oryginale filtrowany- glosne sluchanie, moze nie"testowej", ale ORYGINALNEJ - nie jakiejs MP3- plyty z muzyka rockowa, pozwala na takie stwierdzenie.
Drogi panie inzynierze elektroniku, czy nizsza rezystancja wejscia + coupling cap, nie powoduje czasem powstania efektu HPF i to czasem nie jest zródlem braku basów? Z równania obwodu RC wynika wlasnie DOKLADNIE taki próg filtracji, jaki podaje Kalasz.. Czyzby przypadek?
Nie wiem jakiego wzmacniacza uzyl Kalasz ale dziwne jest, ze tego faceta nie interesuje osobiste sprawdzenie czy rzeczywiscie ja pisze bzdury, jak mi to zarzuca Nie wiem, moze mysli, ze korzystam z tego forum, aby pozyskiwac ofiary napadów z bronia w reku

Bedac tak skapy -vide jego kilkukrotne gorzkie biadolenie tutaj nad wydaniem (az)120 zl - musi byc bardzo bogaty, wiec nie dziwne, ze az tak sie boi. Moze jakos móglbym dac mu odrobic ta niepowetowana strate..
Jestem w trakcie realizacji krótkiego filmiku o tym wszystkim i wrzuce go tutaj niebawem. Zeby nie bylo watpliwosci, daje na nagraniu czadu ostrym heavy metalem z basami i pieknie brzmiacym bebnem. Jakosc na youtube oczywiscie tego nie odda, ale udalo mi sie wywolac szumy pokretlem gain, wiec skala porównawcza jest.
Nie ukrywam sie za monitorem komputera, na tym filmiku pokaze swoja twarz.
Brak mi czasu, mam wkrótce temin oddania prac z pewnego kursu, to jest teraz moim priorytetem, wiec termin zamieszczenia filmiku moze sie nieco przedluzyc.
Pozdrawiam.
Dodano po 6 [minuty]:
Rafalek, ten Twój ICM lepiej opyl na ebay, dostaniesz za niego ok.100 funtów. Do wyciagniecia posluz sie modulem centralnym, tym zamontowanym na czytniku plyt CD.