Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania 124G brak blokady tylnego mostu

lechu2wa 06 Mar 2011 12:00 3627 2
  • #1 06 Mar 2011 12:00
    lechu2wa
    Poziom 2  

    Jak w temacie. Nie świecą się kontrolki i nie ma blokady, po wyłączeniu przyciskiem slychac jakieś psyknięcie ponietrza z zaworu. bezpiecznik dobry a co więcej sprawdzic nie mam pojęcia. wykluczam uszkodzenie mechaniczne gdyż jest użytkowana prawidłowo.

  • #2 06 Mar 2011 13:34
    jannaszek
    Poziom 39  

    Na podnośnik tylną oś, podaj powietrze ręcznie do nypla wychodzącego z dyfra, (lewa strona) pokręcaj kołem w jedną i drugą, jeśli nie wskakuje, mechanizm róznicowy do wyjęcia.
    Zostały zerwane kły zazębiające na przesuwniku.
    Skoro słychać psyknięcia z zaworu, tzn że wszystko działa dobrze, ten test z powietrzem pozwoli na 100% diagnozę.
    Robota z tym jest wyjątkowo podła. Nie zabieraj się sam za to.

    Czasem uszkodzeniu ulega czujnik położenia siłownika i lampka nie świeci, choć blokada działa.

  • #3 17 Mar 2013 19:40
    tobiasz86
    Poziom 13  

    Niestety w scaniach to dość częsta usterka, sprawdź olej w moście u mnie było mnóstwo złotawych opiłków po włożeniu palca przez otwór inspekcyjny, po odkręceniu spustu wypadła garść "zębów"

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo