Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CORSA B 99' 1.0 licznik nie działa, złe wspomaganie

malagamm 06 Mar 2011 12:20 8663 12
    malagamm
    Level 10  
    witam serdecznie
    mam problem z corsą b 99 , 1.0
    w czasie jazdy licznik przestał działać - nie działa prędkościomierz, brak podświetlenia
    na wyświetlaczu TID predkość w czasie jazdy 0 km/h
    oznaczenie licznika k-26838
    jednocześnie wspomaganie ESP przez chwile działało za mocno, czyli kierownica kręciła się jak oszalała , a później w czasie jazdy chodziła strasznie ciężko- z trudem można było kierować
    kierownica poszła lekko w lewo przy jeździe na wprost
    TID nie pokazuje żadnych błędów , lampka ESP gaśnie normalnie
    proszę o pomoc
    dzięki z góry
    wojtekryba
    Level 32  
    tzok wrote:
    Brak sygnałów z czujnika prędkości (impulsatora). Nie wiem czy tam jest brany sygnał z ABSu czy jest impulsator na skrzyni.

Słusznie ,ale co z podświetleniem zegarów ?
    malagamm
    Level 10  
    tzok wrote:
    Brak sygnałów z czujnika prędkości (impulsatora). Nie wiem czy tam jest brany sygnał z ABSu czy jest impulsator na skrzyni.

nie mam ABS. czemu licznik nie jest podświetlony??
    milejow
    Level 43  
    Bo żarówka się zjarała
    malagamm
    Level 10  
    dzieki za odpowiedzi , ale to trochę dziwne , żeby padł imulsator, wspomaganie i "zjarała się żarówka" w ciągu 5 sekund:D
    milejow
    Level 43  
    Impulsator jest bezpośrednią przyczyna braku wspomagania i odczytu prędkości a żarówki nie mają określonego czasu zgonu, palą się kiedy mają chęć i nie ma to związku z innymi usterkami(nie świeci tylko prędkościomierz czy całe zegary?)
    malagamm
    Level 10  
    brak podswietlenia zegarów prędkościomierza, paliwa i temperatury chyba , że tota sama żarówka
    wspomaganie jest jednak tak jak opisałem wyżej
    tzok
    Moderator of Cars
    Jeśli nie ma ABSu i jest impulsator to jest zasilany z zegarów, jeśli nie ma zasilania na zegarach to impulsator też nie działa, tyle że nie powinien też działać wskaźnik temperatury silnika i poziomu paliwa.

Pisałeś coś o ESP (kontrola trakcji)... stąd moje nawiązanie do ABS, ale Tobie się chyba skróty pokićkały i miałeś na myśli EPS (elektryczne wspomaganie kierownicy). Do poprawnego działania EPS niezbędny jest sygnał z czujnika prędkości pojazdu, gdyż siła wspomagania uzależniona jest od aktualnej prędkości pojazdu - na postoju działa najmocniej, w miarę wzrostu prędkości siła wspomagania maleje.
    malagamm
    Level 10  
    tzok wrote:
    Jeśli nie ma ABSu i jest impulsator to jest zasilany z zegarów, jeśli nie ma zasilania na zegarach to impulsator też nie działa, tyle że nie powinien też działać wskaźnik temperatury silnika i poziomu paliwa.

Pisałeś coś o ESP (kontrola trakcji)... stąd moje nawiązanie do ABS, ale Tobie się chyba skróty pokićkały i miałeś na myśli EPS (elektryczne wspomaganie kierownicy). Do poprawnego działania EPS niezbędny jest sygnał z czujnika prędkości pojazdu, gdyż siła wspomagania uzależniona jest od aktualnej prędkości pojazdu - na postoju działa najmocniej, w miarę wzrostu prędkości siła wspomagania maleje.

sorki mób błąd - electronic power steering
    co jest odpowiedzialne za zasilanie zegarów sprawdzilem wszystkie bezpieczniki
    inne zegary działają prócz prędkościomierza

Dodano po 33 [minuty]:

po przeczyszczeniu styków bezpieczników i wymianie jednego - drugi rząd trzeci od lewej (żółty) prędkościomierz działa, TID wskazuje prędkośc
    w dalszym ciągu brak podświetlenia zegarów, brak sygnalizacji pozostawienia zapalonych świateł (brak brzęczka)
    malagamm
    Level 10  
    tzok wrote:
    Brzęczyk jak i regulacja oświetlenia zegarów jest w module przełącznika świateł.

dzieki za odpowiedz
    moduł czyli cały przełącznik świateł???
    sprawdzałem przekażniki za przełącznikiem
    już wcześniej miałem problem z brzęczkiem, czasami piszczał bardzo cicho
    inqo
    Level 10  
    Podłączę się, Corsa B 1998, silnik X12XE (1.2, 16V).
    Licznik prędkości działa mocno zaniżając: największe przekłamania występują przy najniższych prędkościach (np. na liczniku mam 80 a navi pokazuje 96, opony są standardowe).
    Problem który się pojawił to ciężko chodzące wspomaganie, przy tym przygasają światła przy kręceniu kierownicą. Jak sprawdzić jakie się ma wspomaganie, hydrauliczne czy elektryczne?
    Czy powyższe objawy mogą być zależne od impulsatora (jak go sprawdzić, gdzie się znajduje).
    Zauważyłem, że ściąga lekko w lewo (diagnostyka i zbieżność ustawiona).