Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kit NE316-k 2x100w rms, jaki przedwzmacniacz?

27 Paź 2004 02:12 3720 33
  • Poziom 19  
    Witam złorzyłem wreszcie ten wzmaczek teraz problem polega w calosci na dobraniu do niego jakiegos super przedwzmacniacza zalerzy mi bardzo na korekcji bass/tremble/ballance i oczywiscie volume zeby to cacko w razie czego uspokoić bo już mi dalo popalic jak dalem glośniej.
    Wiec prosił bym o coś co jest nie zadrogie a zeby spełniało prawidłowo swoją funkcje (moze uda mi sie wreszcie pobic w jakosci dzwieku mojego 5102 ?)
    Z góry serdecznie pozdrawiam i za odpowiedzie bardzo dziekuje :)
  • PCBway
  • Poziom 42  
    Witam! Problem chyba tkwi w tym, że nie napisałeś, co to za przedwzmacniacze, pod sprzęt domowy, czy pod instrumenty muzyczne?
    Pozdrawiam
  • PCBway
  • Poziom 19  
    Wiec ma to być przedwzmacniacz stereo do komputera :) (Sądziłem że skoro napisze radmor 5102 to bedzie wiadomo oco chodzi :)
    Pozdrawiam:)
  • Poziom 19  
    Witam widzę ze zainteresowanie tym tematem kompletnie padło, ale jak to jest ze schematów wzmacniaczy jest niezliczona ilość a przedwzmacniaczy nie ma prawie wcale a jak juz sa to kompletnie nie do zastosowań hi-fi i stad ponawiam moja prośbę o schemat przedwzmacniacza z Reg volume/bass/tremble/ballance i aby był mocno rozbudowany ( oczywiście w miarę możliwości) przecież dla zaawansowanych i nie tylko użytkowników forum nie powinien być to żaden problem.
  • Poziom 42  
    Witam! Podpuszczanie to Ci wychodzi świetnie. Podejrzewam, że ze stereo może być problem, może powinieneś uderzyć w kity, amatorzy zazwyczaj robią mono i dlatego tak mało jest stereo, ale zawsze możesz zrobić podwójnie i będziesz miał stereo. Co do korekcji, to w sprzęcie domowym, też rzadko stosuje się korekcję trzy, lub pięciopunktową, ale w kitach to widziałem, stereo i pięciopunktową.
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Dzieki serdeczne za odpowiedzi , żałuję tylko że niema do tego preampa ze strony http://www.mhennessy.f9.co.uk/preamp/ PBC :( w przeciwnym wypadku nawet bym się nie zastanawiał nad pracą przy montażu bez względu na wydatki a sam zaprojektować pcb jeszcze niestety nie potrafię w tak wielkich sprzętach :( będę musiał się zadowolić preampem ze strony http://sound.westhost.com/project97.htm tylko jak zdobyć do tego pcb ?
  • Poziom 42  
    Witam! No widzę, że znalazłeś, prosty i zgrabny, co do płytki, to będziesz chyba musiał do niej przysiąść, to nie jest w cale takie trudne, a i kiedyś i tak trzeba zacząć.
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Witam serdecznie zrobiłem przedwzmacniacz na lm1036 z cd4066, czyli avt224:)
    I teraz tak mam pytanie, bo w chwili, gdy dam troszkę głośniej to wzmacniacz jak by się zatykał na połowie mocy? Nie można mu nic więcej dać, bo od razu się zatyka jak to jest czy ten kit tak już ma?.
    To moim zdaniem troszkę bez sensu..
    Nie zakładałem nowego postu, bo jak tu już zacząłem może i kiedyś skończę:))
    Sprawdziłem ze w chwili szczytowej wzmacniacz przed zatkaniem dostaje 130mv – troszkę więcej i cisza dopóki się nie ściszy.
    Wiem ze był już kiedyś temat właśnie o zatykaniu się tego wzmacniacza, ale nie mogę go znaleźć a wtedy się mu do końca nie przyjrzałem:(
    Czy ten układ tda7250 niema przypadkiem jakiegoś zabezpieczenia? Może trzeba to zabezpieczenie w nim ustawic, bo przecież w chwili dania mu jeszcze większych tranzystorów to i tak nie puści więcej jak 0.5 Mocy właściwej.
    W opisie tego, wzmaczka 2 x 100watt jest napisane jak byk ze max dla niego to800mV napięcia wejściowego.
    Z góry serdeczne dzięki za pomoc i pozdrawiam
  • Poziom 42  
    Witam! Podałeś tylko jeden pomiar napięcia wejściowego, ale te 130mV przychodzi na przed wzmacniacz, czy na końcówkę? Jakie jest w tedy napięcie na wyjściu końcówki, bo określenie pełna moc, to nic nie mówi?
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Witam przecież napisałem ze max dla wzmacniacza to 800mV z przedwzmacniacza a na wejsciu przedwzmacniacza podłączony jest walkman testowy:)
    A na wyjściu wzmacniacza jest, 46watt bo zrobiłem sobie ten miernik mocy wyjściowej wzmacniaczy akustycznych na ATtiny26:) - na innych działa bez problemu:)



    --Teraz pod wyjście z radmora 5102 podłączyłem na wejście wzmacniacza 316-k i efekt ten sam ale gra deczko głośniej jak się da na 1/8 skali potencjometru licząc od zera to już się zatyka :(


    Jak się pozbyć tych punktów ?Juz 4 raz sie męcze
    Załączniki:
  • Poziom 42  
    Witam! Czułość tego wzmacniacza można ustawić, interesuje mnie, jak go niby wysterujesz do maksymalnej mocy, to, jakie jest napięcie na wyjściu, {nie moc} i jakie w tym momencie jest napięcie zasilania, podczas tego wysterowania?
  • Poziom 19  
    Wiec, zasialam ten wzmaczek napięciem +/gdn/- 42v jak zasilałem go +/gnd- 35v to było jeszcze gorzej a prąd na wyjściu to 1v
    A co do zatykania się to wygląda tak jak by układ miał zabezpieczenie przed wejściem wyższego prądu na wejście całości.
    Bo tranzystory są można powiedzieć ze zimne!! i to mnie dziwi wiec zatykać sie nie mogą
  • Poziom 42  
    Witam! Mam ten elektronik przed sobą i ten wzmacniacz nie jest taki zły, ale my coś nie potrafimy się do gadać. Albo Ty nie odróżniasz prądu, od napięcia, albo źle robisz te pomiary, na wejście podajesz 800mV, a na wyjściu jest tylko 1V, tam powinno być ze 20V, przecież to 250mW, jak dotkniesz palcem, to powinno być słychać i woltomierz powinien pokazać na wyjściu, spore napięcie, z piątej nogi wychodzi MUTE, może coś z tym masz nie tak, to jest stereo, czy obydwa kanały zachowują się jednakowo?
  • Poziom 19  
    Obydwa kanały zachowują się podobnie mam wsadzone dwie zworki oprócz tej dolnej po środku i przypuszczam ze tak powinno być z tego, co wyczytałem na schemacie:)
    Niestety nie mam generatora :(wiec tego nie pomierze :(
  • Poziom 42  
    Witam! Coś mi się wydaje, że tu jest błąd, ja bym założył zworkę J1 i J3, a J2 powinno być bez zworki, spróbuj tak zrobić, ale zabezpiecz się bezpiecznikami, od strony zasilania. Z tego, co tu na forum słychać, to MUTE musi mieć podany plus przez opornik, jak zewrzesz do masy, to będzie cisza. Pozmieniaj to i sprawdź.
  • Poziom 19  
    A mam takie pytanie czy możliwe jest ze kostka TDA7250 kupiona w sklepie za 12zl a która normalnie kosztuje 24 może być uszkodzona albo podrobiona, moze stąd te problemu a tak w ogóle po wymianie kondensatora c25 wyciąga już prawie 90watt na wyciu, ale nie można mu dać więcej, bo się zatyka:(
  • Poziom 42  
    Witam! No to ładnie ze ruszyło, ten kondensator, powinien mieć 150pF i przy tej pojemności, powinno to chodzić bez problemu, jeżeli zmieniłeś i zaczął chodzić, to znaczy, że albo miał zwarcie, albo jego pojemność była znacznie większa, weź go i przemierz i napisz, jaką ma pojemność, bo sam jestem ciekaw. Jeżeli ktoś rzuca temat, to pomagający wychodzi z założenia, że wszystkie elementy zostały sprawdzone i są dobre, ale widocznie nie zawsze tak jest. Jeżeli masz 90W to może już to jest dobre, może po prostu przy wysterowaniu występuje spadek napięcia.
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    No ok, ale zobacz dalej się skubaniec zatyka:( ja mu jeszcze nawet 700mv nie dałem a on już się zatyka:( moze to wina (być może podrobionej) kostki?
    Aha jeszcze jedno... Moze ta kostka ma zabezpieczenie termiczne, bo jak mu daje w "kopyto" to się nie zatyka dopiero po 10sek. a kostka w chwili zatkania ma +/- 60stopni C
    Czas liczę od włączenia wzmaczka po godzinie odpoczynku, jak jeszcze jest zimny:)
    A to, co ja nazywam zatkaniem to jest tak ze w pewnej chwili wzmacniacz kompletnie się wyłączą i po zniżeniu mu mocy na wejściu odnowa gra po trzech sekundkach
  • Poziom 42  
    Witam! Objawy wskazują na takie zabezpieczenia, ale czy faktycznie owy takie są to nie wiem, w każdym bądź razie, czułość tej kości możesz zmniejszyć wartość R2 dla jednego kanału i R3 dla drugiego kanału. Nie bardzo mogę zrozumieć te sprzężenie zwrotne, z R4 i C11, ja bym zaryzykował i to rozpiął i sprawdził, jaki to daje efekt. Co do grzania, może masz za mały radiator?
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    No ok ale Tda7250 jest w obudowie dip20 wiec na raddiatora go raczej nie przykręcę chyba ze kupić jakiś mniejszy radiatorka i podpiąć go na górę zawsze cos tam go wychłodzi, no nie ?
  • Poziom 42  
    Witam! No to mamy przyczynę, radiator to podstawa, dla wzmacniacza największym wrogiem jest temperatura i można to zrobić na trzy sposoby: Kawał żelastwa, albo mniej żelastwa i wymuszone powietrze, albo bardzo rzadko stosowany sposób, walisz tranzystorów jak siana, ja tak zrobiłem na 100W 900W tranzystorów w małej obudowie, w tedy moc rozbija się na wszystkie tranzystory i daje sobie radę.
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    My się chyba nie zrozumieliśmy do końca?!
    Tranzystory końcowe są na wielkim radiatorze, a układ scalony jest wmontowany w płytkę zobacz na plik, który zamieściłem tam wszystko jest:)
    Tranzystory końcowe są prawie ze zimne tylko układ, który jest w module całości tylko ze tak powiem sterownikiem wiec może powiedz mi jak sprawdzić czy układ jest w pełni sprawny...
  • Poziom 42  
    Witam! Coś mi się wydaje, że nie pozostaje nic innego, jak tylko kupić nową kość, ale nie tą za 12zł.
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Witam kupiłem drugą kość :)
    Efekt jest naspepujący:
    Przy głosniku 500watt/4ohm - zatyka się w tym samym miejscu ( czyli zero różnicy)
    Natomiast przy kolumnie głośnikowej 200 watt/8oh moge wpakowac nawet 1.8v i się nie zatka :) nie stety nie moge wiecej mu dać z tego wzgledu ze kolumny nie dają już rady i wydają się za słabe :(
    Po odsłuchu wzmaczka moge śmialo powiedzieć że, spokojnie moge robic nastepne 2 takie moduły i robić amplifier 5.1
    Pozdrawiam
  • Poziom 42  
    Witam! No to się cieszę że to opanowałeś, wychodzi na to, że one są 8 Ohm i przy czterech omach, zaczyna działać zabezpieczenie przeciążeniowe, no to teraz możesz się zabrać ostro do pracy, życzę powodzenia.
    Pozdrawiam
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Mam pytanko: jakie masz trafo jakie tranzystory wyjsciowe bo mi ten wzmak padal jak dalem glosniej (padaly tranzystory i scalak) Mioalem trafo 300W i tranzystory bdw84d.
  • Poziom 42  
    Witam! Może wzmacniacz został uszkodzony z powodu, za dużego napięcia, a nie z powodu mocy transformatora, nic nie napisałeś, jakie masz napięcie na elektrolitach!
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Witam
    Moje tranzystorki to TIP142/147 na kanał, a trafko to 800watt :) tak wielkie z tego wzgledu bo robie wzmaczek na 2 takich modułach plus OPA549t na center i 150 na WOOFER :)
    Pozdrawiam
  • Poziom 42  
    Witam! Nie wiem ile z tego opa wydusisz, ale ja bym na tym zrobił 800W, widziałem fabryczny, 2 x 400W właśnie z takim trafem, takie trafa, bardzo dobrze radzą sobie z przeciążeniami, wiec szkoda tego na mniejsza moc. Nie chciałbym być twoim sąsiadem.
    Pozdrawiam