Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Transit 40km/h co 15 sekund

06 Mar 2011 16:01 1540 3
  • Poziom 21  
    Auto nie jest moje , dlatego jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje to postaram się je uzupełnić.
    Ford Transit 1991 , 2,5 turbo diesel , zamontowany tachograf , pompa wtryskowa
    sterowana elektronicznie , sterownik LUKAS

    Nastąpiło zwarcie w instalacji elektrycznej w czasie jazdy. Akumulator został szybko odłączony jednak wiele przewodów straciło izolacje na odcinku kilkunastu centymetrów ( wiązka w komorze silnika , przy bezpiecznikach i przy stacyjce )

    Sterownik Lukas stracił masę ( przepalona ).

    Po wymianie uszkodzonych przewodów i zaizolowaniu tych które się do tego nadawały , samochód odzyskał wszystkie funkcje ( światła , dmuchawa itp )
    Silnik dał się uruchomić i pracuje normalnie , tzn równo na wolnych obrotach
    i bezproblemowo wchodzi na obroty.

    W aucie zamontowany był tachograf , który został wymontowany na czas naprawy ( ok 6 tygodni - praca w wolnych chwilach po godzinach ).
    Po podłączeniu tachografu , co kilkanaście sekund wskazówka prędkościomierza
    wskazuje 40 km/h przez krótką chwilę ( ok 0,5 sekundy ) i wraca do położenia 0
    Tachograf jest wskazówkowy , ale nie jest napędzany linką.

    Samochód nie wyjeżdżał jeszcze bo ma przy okazji robione prace mechaniczne
    ( coś przy wale napędowym i hamulcach )

    PYTANIE :
    co powoduje takie zachowanie wskaźnika prędkości w tachografie ?
  • Poziom 2  
    proste odpowiedz, jesli jest tam tachograf 1318-.... przerwa w obwodzie impuslatora, jesli am jest zainstalowany tachograf 1324-.... zakodować sygnał impulsatora,
  • Poziom 21  
    Dziękuję za podpowiedź. Sprawdzić będę mógł dopiero w przyszłym tygodniu.
  • Poziom 21  
    Po tygodniu efekt zniknął , jest normalne wskazanie prędkości