Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podglad zwierzat w lesie (noc!)

1emos 07 Mar 2011 13:40 3669 12
Optex
    1emos
    Level 10  
    Witam,

Pomocy potrzebuje w skonstruowaniu "systemu" do rejestracji ruchu nocnego zwierzat w lesie (jak borsuk, jenot). Wazne by bylo to tanie i niezawodne.

-obserwacja terenu o powierzchni ok 30mkw
    -nocne pory - czyli IR
    -nagrywanie w sekwencjach (do maks 10min)
    -system odpalany czujnikiem ruchu
    - codziennie bedzie sprawdzane czy sie cos w nocy nagralo (najlepiej na kartach SD)

Co posiadam:
    - akumulatory zelowe na 12V (z UPSów)
    -doswietlacz IR (z halogenu H5 z nalozonym filtrem IR z wojska)
    - kamerke czarnobiala (nie jest oznaczona IR :cry:)
    - czujnik ruchu z atrapy kamerki za 4zł

Bede naprawde bardzo wdzieczny za pomoc w jakiekolwiek sugestrie w tej sprawie.
  • Optex
    rokycky
    Level 23  
    Praca na akumulatorze wymusza zastosowanie jak najmniejszej ilości elementów, dlatego wywal to co masz i zakup kamere IP ze slotem SD i promiennikiem IR.
    Nagrywanie z detekcji.
    1emos
    Level 10  
    Dziekuje za odpowiedz!

Jak tego szukac? Jakie moga byc ceny?
    Jakies konkretne propozycje co do producenta?
    Wdzieczny bedze za kazda podpowiedz.

p.s. nie chce wydawac zbyt wiele pieniedzy, kamerka ma mi tylko zarejestrowac o ktorej godzinie najczesciej zwierzak sie pojawia, pozniej ruszam na zdjecia juz z aparatem.
    pawel-foto
    Level 19  
    Weź dobrą flaszkę i pogadaj z leśniczym. On Ci najlepiej powie co, gdzie, kiedy..
    Bo Twoje plany namierzania przypominają polowanie na atomową łódź podwodną.
  • Optex
    1emos
    Level 10  
    To sie da zrobic, idea działa, sprawdzone.
    Znajmomy w szkocji to praktykuje i sporym powodzeniem.

Miałem nadzieje na jakies "makgajwerowskie" pomysły, ale coraz czesciej popadamy w lenia i prosciej kupic cos niz wykombinowac.

Dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam :)
    pawel-foto
    Level 19  
    Ale moja metoda jest sprawdzona. Miałem kiedyś właśnie zlecenie na foty takich zwierząt w lesie. Zadzwoniłem, umówiłem się. Później był rekonesans po lesie i gdzie mam się przyczaić aby mnie nie zwęszono (dostałem nawet specjalną kryjówkę). Elektronika jeszcze w prostym wydaniu(finanse) nie wiem jak się sprawdzi w lesie. A las zna najlepiej leśnik i kłusownik. Ale próbuj.
    Powodzenia i pozdrawiam.
    1emos
    Level 10  
    Swiata racja!
    Las zna dobrze tylko lesnik badz klusol.
    Ja jednak chce zaczac cykl takich zdjec czyli; zabawa, kopulacja, wyprowadzanie mlodych i cala reszta. Rok (a pewnie przeciagnie sie do 2lat) takiego siedzenia nocami grozi mi rozwodem :) a tak serio to chce maksymalnie ograniczyc dostep do tych okien osob "trzecich". NIe chce by tam ktos lazil coagle i patyki wpychal do otworow w celu sprawdzenia co tam siedzi.

Metoda podana wyzej z kamreka typy "kombajn" n karty SD jest dobra i jak sam czegos nie zmajstruje to pewnie sie skonczy na zakupie tego typu urzadenia.
    Jako ze lubie majsterkowac poprobuje najpierw cos sam zlozyc.
    Mysle nad zakupem rejestratora SD, posiadaja sekwencje i detekcje ruchu. Jednak malo o nich w sieci.
    Olexy71
    Level 20  
    Kamerę IP z dokiem SD kupisz z opcją zapisu w wysokich rozdzielczościach. Pomyśl jak dobrze będzie widać borsuki! :D
    Przy rejestratorze analogowym ograniczasz się do D1.
    1emos
    Level 10  
    Czekam na propozycje takiej kamerki IP z slotem na SD.
    Jaka marka? Producent?
    Kto sie zna niech sie wypowie :)
    Olexy71
    Level 20  
    Marku. Jeśli ktoś inwestuje tego rzędu kwoty, niech zainwestuje w porządny sprzęt z obrazem bez echa i prześwietleń. Testowałem ostatnio vivoteka i nie zrobił na mnie wrażenia. Nikt mnie do niego nie przekona. Watro dołożyć nawet 1000 zł by cieszyć się szczegółami i brakiem mankamentów. Szczególnie jeśli sprzęt służy do realizacji pasji.
    Do dobrych zdjęć zastosuj kamerę D/N Sanyo z serii 2000 i oświetlacz IR zamontowany w sąsiedztwie kamery. Tak, by scenę oświetlał pod kątem >10 st. od osi 'strzału' kamery.
    Marek31415
    Level 31  
    Olexy71 wrote:
    Marku. Jeśli ktoś inwestuje tego rzędu kwoty, niech zainwestuje w porządny sprzęt z obrazem bez echa i prześwietleń. Testowałem ostatnio vivoteka i nie zrobił na mnie wrażenia.

Tego Vivotek'a - IP7361?
    Ceny kamer Vivotek zaczynają się od 500 zł i nie ma co porównywać tanich kamer z tymi najdroższymi.
    Oczywiście są lepsze i droższe innych producentów, ja podałem tylko przykład zgodnie z życzeniem autora wątku i jestem pewien, że spełni oczekiwania.
    1emos
    Level 10  
    Drodzy koledzy,
    przesledzilem te kamery proponowane i wyszlo DROGO :)
    Nie poddaje sie i metoda "maggajweryzmu" działam dalej, pomozecie?:)
    Rozmawialem z moim szkockim kolega ktory uzywa takich kamer "firmowych" i podejzalem temat w sieci, znalazlem firme stealthcam, ktora sie w tym specjalizuje. No ale polak potrafi wiec do dzieła:
    Co mam na stole:
    - bezprzedodowy dzwonek-alarm do drzwi z czujnikiem ruchu, kat jakim obejmuje czujnik to ok110stopni, zasilany 2szt bat. AA
    - 50szt diod IF o dlugosci fali 940 plus koncze prace nad zasilaniem impulsowym wg projektu AVT1175 znalezionym na tym forum (przeprojektowlalem troche plytke by miala mniejsze rozmiary - pracuje na czestotliwosci 300HZ kamerke ktora mam rejestruje 30kl/s wiec chce zmienic czestotliwosc na 60kl/s.
    - kamerke-rejestrator na karty microSD za 35zł, zasilana przez USB na 5V.

Teraz mam prozbe o pomoc pod jakim haslem szukac ukladu, ktory przejmie impuls z dzwonka (czujnika ruchu) i zamiast sygnalu dzwonka uruchomi kamerke 9tu sprawa prosta, kamerka ma przyelacznik on/off i uruchamia nagrywanie odrazu po wlaczeniu). Chcialbym by nagrywanie bylo w tym czasie gdy w polu czujki jest ruch i trwalo jeszcze przez jakies 3min po jego ustaniu)

Od momentu pojawienia sie pomyslu do teraz sporo sie nauczylem i bede wdzieczny za kolejne porady, podpowiedzi.
    Jesli Koledzy pomoga to chcialbym zrobic taki DIY z fotkami i testami tego calego ukladu a pozniej umiescic na forum.

bede wdzieczny za pomoc

pozdrawiam