Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugot 406 coupe hałas pompy wspomagania

nowaj406 08 Mar 2011 17:39 3471 6
    nowaj406
    Level 9  
    Witam.
    Problem pojawił się bardzo nie dawno. Chodzi o "buczenie" pompy wspomagania. Hałas pojawia się dopiero po jakimś czasie ok 15-20 min jazdy samochodem. Wystarczy, że autko postoi 5 min, np tankowanie na stacji i znowu jest cisza ale tym razem problem wraca wcześniej. Byłem u mechanika i okazało się, że było za mało płynu, więc dolałem ale niestety nie pomogło. Dodatkowo zauważyłem, że w momencie odkręcenia kurka od zbiornika z płynem do wspomagania słychać jakby otworzyć gazowany napój a w zbiorniku zamiast cieczy jest piana.
    Dodam także, że od momentu dolania płynu nie zauważyłem, żeby go ubyło.

Ostatnio jadąc i gdy już owy nieszczęsny odgłos pompa wydawała zapaliła mi się kontrolka "silnik" jednak po zgaszeniu i ponownym rozruchu kontrolka już się nie zapaliła. Te dwie rzeczy mogą być powiązane? Wycie pompy i kontrolka? czy po prostu przypadek? Pompę wymieniać czy istnieje możliwość, że jest np. zapowietrzona albo zmieszanie dwóch płynów(czerwonych) starego i nowego powoduje powstanie piany?

Z góry dziękuję za pomoc.
    kosa780820
    Level 10  
    A wlałeś taki sam płyn jaki był w układzie czy pierwszy lepszy bo był czerwony ?
    deniro18
    Level 15  
    Proponuje ci zlac caly plyn przeczyscic pompe i nalac nowago czysciutkiego. pewnie wycie ustanie a ty nie bedziesz musial kupowac nowej pompy.
    wojtekryba
    Level 32  
    Jak zaczęła wyć to już nie przestanie . :cry:
    kybernetes
    Level 39  
    Potwierdzam - wyje to wymienić i po problemie.
    nowaj406
    Level 9  
    Na stacji powiedzieli że ten płyn można mieszać z innymi, mechanik powiedział, że ma być czerwony.
    Wymienić to najprostsza sprawa tyle, że najbardziej kosztowna bo pompa kosztuje ładnych parę setek.:cry:
    TarzaN
    Level 14  
    Jak wyje to już po ptakach. Często pompy siadają, jak użytkownik nie dba o poziom płynu, a dodatkowo przeciąża pompę np. wykonując skręty do oporu i utrzymując maksymalny skręt przez kilka sekund. Nie musisz kupować przecież nowej pompy, na szrotach idzie znaleźć, ważne żeby tylko z gwarancją rozruchową była. Osobiście miałem problem z pompą w VW Polo, używka 800zł :(