Witajcie!
Przymierzam się do wymiany i mam pytanie:
Czy poniższa instrukcja jest wiarygodna? Znalazłem opinię, że praca silnika z Common Rail bez zasilania w paliwo jest dla niego zabójstwem?!
To samo co wyżej w formacie pdf ze zdjęciami:
WymianaFiltraPaliwa@Wiesław50
Przymierzam się do wymiany i mam pytanie:
Czy poniższa instrukcja jest wiarygodna? Znalazłem opinię, że praca silnika z Common Rail bez zasilania w paliwo jest dla niego zabójstwem?!
Quote:Ford Fiesta 1.4 TDCI: wymiana filtra paliwa
(...) Zaczynamy od wyrównania ciśnienia w układzie paliwowym. Wyjmujemy bezpiecznik pompy paliwowej i odpalamy auto. Czekamy, aż samochód sam zgaśnie.
Teraz musimy kręcić rozrusznikiem, przez ok. 6 sekund. Da nam to pewność, że wyrównaliśmy ciśnienie. Wkładamy ponownie bezpiecznik i dla pewności, możemy odpiąć klemę akumulatora.
Odczepiamy przewód pierwotny biegnący od pompy do zbiornika paliwa. Wystarczy wypiąć kostkę.
Za pomocą klucza płaskiego 7 odkręcamy śruby osłony filtra paliwa. Zdejmujemy osłonę i przechodzimy do odłączenia przewodu paliwowego od filtra do pompy paliwa.
Kolejny krok, to odpięcie od filtra przewodu paliwowego zasilającego, biegnącego od filtra do zbiornika paliwa. Jeżeli byłby problem z lokalizacją, znajduje się on między filtrami powietrza i paliwa.
Wykręcamy wkręt mocujący filtr paliwa, odchylamy lewą stronę filtra do siebie i wypinamy z zaczepów. Wyjmujemy złącze podgrzewania paliwa. Znajduje się bezpośrednio pod filtrem.
Montaż przeprowadzamy w odwrotnej kolejności. Należy pamiętać o zalaniu nowego filtra olejem napędowym. Wykonujemy to uruchamiając pompkę ok. 30 razy.
Autor: Robert Kuśpiel
To samo co wyżej w formacie pdf ze zdjęciami:
WymianaFiltraPaliwa@Wiesław50