Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Strojenie Audison Srx2.1 z Alpine cde-9882Ri

Emileqq 09 Mar 2011 08:43 3218 11
NDN
    Emileqq
    Level 16  
    Witam.
    Jak w tytule. Posiadam wzmacniacz Audison srx2.1

THD (1 kHz @ 4 ?) 0,06%
    Pasmo ( - 3 dB) 5 ÷ 50 kHz
    Stosunek sygnału do szumu 106 dB
    Współczynnik tłumienia 200
    Czułość Pre-IN 0,3 - 5 V
    Czułość Speaker-IN 1 - 15 V
    Impedancja Pre-IN 15 k
    Impedancja Speaker-In 100
    2 kanały 2 x 80 W 4 Ohm
    2 kanały 2 x 110 W 2 Ohm
    1 kanał 1 x 220 W 4 Ohm

Do tego radio Alpine cda-9882Ri .Te oto radio posiada 2V na rca, a jak widać wyżej wzmacniacz obsługuje do 5v. Problem jest w tym że wczoraj podłączyłem do tego zestawu skrzynkę z Lanzarem max12, no nie powiem gra czysto, bez zniekształceń, ale żeby otrzymać w miarę mocny bas(taki którego nie zagłuszają fronty), gain musi być na full, ustawienia w radiu czyli sub na +15(full) i bass na +7(full) LOUD on, wyłączony HPF, a do tego radio rozkręcone na 25 belek z 33 możliwych.
    Czy to wzmacniacz nie odpowiedni do radia?
    Czy może głośnik do wzmacniacza?
    Czy Boschmann pch-4480LX poradzi sobie lepiej z tym wyzwaniem?

FIRMY BOSCHMANN
    MODEL PCH-4480LX
    TECHNOLOGIA MOSFET PWM POWER SUPPLY
    MOŻLIWOŚĆ MOSTKOWANIA
    SYSTEM TRI-MODE OPERATION
    STEROWANIE SUBWOOFEREM
    PEŁNA REGULACJA ZWROTNICY
    POZŁACANE ZŁĄCZA RCA,ZASILANIA I GŁOŚNIKÓW
    SYSTEM DELIKATNEGO STARTU(nigdy nie spalicie swoich głośników)
    ZABEZPIECZENIE ZWARCIOWE I PRZECIĄŻENIOWE
    MOC MAX=900W
    MOC MAX NA KANAŁ=160W+160W;290W+290W(4 ohm)
    MOC NOMINALNA NA KANAŁ=60W+60W;90W+90W(4 ohm)
    częstotliwość regulowana LOW=40Hz-150Hz
    częstotliwość regulowana HIGH=80Hz-1,2kHz
    ZABEZPIECZENIE ZASILANIA 40A
  • NDN
    rucin_
    Level 21  
    1 kanał 1 x 220 W 4 Ohm moc mówi sama za siebie...

To sedan ?
  • NDN
    Emileqq
    Level 16  
    Tak to sedan. Wcześniej miałem skrzynkę niby 150W RMS firmy TP tuning i grała dużo lepiej niż to. Objawy są takie jak by było za niskie zasilanie na RCA . A co z tym boschmanem? Bedzie lepszy ?
    nightrunner
    Level 21  
    W tytule napisałeś "strojenie" a to co robisz przypomina bieganie po pokoju z zamkniętymi oczami i obijanie się o ściany.
    Ustawiasz w radiu wszystko na ZERO, następnie ustawiasz vol na na np.25 bo chcesz żeby przy vol 25 wzmacniacz osiągnął pełną moc. Teraz kręcisz GAIN tak żeby napięcie na wyjściu wzmacniacza osiągnęło wartość przy którym masz te 220W, oczywiście napięcie sprawdzasz miernikiem przy odłączonym głośniku. Musisz sobie jeszcze do tego ustawiania nagrać sinusa 50Hz wtedy miernik będzie pokazywał dobre napięcie bo jest dostosowany do pomiaru napięcia przemiennego 50 Hz ;)
    Problem możesz mieć jeszcze jeśli to skrzynia bass reflex a bagażnik szczelnie zasłonięty, tak już mają te sedany, mam ten sam problem.
    A tego buszmena to sobie odpuść, z Audisona na buszmena hahaha no weź no :P
    Emileqq
    Level 16  
    Skrzynia to BR,a bagażnik ma również zrobiony BR .A do sedana lepsza zamknięta? A co do strojenia, napewno posłucham rad :) Jutro z samego rana tak uczynię :) Nie znam się może na tym za dobrze , ale uwielbiam to robić :) O tego buszmena pytałem, ponieważ wcześniej współgrał z lanzarem którego kupiłem(tylko w nissanie micra) :) Poprowadzę też również masę bezpośrednio od aku. A mam jeszcze jedo pytanie . Co sądzicie o zastosowaniu drugiego akumulatora w bagażniku w roli kondensatora:)? Czy ma to sens?
    nightrunner
    Level 21  
    Jeszcze jedna ważna sprawa ;)
    Czy przód masz też na wzmacniaczu ?
    Jeśli tak to na tym vol 25 przód ma osiągnąć pełną moc, sub oczywiście też ale prawie będziesz musiał w radiu podkręcić suba bo bo pewnie będzie za cicho ale to normalne.
    Jeśli masz przód na końcówce radia to podkręć vol to momentu aż nie zacznie to grać nieładnie (twoje max) i przy tym vol ustaw maksymalne napięcie na subie.
    Co do BR to wcale nie musi być wadą, ale spróbuj zatkać otwór i sprawdź ;)
    Akumulator nie zastąpi kondensatora bo kondensator ładuje się do napięcia alternatora 14,4V i zapobiega spadkom właśnie z tego napięcia. Akumulator ma napięcie do 13V i jak dasz więcej aku to ci i tak nic nie da bo napięcie będzie spadać z 14,4 do napięcia aku i będzie trochę mniejsza moc. Kondensator jest takim dodatkowym buforem dla alternatora ;) Więcej akumulatorów jest potrzebne jak ma się większą moc bo przy kilku kW nawet to napięcie aku może spaść znacznie ;)
    Emileqq
    Level 16  
    Miałem kiedyś kondensator Dietz 5f i sprzedałem za grosze ech.A z tańszych kondensatorów możecie coś polecić ? Myślę że tu 1-2 farada wystarczy.Przód jest na końcówce radia. Dałem za radio 800PLN to niech pogra chociaż chwile :) Poprowadzę masę od akumulatora, jeżeli nie zagra lepiej (bo obstawiam że teraz wykorzystuje 30% mocy głośnika) , to zmienię wzmacniacz ,a audison powędruje do napędu jakiś dużych elips z tyłu :)
    nightrunner
    Level 21  
    Nie musisz dawać masy od akumulatora. Lepiej będzie jak podepniesz masę w kilku miejscach przy wzmacniaczu i dasz jedno porządne odejście z akumulatora do nadwozia ;)
    Ja bym na twoim miejscu dał Audisona na przód, a suba zasilił tym buszmenem (głośnik jakościowo do niego pasuje).
    Z radiem to jest tak że płaci się więcej nie za jakość końcówki mocy tylko za jakość źródła i powiem ci że trochę marnujesz to radio jak nie podajesz sygnału przez wzmacniacz. Jak zasilisz przód Audisonem to jakość ci znacznie podskoczy i moc też. Oczywiście buszlem i Lanzar trochę popsują jakość ale dzięki dobremu przodowi nie będzie to aż tak dokuczliwe ;)
    Kondensator 1F wystarczy na moc Audisona i buszmena, ale musisz mieć też wydajny alternator ;)
    Emileqq
    Level 16  
    samochód to ford Scorpio II 2.0 alternator ma coś około 70A. Lanzara zawszę mogę sprzedać tak samo jak busza:) Powili zaczynam rozważać też kupienie innego głośnika ,a audisona pozostawienie na swoim miejscu. Buszmen jest warty 100zł na allegro ,także domyślam się że nie jest to rewelacja, a poza tym jest on 4 kanałowy, więc po mostku może da mi moc 100RMS na kanał.Fronty są narazie rozmiarów takich jak były seryjnie czyli 100mm, lecz planuje to zmienić :) Posiadam też w garażu nowiutkie głośniki JBL GTO-8626 e
    Dane Techniczne:
    Głośniki 2-drożne
    Moc RMS 60 W
    Moc szczytowa 180 W
    Skuteczność: 90 db
    Pasmo przenoszenia 50Hz - 21kHz
    Impedancja 4 Ohm
    Głębokość montażu: 62 mm
    Średnica montażu: 183mm x 126 mm
    Warto ciąć drzwi pod ich wymiar czy polecasz coś innego ?
    nightrunner
    Level 21  
    To dobry pomysł pozbyć się tego głośnika i buszmena bo nie pasują do reszty zestawu ;)
    Co do głośników to najlepiej na przód kupić odseparowany zestaw coś z przedziału 300-400 zł. Koaksjalne głośniki w drzwi to taki sobie pomysł, nie twierdzę że zagra to źle, ale odseparowany zestaw zagra dużo lepiej. Głośnik wysoko-tonowy musi być trochę wyżej (okolice głowy) inaczej nie będziesz miał sceny odpowiedniej. Jeździłem przez rok na koaksjalnych przodach (Ground Zero GZTF 16T) i po zakupie zestawu odseparowanego różnica była duża, a po podłączeniu tego do wzmacniacza wręcz ogromna ;)
    Jak chcesz mieć większe ciśnienie to zamontuj te JBL na tył, psuje to trochę scenę ale to kwestia gustu ;) Pamiętaj tylko że w sedanie jak masz głośniki na półce to mogą one "pracować" razem z subem i zamiast lepiej będzie gorzej.
    Emileqq
    Level 16  
    Heh szkoda że nie ma tych zestawów z głośnikami 100mm:) Mam jeszcze z rozbitego golfa HERTZ ESK 165.3 ,ale nie dam rady ich tu wcisnąć. Spróbuję włożyć te JBL i dokupię tweetery do tego po prostu. Nie chce też pakować 3000zł w sprzęt grający ,bo samochód jest tyle wart i umówmy się nie wiadomo ile nim najeżdżę :) Więc w drzwi lecą JBL narazie gonione końcówką radia ( nie będziemy robić buszu w aucie), do tego tweetery, Audison zostaje na swoim miejscu,skrzynia tak samo poszukam mu tylko jakiegoś słabszego głośnika i tu potrzebował bym pomocy przy doborze
    nightrunner
    Level 21  
    JBL-e też zagrają dobrze, jak mają grać na radiu. Mój kolega miał kiedyś u siebie też takie głośniki (rozmiar) firmy MAC audio i grało to naprawdę sympatycznie, aż byłem zdziwiony że aż tyle basu to przenosi ;)
    Co do głośnika to niestety ja ci nie pomogę. Sam mam JBL GT5-12 i planuje wymianę w najbliższym czasie, ale na coś konkretnego jak HERTZ ML lub JL Audio W6.