Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Sharan 1,9TDI 2001 automat szarpie

Kędziorek-cfaj 09 Mar 2011 15:49 10458 4
    Kędziorek-cfaj
    Level 2  
    Mam Sharana i mam problem od 3 miesięcy walczę ze skrzynia automatyczną naprawiłem ją już w dwóch miejscach i nie pomogło. Wymieniono już olej i tarczki i filtr sterowniki i zawory i nic nie pomogło ostatnia diagnoza komputera w miejscu gdzie naprawiałem ( SAMKO) wykazała błąd 01166 i jakieś błędy związane ze złym ciśnieniem w 1 i 2 cylindrze (pompo wtryskiwacze mam po regeneracji) nie mam pojęcia co dalej. Objawy są takie że po przejechaniu 20km wzrastają obroty a prędkość nieznacznie wzrasta po czym zrzuca na bieg 4 i już na nim zostaje. Szarpie zarówno podczas zmiany biegów w dół i w górę a na 5 nawet nie wejdzie.
    Proszę o pomoc !!!
    automix
    Level 19  
    Błąd 01166 to : Sygnał momentu obrotowego silnika. Możliwe przyczyny :
    1 nieprawidłowe kodowanie
    2 problem z okablowaniem
    3 uszkodzenie czujnika G70
    cynel12
    Level 2  
    Witam serdecznie
    Mam dokladnie taki sam problem z moim sharanem.tzn nie znam kodow błedów, przebywam za granica, jadac do obecnego miejsca pobytu auto nagle zredukowalo z 5 do 4 i potem juz tylko szarpalo przy kazdej zmianie biegów na 5tke wogole nie wrzuca,problem znika po chwilowym chocby przekreceniu kluczyka i wylaczeniu suilnika . po czym po przejechaniu pewnej odleglosci problem pojawia sie znowu i tak w kolko,odwiedzilem serwis vw w Poznaniu ,po wnikliwej diagnozie stwierdzono uszkodzenie jakiegos kabla od czujnika w wydechu wykasowano błedy zwiazane z turbina i dwoma pompowtyskiwaczami co mialobyc przyczyna tego stanu auta ,wyjechalem zadowolony z uslugi tym bardziej ze jak na taki serwis cena uslugi byla jakby sie moglo wydawac niska tzn 240zl.Jednak po przejechaniu ok 100km problem znowu sie pojawil. i tak do tej pory . zastanawiam sie czy pan znalazl juz przyczyne tego szarpania. Jak wspomnialem znajduje sie na teranie niemiec tutaj maja kolosane ceny takich uslug. prosze o odpowiedz .
    matejko2005
    Level 1  
    Witam
    Panowie czy rozwiązaliście ten problem z szarpaniem bo spotkało mnie takie same zjawisko.
    Pozdrawiam
    cynel12
    Level 2  
    Witam . po kilku blednych diagnozach i nieudanych naprawach, w koncu udalo sie znalesc przyczyne tej usterki, uszkodzone wszystkie pompowtryskiwacze po sprawdzeniu na odpowiednim sprzecie okazalo sie ze wszystkie sa do wymiany, prawdopodobna przyczyna usterki byla zla jakosc paliwa, po wymianie na nowe auto smiga jak nowka... koszt naprawy 3tys zl.