Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alarm Prestige APS 150 - sam się rozbraja.

09 Mar 2011 17:34 2352 14
  • Poziom 15  
    Witam,
    Jest wiele tematów o tym alarmie, nawet do jednego się podpiąłem żeby nie zaśmiecać forum, ale po raporcie usunięto mój POST, więc tworzę nowy temat.
    Ale do rzeczy:
    Wieczorem pilotem zamykam samochód (centralny się zamyka, alarm się uzbraja)
    Przychodzę rano- zastaję samochód otwarty, alarm rozbrojony - tak jakbym wcale go nie zamykał. Zdarza się to średnio raz na tydzień. Samochód stoi na parkingu ogólnodostępnym wiec robi się mało śmiesznie.

    Miał ktoś podobny przypadek?
  • Poziom 12  
    A czy włączona jest funkcja auto-uzbrojenia, po przypadkowym wyłączeniu alarmu, gdy żadne z drzwi nie zostaną otwarte? Jeśli nie, to może warto ją uruchomić, wtedy jeśli samochód sam się rozbraja, to przynajmniej będzie krócej otwarty.

    Osobiście, nie spotkałem się z takim przypadkiem.
  • Poziom 15  
    Gdy alarm działa poprawnie to przy rozbrojeniu bez otwierania drzwi po 30 s sam się zamyka.
    W tym przypadku podchodząc do samochodu alarm jest rozbrojony ( być może nie zdążył się zamknąć)
    Wczoraj profilaktycznie:
    -zmieniłem mikro-styk w pilocie.
    -ponownie zaprogramowałem oba piloty.
    I czekam.. mam nadzieję ze będzie Ok.
  • Poziom 43  
    Alarm po 30sek. zamknie się jak jest aktywna funkcja ,,safety lock,, Przy nieaktywnej funkcji alarm dalej działa poprawnie ale po przypadkowym rozbrojeniu sam się nie zamknie. Kolega kjn dobrze ci podpowiada
  • Poziom 17  
    Jest jeszcze możliwość że centralka gubi zasilanie. Ostatnio u nas na serwisie mieliśmy taki przypadek że u klienta alarm sam się rozbrajał po pewnym czasie. Po podpięciu nowego zasilania z innego miejsca problem się rozwiązał. Warto też sprawdzić masę zasilającą centralki.
  • Poziom 15  
    milejow ,tak jak pisałem ta opcja jest włączona. Po 30 s po przypadkowym otwarciu, sam się zamyka.
    zbyszek.camrogroup napisał:
    Jest jeszcze możliwość, że centralka gubi zasilanie. Ostatnio u nas na serwisie mieliśmy taki przypadek że u klienta alarm sam się rozbrajał po pewnym czasie. Po podpięciu nowego zasilania z innego miejsca problem się rozwiązał. Warto też sprawdzić masę zasilającą centralki.
    To może być dobry trop. Jeśli nie pomogą moje zbiegi z ostatniego postu, to dobiorę się do centralki.

  • Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Każdy alarm po podaniu zasilania "powinien" się uzbroić automatycznie a nie włączyć się w trybie "wyłączony".
    Zrób test - przy uzbrojonym alarmie , odłącz na chwilę klemę akumulatora i obserwuj co się stanie po ponownym podłączeniu zasilania.

    Mimo wszystko, należałoby "zmienić" miejsce z którego jest brane napięcie zasilające.
    Stawiam na uszkodzoną centralkę.
    Ja bym wymontował centralkę z samochodu i podłączył ją "na stole" do zasilacza 12V lub akumulatora. Bez żadnych czujników, itp - kontrolować przez kilka dni, czy sytuacja powtórzy się w domu.

    Dzięki temu samochód przynajmniej się sam nie otworzy na parkingu.
  • Poziom 15  
    CameR napisał:
    Każdy alarm po podaniu zasilania "powinien" się uzbroić automatycznie a nie włączyć się w trybie "wyłączony".

    Tak też się dzieje.
    Na obecną chwile robię przerwę na testy.
    Jak się diagnoza urodzi, to opiszę usterkę.

  • Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Intryguje mnie Twój problem, napisz w jakim samochodzie dzieją się takie "cuda" ?
    Czy to się stało jeden raz, czy ma miejsce codziennie?

    Tak jak pisałem poprzednio, stawiam na uszkodzenie centralki.

    Musiało by zaistnieć kilka okoliczności w odpowiedniej kolejności, abyś mógł rano zastać samochód otwarty z rozbrojonym alarmem.
  • Poziom 33  
    No nie do końca się z tym zgodzę,że każdy alarm się załącza po podaniu zasilania w stan czuwania.Seo ma tak,że po odcięciu zasilania i podaniu jest w takim stanie jak przed odcięciem zasilania.Ale fakt jeśli był w stanie czuwania to w takim samym powinien się znaleźć.
  • Poziom 17  
    xwit napisał:
    Seo ma tak,że po odcięciu zasilania i podaniu jest w takim stanie jak przed odcięciem zasilania.

    Tu raczej się nie zgodzę. U nas na zakładzie głównie montujemy same SEO i pewnego razu przez moje niedopatrzenie mieliśmy dylemat z Bemką. Po zamontowaniu alarmu i kiedy klient uzbrajał alarm wracając do samochodu po jakim czasie zastawał samochód rozbrojony. Na początku myślałem że to wina centralki, wymontowałem centralkę i wysłałem do serwisu na gwarancji. W tym czasie podstawiłem drugą centralkę i okazało że się sytuacja powtarzała.
    Okazało się później że powodem było ginące napięcie zasilania po kilkunastu minutach od zamknięcia samochodu. A przed podłączeniem centralki sprawdzałem zasilanie po odłączeniu zapłonu i w to miejsce wpiełem zasilanie. W tym modelu bemki była opcja odcinania większości napięć zasilania po jakichś około 12 minutach. Dopiero znalezienie stałego napięcia zasilania rozwiązało problem.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 17  
    OK. Zwracam honor. Moje niedopatrzenie w czytaniu. Faktycznie SEO po rozłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu zapamiętuje poprzednie ustawienie.
  • Poziom 15  
    CameR napisał:
    Intryguje mnie Twój problem, napisz w jakim samochodzie dzieją się takie "cuda" ?

    Civic EJ9, zasilanie podpięte z dodatkowego gniazda w tablicy bezpieczników, stały (+).
    Cytat:
    Czy to się stało jeden raz, czy ma miejsce codziennie?

    Tak jak wcześniej pisałem, nieregularnie - średnio raz w tygodniu.
    Cytat:
    Tak jak pisałem poprzednio, stawiam na uszkodzenie centralki.

    na razie się uspokoiło... mam inny trop, na pewno poinformuję jak będę pewny :)
    Cytat:
    Musiało by zaistnieć kilka okoliczności w odpowiedniej kolejności, abyś mógł rano zastać samochód otwarty z rozbrojonym alarmem.
    Mógłby kolega zdradzić, jeśli nie publicznie to na PRV
  • Poziom 15  
    Witam ponownie.
    Jak do tej pory problem się nie powtórzył.
    Myślę, że będzie oki.
    Pozdrawiam