Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saeco Magic Comfort Plus SUP 012 zanik napięcia

ksnar 09 Mar 2011 19:17 5450 14
  • #1 09 Mar 2011 19:17
    ksnar
    Poziom 10  

    Hej,

    Od pewnego czasu mój ekspres podczas parzenia kawy przygasał, tak jakby na pół sekundy tracił zasilanie. Ostatnio do tego doszedł dłuższy (kilkunastominutowy) blackout, aż do dzisiaj, bo teraz jest martwy kompletnie.
    Otworzyłem obudowę, na oko wszystko gra. Przejrzałem forum, poczytałem o bezpieczniku termicznym, tzw. klixonie. Jest sprawny (tzn. sprawdziłem go jak każdy inny bezpiecznik, jest przejście, multimetr bzyczy). Bezpieczniki na płytce (trzy sztuki) sprawne.
    Ominięcie klixona na krótko też nie pomogło. Wyłącznik krańcowy drzwiczek sprawny (jest przejście (bzzz) jak drzwiczki zamknięte, brak przejścia jak otwarte).

    Proszę o sugestie.
    Krzysztof

    0 14
  • #2 10 Mar 2011 00:46
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Czy jest tam płytka z elementami elektronicznymi? Jeśli tak podeślij zdjęcie , podpowiemy co sprawdzić . Najlepiej kilka zdjęć . Na początek sprawdź przewód zasilający.

    0
  • #3 10 Mar 2011 09:24
    ksnar
    Poziom 10  

    Hej,
    płytka jest taka
    (zdjęcie z allegro, nie chcę wymontowywać na razie mojej, bo do niej jest wpięte z piętnaście przewodów):

    Saeco Magic Comfort Plus SUP 012 zanik napięcia Saeco Magic Comfort Plus SUP 012 zanik napięcia

    pozdrawiam

    Kristofer

    0
  • Pomocny post
    #4 10 Mar 2011 15:18
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź czy jest napięcie uzwojenia wtórnego transformatora sieciowego.Jeśli nie to zmierz czy dochodzi napięcie 230V do uzwojenia pierwotnego, jeśli tak to może być przerwa w uzwojeniu pierwotnym spowodowana zadziałaniem bezpiecznika termicznego wplecionego w to uzwojenie .

    0
  • #5 10 Mar 2011 21:33
    ksnar
    Poziom 10  

    Hej,
    transformatora tu nie ma, wszędzie jest 220V.

    Sprawdziłem linię zasilania od kabla do płytki, zaznaczone na czerwono. Do płytki dochodzi 220, ginie jak wyłączę wyłącznikiem, albo otworzę drzwiczki (czyli reaguje prawidłowo). Dalej nie wiem jak sprawdzać, bo przyłożyłem w kilku miejscach miernik i kończyło się to wyskoczeniem bezpieczników w mieszkaniu.

    Saeco Magic Comfort Plus SUP 012 zanik napięcia

    Proszę o jak najbardziej łopatologiczne porady, bo niestety ekspertem nie jestem:)

    pozdrawiam
    KriStoferss

    Dodano po 3 [godziny] 42 [minuty]:

    Hej,

    Właśnie piję kawę z naprawionego ekspresu:)

    Okazało się, że machefi ma rację:) na płytce ta niebieska kostka to transformator 230V na 9V AC. Na wyjściu miał zero:)

    Opukany został kombinerkami ;) i rozpoczął wskazywanie 12V(a dlaczego 12 a nie 9?). Musiał się zawiesić jego bezpiecznik.

    Ekspres nabrał życia. I ja też.

    dzięki i pozdrawiam.

    KRIZZ

    0
  • #6 10 Mar 2011 22:19
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeśli to się powtórzy podgrzej lutownicą wyprowadzenia transformatora , te zalewane mają to do siebie że potrafią nie łączyć z drutem nawojowym wewnątrz zalewy .

    0
  • #7 10 Mar 2011 22:22
    ksnar
    Poziom 10  

    hej,

    a czy mam się martwić tym, że na wyjściu ma 12 a nie 9V?

    0
  • #8 10 Mar 2011 22:25
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A z czego wnioskujesz że ma być 9V ?

    0
  • #9 10 Mar 2011 23:47
    ksnar
    Poziom 10  

    Rozmontowałem płytki i według oznaczeń na wyjściu ma byc 9v

    0
  • #10 10 Mar 2011 23:56
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Te 12V to jest na wyjściu wtórnego zmienne czy na kondensatorze elektrolitycznym po mostku prostowniczym napięcie stałe?

    0
  • #11 11 Mar 2011 06:14
    ksnar
    Poziom 10  

    Hej,
    jest to 12V zmiennego na wyjściu transformatora.

    jest szósta rano i ekspres znowu nie działa :morning:

    czyli muszę wylutować jednak ten transformator.
    Oto on:
    Saeco Magic Comfort Plus SUP 012 zanik napięcia


    Krzzyś

    0
  • #12 11 Mar 2011 08:30
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najlepiej wymień na tożsamy.

    0
  • #13 20 Mar 2011 15:05
    ksnar
    Poziom 10  

    Hej,

    Kupiłem drugi transformator - niestety ciut za duży i będę musiał go wymienić. Mam jednak w międzyczasie pytanie: Zarówno stary (kiedy udało mi się go wskrzesić na chwilę), jak i nowy na wyjściu pokazują 12V, a nominalnie powinny 9V. Jak to wytłumaczyć?

    pozdrawiam
    Kriss

    0
  • Pomocny post
    #14 20 Mar 2011 21:37
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jest to normalne przy nieobciążonym transformatorze przy biegu "luzem" , jeśli będzie wlutowany w płytę i obciążony elektroniką będzie miał właściwe napięcie.

    0
  • #15 26 Mar 2011 08:54
    ksnar
    Poziom 10  

    Witam!

    Problem ostatecznie (mam nadzieję) rozwiązany. Wymieniłem transformator na nowy. Nie było łatwo go znaleźć, bo w internecie ciężko o sklep detaliczny z tego typu elementami, ale udało się. Dzięki machefi za wskazówki.

    pozdrawiam
    Krisss

    0