Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MobiArrow - tania komunikacja - strzałki, SMSy, PHP na PC

mirekk36 10 Mar 2011 12:28 15352 52
    mirekk36
    Level 42  
    billy0o wrote:
    Myślę, że kolego za bardzo kolorujesz swoje rozwiązanie,
    A co mnie to interesuje, że dla ciebie jest za kolorowo, co ja ci poradzę, że nie dostrzegasz wszystkich barw?

billy0o wrote:
    bronisz rękami i nogami a do tego sygnujesz swoją firmę wszędzie gdzie tylko się da.

a ty czego bronisz ? zastanowiłeś się nad tym? bo ja widzę, że jesteś zagubiony i sam nie wiesz o co ci chodzi.

Kolejny znudzony i sfrustrowany życiem? Tylko na tyle cię stać ? Potrafisz coś więcej zrobić niż tylko biadolić ??? Wiesz dlaczego nie wyjechałeś do UK ? w poszukiwaniu pracy ? bo jesteś za mało kreatywny i wolisz siedzieć w swoim grajdołku narzekając na wszystko i wszystkich wokoło. Weź się chłopie za jakąś pracę, zrób coś dla POLSKI, pokaż/zaprezentuj coś swojego na elektrodzie, ja sam z miłą chęcią popatrzę na coś nowego i oryginalnego. Bo ja po to wchodzę na takie fora. A tylko w Polsce jest pełno takich maruderów i darmozjadów na forach, którzy płaczą, że im trzeba wszystko DAĆ za darmo i wyciągają łapę.... za to samemu nic nie chce się zrobić. I nie obawiaj się, ja nie jestem mściwy więc nie będę w twoim temacie DIY mieszał - jeśli mnie zainteresuje to dopytam i może się czegoś nowego od ciebie nauczę, a jeśli nie zainteresuje to po prostu nie wejdę, nie poczytam itd...

billy0o wrote:
    W czasach gdy mobilny dostęp do internetu jest powszechny i tani lepiej jest napisać prostą aplikację w php i możemy zrobić tysiąckroć więcej.
    Taka "strzałka" nie niesie ze sobą żadnej informacji, wśród plątaninie 50 numerów w centrali i n numerów w książce telefonicznej łatwo już jest się pogubić, który ma jaką funkcje i jak to wszystko działa. Dobre to by było w roli pagera, ale tylko na małe odległości.
    Rozsądny system wykorzystujący komendy wysyłane przez sms'y, to jest do implementacji. Dziś sms'y w tej samej sieci to groszówki, a dzięki szablonom w telefonach jak i dużej możliwości przesyłania informacji znów mamy tysiąckroć więcej możliwości.

Czy ja gdzieś powiedziałem że to rozwiązanie ma zastąpić powszechny dostęp do internetu lub narzędzia istniejące w telefonach komórkowych ???? Opanuj się i czytaj uważniej - bo ośmieszasz się zarzucając mi takie bzdury.

Jak ktoś DA CI telefon, DA CI aplikację i POKAŻE ci jak z niej korzystać to wtedy jesteś w stanie to zrozumieć i pisać o tym. Sam nie potrafisz pomyśleć szerzej i stąd problemy z postrzeganiem rzeczywistości wokoło. Typowy Kowalski o którym pisałem wyżej.

Dodano po 5 [minuty]:

podly wrote:
    Moje uwagi odnośnie bluetooth i możliwości trafienia na linię zajętą były stricte techniczne. Nie wiem skąd w Tobie tyle agresji, ale wyluzuj trochę.

Ja się pienię ? Ja tylko odpowiadam na twoim poziomie żebyś lepiej zrozumiał, oskarżasz mnie o naciąganie operatorów - to nie jest agresja z twojej strony? Ja potrafię się bronić przed tak durnymi zarzutami i odpowiadam tylko - więc sam wyluzuj. Masz dobry nick do osobowości jaką tu prezentujesz ;)

podly wrote:
    A pisanie, że operatorzy i tak są bogaci... Jak ktoś na tym forum jest bogaty to go oskubiesz?

Przepraszam ale chyba się kolega czegoś ,.... hmmm tzn coś zażył i bredzi teraz trzy po trzy....

podly wrote:
    Z mojej strony EOT bo dyskusji z Tobą się nie da prowadzić.

Uuuuuf cieszę się, bo to nie dyskusja ani żadna krytyka. Z tobą to tylko pożal się Boże użeranie i kłótnia bo zarzuty masz wyssane z kapelusza a kreujesz się na krytyka nie z tej ziemii.

Dodano po 3 [minuty]:

Widząc tak zaciekle atakujących i gryzących "kolegów" trudno się nie zgodzić ze słowami "słynnego" ministra Drzewieckiego:

"Polska to dziki kraj" ;)
    podly
    Level 16  
    Napisałem EOT więc nie będę się rozwodził dalej w tym temacie. Uświadomię Cię tylko, że sposób w jaki się wypowiadasz, obraża mnie i pewnie wielu innych użytkowników tego forum i bardziej pasuje do onetu niż elki. Skoro krytyka Ci się nie podoba to po co w ogóle to prezentujesz? Przedstawiłem Ci swoje zdanie w tym temacie, a Ty mnie i innych obrzucasz błotem. Nie wiem co chcesz w ten sposób uzyskać. Czy myślisz, że więcej komentarzy pod tematem przysporzy Ci popularności?
    mirekk36
    Level 42  
    podly wrote:
    Napisałem EOT więc nie będę się rozwodził dalej w tym temacie. Uświadomię Cię tylko, że sposób w jaki się wypowiadasz, obraża mnie i pewnie wielu innych użytkowników tego forum i bardziej pasuje do onetu niż elki.

Ty mnie obrażasz nazywając naciągaczem operatorów a ja mam to uznać za krytykę mojego rozwiązania ??? Obrażasz nie tylko mnie ale i innych, którzy pozytywnie zainteresowali się tym tematem. I co nie podoba ci się krytyka z mojej strony? dodam że krytyka w twoim stylu ???

podly wrote:
    Skoro krytyka Ci się nie podoba to po co w ogóle to prezentujesz?

Wiesz co to jest w ogóle krytyka ???? bo widzę że miesza ci się mocno to pojęcie z czymś innym.

podly wrote:
    Przedstawiłem Ci swoje zdanie w tym temacie, a Ty mnie i innych obrzucasz błotem.

Jeszcze raz powtórzę - ZMIESZAŁEŚ MNIE Z BŁOTEM wyzywając od naciągaczy i żebraków a oczekujesz poklasku ??? Nastawienia drugiego policzka ???? Impertynent i ignorant pan jesteś i zachowujesz się jak rozkapryszone dziecko.

Miał być ponoć z twojej strony EOT - i co ???? ciężko tak wytrzymać żeby jeszcze nie dowalić czegoś co ???? świeżbi języczek ?

podly wrote:
    Nie wiem co chcesz w ten sposób uzyskać. Czy myślisz, że więcej komentarzy pod tematem przysporzy Ci popularności?

Chyba o to sam chcesz najbardziej zadbać wypisując tu takie banialuki. Albo coś cię mocno gryzie, może miałeś zły dzień albo złe dni? może coś ci sie w życiu nie powiodło - więc teraz czujesz, że jak komuś dokopiesz to się lepiej poczujesz?

Dodano po 1 [minuty]:

mipix wrote:
    Proponuję wydzielić w osobnym dziale wywody i uszczypliwości pozostawiając tu część techniczną.
    Bez obrazy dla kogokolwiek.

Jestem w 100% za tym - gdyby jakiś moderator mógł usunąć te wszystkie niezwiązane posty z tematem - w tym część moich odpowiedzi to byłbym wdzięczny.
    p4trykx
    Level 16  
    mirekk36 wrote:

Tym którzy piszą o routerach i łączach RS232 - przypomnę tylko o wykorzystaniu tutaj Bluetootha, który nie jest dla bajeru.

Jeśli masz router w usb to możesz do niego bez problemu podłączyć interfejs bluetooth. Wspomniane Openwrt też ma już gotowe pakiety do obsługi.

A co do rozwiązań na większą skalę to kiedyś obiło mi się o uszy, że są takie karty do komputera na dużą ilość kart sim i to jest wykorzystywane do wysyłania smsów. Operatorzy z tym walczą bo sami oferują hurtowe wysyłki po wyższych cenach. Nie mogę się teraz doszukać tego newsa zalazłem tylko to
    http://media2.pl/telekomunikacja/53783/komentarze/5.html
    mirekk36 wrote:

albo autorespondery reagujące i na SMSy i na strzałki , również przy wykorzystywaniu autorozłączania itd - to można już wogóle zaszaleć.

Ale chyba nie da się w łatwy sposób ustawić komunikatu głosowego? Komputer musiałby chyba działać też jako zestaw słuchawkowy. Chodzi mi o coś z stylu zegarynki. Dzwonię automat odbiera i odtwarza jakiś komunikat głosowy.
    billy0o
    Level 10  
    mirekk36 nigdzie nie twierdzę, iż Twój wspaniały unikalny i rozchwytywany pomysł miał zastąpić wspomniane przeze mnie technologie jakkolwiek tak właśnie się zachowujesz.. Uważam, że bezsensowne jest takie wykorzystanie sieci GSM, tym bardziej, że, jak ktoś wyżej napisał, obciąża ją niepotrzebnie. A na dodatek strzałki nie niosą za sobą żadnej informacji a używanie kilku telefonów do różnych (hm..) "funkcji" jest lekkim przegięciem. Obrażasz innych. Prezentując coś publicznie bądź przygotowany na krytykę swoich innowacyjnych wynalazków.

To tyle, nie będę się więcej wypowiadał bo to przypomina kłótnie dziecka w piaskownicy, któremu powiedziało się, iż jego babka z piasku jest do dupy.

Pozdrawiam, odkrywco..
    mirekk36
    Level 42  
    p4trykx wrote:
    mirekk36 wrote:

Tym którzy piszą o routerach i łączach RS232 - przypomnę tylko o wykorzystaniu tutaj Bluetootha, który nie jest dla bajeru.

Jeśli masz router w usb to możesz do niego bez problemu podłączyć interfejs bluetooth. Wspomniane Openwrt też ma już gotowe pakiety do obsługi.

A to dobrze wiedzieć, ja po prostu takich rozwiązań nie używałem, ale fajnie wiedzieć o tym na przyszłość.

p4trykx wrote:
    A co do rozwiązań na większą skalę to kiedyś obiło mi się o uszy, że są takie karty do komputera na dużą ilość kart sim i to jest wykorzystywane do wysyłania smsów. Operatorzy z tym walczą bo sami oferują hurtowe wysyłki po wyższych cenach. Nie mogę się teraz doszukać tego newsa zalazłem tylko to
    http://media2.pl/telekomunikacja/53783/komentarze/5.html

Owszem masz rację że niektórzy z tym walczą i dlatego gorzej "przędą" na wolnym rynku jak to się mówi. Ja tu nie będę wymieniał nazwy żeby nie robić kryptoreklamy - ale zawsze swoim klientom wręcz polecam jednego z operatorów bo on nie dość, że nie robi takich problemów to przedstawiciele do obsługi klienta biznesowego bardzo chętnie ze mną czasem współdziałają i polecają moje rozwiązania. Najważniejsze jest dla nich, żeby wejść dowolną metodą do firmy i to często dużej firmy. Nawet rozpoczynając od sprzedania tylko najprostszego abonamentu na transmisję np pod SMSy czy takie strzałki. Ja sam byłem świadkiem jak kilka takich firm powoli bo powoli ale zmieniło operatora z takiego mało elastycznego, który wprowadza jakieś ograniczenia dziwne na SMSy i tym podobne rozwiązania.

Owszem operatorzy sami stworzyli firmy i serwisy internetowe, które zdzierają na co dzień ogromne pieniądze w skali roku ale i na pojedynczym Kowalski, bo iluż z nas nie skorzystało chociaż raz w życiu z jakiejś usługi płacąc SMSem. A zainteresował się ktoś jak to wygląda od drugiej strony - tzn np gdy się chce samemu założyć firmę i wprowadzić takie płatności. Okazuje się nagle że rządzi tym monopol, który żąda 60-70% prowizji od takich płatności. Takie rzeczy to tylko w Polsce.

Tymczasem są metody jak firma może sama sobie wykorzystać takie techniki komunikacji o których mówię i to w pełni legalnie, co więcej za zgodą a wręcz chęcią i namawianiem wręcz przez co niektórych bardzo aktywnych przedstawicieli handlowych dla biznesu. Ja staram się żyć z nimi w symbiozie i sobie na wzajem pomagamy.

Dodam tylko że jedna z firm za pomocą moich systemów przesyła np ok 10tys SMSów miesięcznie tylko przez moje oprogramowanie bo nie liczę pozostałych wysyłanych tylko z komórki na komórkę pomiędzy pracownikami - chociaż właśnie ze względu na lepszą kontrolę wprowadzane są coraz nowsze fiuczery w oprogramowaniu, które powodują że wszystkie SMSy w każdej firmie mogą być w 100% kontrolowane. Wiecie o ile PROCENT wtedy w skali miesiąca spadają koszty w takich firmach ????? Nie będę pisał - bo zaraz mogą pojawić się poprzednicy zarzucając mi że za mocno koloryzuję ;)

Na okrasę dodam, że nawet niektóre firmy zajmujące się masową wysyłką SMSów gdzie ich ilość w ciągu tygodnia to 20-3-tys - też korzystały z mojego oprogramowania z powodzeniem - chociaż ja sam z początku uważałem, że to się nie uda bo nie jestem w stanie czasem kontrolować tak dużego ruchu - a jednak życie często mnie nawet zaskakuje i okazuje się, że ograniczam się sam swoją wyobraźnią .... mówiąc, że aż takie coś tam - to się nie uda - a klient udowadnia mi że się uda i wszyscy są zadowoleni.

p4trykx wrote:

mirekk36 wrote:

albo autorespondery reagujące i na SMSy i na strzałki , również przy wykorzystywaniu autorozłączania itd - to można już wogóle zaszaleć.

Ale chyba nie da się w łatwy sposób ustawić komunikatu głosowego? Komputer musiałby chyba działać też jako zestaw słuchawkowy. Chodzi mi o coś z stylu zegarynki. Dzwonię automat odbiera i odtwarza jakiś komunikat głosowy.

I tu bym cię zaskoczył ;) .... dodam tylko że nie myślę o komunikacie koniecznie nagranym w telefonie czy na komputerze ;) .... jak dobrze pogłówkować to znajdzie się jeszcze inne rozwiązanie.

To podobnie jak niektórzy klienci zarzucali mi, że takie rzeczy są nieprzydatne gdy większość np klientów ma telefony stacjonarne bo wtedy KICHA np z SMSami. Chodzi tu dla jasności o zwykłe stare aparaty nawet takie z kręconą tarczą na numery ;) ..... a ich też zaskakiwałem jak można sobie poradzić i wykorzystać nawet w tym przypadku SMSy ;)

Ok - sorki bo trochę odbiegłem od tematu - którym nie są przecież głównie SMSy.

Dodano po 2 [minuty]:

billy0o wrote:

To tyle, nie będę się więcej wypowiadał bo to przypomina kłótnie dziecka w piaskownicy, któremu powiedziało się, iż jego babka z piasku jest do dupy.

Pozdrawiam, odkrywco..

A gdzie ja to tak się chwalę jakobym odkrył amerykę ??? masz rację sam zachowujesz się jak takie dziecko w piaskownicy i przyszedłeś powiedzieć, że ty robisz "lepsze babeczki" albo, że moje są brzydsze. Papa dziecko.... Proszę nie zaśmiecaj tematu dalej swoimi odkrywczymi wypowiedziami ok?
    Tommy82
    Level 41  
    Panowie po pierwsze to jest coś na kształt proof of concept.
    Wykorzystanie - możliwie dość szerokie.
    O ile samo wysyłanie strzałek z stacjonarnego pudła to sprawa raczej wątpliwa bo tu komunikacja idzie w druga stronę. Załóżmy ze mamy x pracowników za granicą pracownik wysyła strzałkę ktoś z biura oddzwania np przez voipa czy z jakiegoś lepszego pakietu (tak by każdy pracownik musiał mieć droższy pakiet a tak tylko odbiera). Tu by się przydało odbieranie smsów przez program z opcją wrzutki dalej na serwer.

Tu tez dochodzi inna kwestia często firmy jak mają powyżej iluś telefonów to są w stanie wynegocjować ciekawe warunki czy też korzystać z promocji obniżających koszty połączeń wewnątrz firmowej sieci. Wiec mogą słać smsy na potęgę.

Opcja wysyłania SMS jest świetna. Po pierwsze można szybko wysłać jakiś SMS bez stukania w klawiaturę telefonu i bez zabawy z bramką.
    Plusem jest tez możliwość skopiowania tekstu szkoda ze nie ma menu kontekstowego z opcją wklej. Ale crt +V działa. Przydało by się pobieranie kontaktów z telefonu lub wewnętrzna baza w programie albo i zdalna na serwerze synchronizowana z teflonem tak by nie trzeba było wystukiwać numeru z palca.

Chyba ze coś takiego jest a u mnie jest nieaktywne bo dane z telefonu źle pobiera. Bo w pamięci telefonu pokazuje mi ze mam zapisany tylko jedne nr.
    Pewnym firmom przydały by się tez definiowalne wzorce smsow.
    Wskazany był by opis które to bateria a które antena. Ale to szczegół.

Generalnie program robi jaja ale to może być wina mojego patologicznego telefonu.

Nokie e50 łapie no raz zlapało potem nie chciało teraz znowu łapie.

Nie działa u mnie wyszukiwanie. Przelatując po portach informuje ze nie znalazł. Po po powtórnym wyszukiwaniu informuje ze połączenie jest aktywne MsgBoxem.
    U mnie strzałek nie rozłącza tylko cały czas dzwoni. Może nokia to za nowy telefon jakiś powodów i nie trzyma gdzieś kompatybilności? Albo to wina sterownika USB<->Com
    Kolejny porblem to nie zapamiętuje opcji SMS. I niczego mi nie chce logować. Na serwer też nic nie wysyła ale to może być wina serwera który na szybko napisałem do odbioru. Czy program akceptuje formę adresIP:port?

Jestem ciekawy jakie opcje ma ten serwer bo to tu może drzemać siła tego rozwiązania. Szczególnie jeśli był by w stanie sterować programem a nie tylko zbierać dane. wtedy serwer mógł by być ciekawym interfejsem do rożnych zautomatyzowanych zastosowań.

Generalnie wydaje mi się ze urządzenie samodzielne będzie miało wiele więcej możliwości szczególnie jeśli będzie możliwość pełnej interakcji z tym przez sieć z dowolnego miejsca.
    tiggerek1982
    Level 15  
    Witam. ehh wreszcie przebrnąłem przez te wypowiedzi pełne jadu ;]
    i na samym końcu jakaś normalna odpowiedz . także sprawdziłem ten program na Nokia 5530ExpressMiusic . Połączył się bardzo ładnie przez BT.

Niestety nie działa puszczanie "strzałek" próbowałem na kilka sposobów (wpisywanie numeru).

Co do sms-ow działa wysyłanie ich bardzo dobrze . nawet z wiadomościami dłuższymi niż 160 znaków.

Zastanawia mnie w jaki sposób rozwiążesz listę kontaktów (pewnie podział na jakieś grupy by np program hurtowo puszczał "strzałki" wybranym kontaktom(oczywiście w kolejności). kontakty importowane z tel czy oddzielna baza kontaktów na komp?

co do phone info też raczej nie działa na tym telefonie :

tyle co do testów . czekam na kolejne wersje :)

pozdrawiam
    marian.dxd
    Level 11  
    Mirek pokaż, że masz klasę i nie wdawaj się w pyskówki.

Jeżeli rozwiązanie jest już u klientów to może opiszesz jak jest wykorzystywane? W jakich branżach działa?
    Conrad.
    Level 13  
    Przepraszam, że nie czytałem wszystkich odpowiedzi, ale przydałoby się odbieranie rozmów i dzwonienie. Wysyłać sms podobno wysyła, odbiera tez?
    Jimi Hendrix
    Level 19  
    Przestań Mirek się pienić i zarzucać innym, że są sfrustrowani i mało operatywni. Każdy ma swoje zdanie, a Twoja reakcja w taki sposób na krytykę jest argumentem ad personam.
    Proszę, przestań tak robić, a na pewno przysłużysz swojej firmie i znacznie przyjemniej będzie się czytać o tych konstrukcjach. Powiedz po prostu, że się nie zgadzasz a nie wyzywaj czy mów, że ktoś nie wyjechał do UK bo mu sprytu zabrakło.
    Tymczasem z niecierpliwością czekam na Twoje rozwiązanie sprzętowe. Sam pisałeś stos TCP/IP?
    pozdrawiam!
    mirekk36
    Level 42  
    marian.dxd wrote:
    Mirek pokaż, że masz klasę i nie wdawaj się w pyskówki.

Jeżeli rozwiązanie jest już u klientów to może opiszesz jak jest wykorzystywane? W jakich branżach działa?

Przykład tak z życia wzięty: Link

Poza tym, medycyna (przychodnie, pogotowia), firmy transportowe/spedycyjne, marketing/reklama. Poza tym prawie w każdej firmie, która już z tego korzysta to zawsze dossie się jak wampir dział windykacji jeśli taki jest w firmie bo zaserwowane jest świetnie zorganizowane narzędzie do tego celu.

Jakie jescze branże? Hotele, Komenda Policji (dosyć spora ale z oczywistych względów nie powiem gdzie), firmy reklamowe, duże hurtownie rolnicze .... sorki ale mógłbym tak jeszcze długo.

Przy czym to o czym wyżej mówię to głównie zaawansowane narzędzia sieciowe, że tak powiem własne bramki sprzętowe i niezależne od operatorów w tym sensie że firma nie jest uwiązana i może korzystać w dowolnym momencie z którego zechce.

Jakbym miał opisywać szczegółowo jak to może działać i ile jest wariantów to zaraz spora część osób okrzyknęłaby mnie że się tu reklamuję więc tego nie zrobię.

Poczytać troszkę można sobie o tym tutaj: Link

Conrad. wrote:
    Przepraszam, że nie czytałem wszystkich odpowiedzi, ale przydałoby się odbieranie rozmów i dzwonienie. Wysyłać sms podobno wysyła, odbiera tez?

Ta wersja programu ma wszczepiony silnik 3 wersji systemu BimLine, więc odbieranie SMSów to podstawa i to w najbardziej udziwnionych konfiguracjach, ale w tym projekciku nie jest to wszczepione - bo nie taki był jego cel. Odnośnie wysyłania obsługiwane też są raporty doręczeń, sklejanie SMSów, obsługa polskich ogonków i wiele innych ciekawostek.
    To miał być prosty programik do testu czegoś co niedługo być może ujrzy świat w postaci sprzętowego rozwiązania w pewnym zakresie.

Jimi Hendrix wrote:
    Sam pisałeś stos TCP/IP?

Na razie najczęściej korzystam ze stosu oferowanego przez www.tuxgraphics.org z moimi własnymi często modyfikacjami - ale tego nie wykorzystuję komercyjnie. Poza tym jest jeszcze kilka innych stosów, które sobie analizuję patrzę i powoli piszę własny tzn taki, który będzie miał to co ja potrzebuję i zoptymalizowany do moich potrzeb. Poza tym stosy TCP takie jak:

uIP - Adam Dunkels,
    Ulrich Radig,
    Procyon AVRlib,
    itp

tiggerek1982 --> ten program nie będzie działał ze wszystkimi rodzajami telefonów a na pewno nie zadziała z nowszymi telefonami na których są systemy operacyjne typu Symbian i inne. Czyli z takimi, które nie udostępniają swojego modemu GSM poprzez wirtualny port COM przez BT (coś w rodzaju SPP jak w modułach BTM-xxx) Tak więc nie będzie też w stanie odczytać prawidłowo wszystkich danych ze wszystkich telefonów. Silnik oprogramowania był robiony głównie pod porządne stare Nokie które jako jedyne dawały porządne modemy GSM z dostępem przez szeregowy port COM. Ale oczywiście uda się też podłączyć choć może nie z pełnym sukcesem i wiele innych telefonów.
    Conrad.
    Level 13  
    mirekk36 wrote:
    Conrad. wrote:

Ta wersja programu ma wszczepiony silnik 3 wersji systemu BimLine, więc odbieranie SMSów to podstawa i to w najbardziej udziwnionych konfiguracjach, ale w tym projekciku nie jest to wszczepione - bo nie taki był jego cel. Odnośnie wysyłania obsługiwane też są raporty doręczeń, sklejanie SMSów, obsługa polskich ogonków i wiele innych ciekawostek.
    To miał być prosty programik do testu czegoś co niedługo być może ujrzy świat w postaci sprzętowego rozwiązania w pewnym zakresie.

Miło by było, gdybyś zrobił wersję dla użytkownika domowego, właśnie z odbieraniem sms i połączeniami głosowymi jednak na jeden telefon - do użytku domowego. ;-)
    mirekk36
    Level 42  
    Conrad. wrote:
    Miło by było, gdybyś zrobił wersję dla użytkownika domowego, właśnie z odbieraniem sms i połączeniami głosowymi jednak na jeden telefon - do użytku domowego. ;-)

Istotnie chodzi mi taki pomysł po głowie, i prawdopodobnie powstanie właśnie jakaś taka wersja programu za free for non commerciale use. Ale to na spokojnie, na to też potrzeba trochę czasu, pracy i wysiłku.
    Conrad.
    Level 13  
    mirekk36 wrote:
    Conrad. wrote:

Istotnie chodzi mi taki pomysł po głowie, i prawdopodobnie powstanie właśnie jakaś taka wersja programu za free for non commerciale use. Ale to na spokojnie, na to też potrzeba trochę czasu, pracy i wysiłku.

Śmiało przygarnę taką kopię, ba, jakby jeszcze to działało via bluetooth to miodzio. Takiego czegoś potrzeba, przynajmniej mi, słuchawki i mikrofon na głowie, telefon gdzieś w kieszeni, jak się dużo rozmawia i pisze sms oraz pracuje na pc, to to rozwiązanie jest idealne, a raczej powiem inaczej, dla leniwców. (;
    Frog_Qmak
    Level 25  
    Ech, Koledzy, przypomina mi to dyskusje w przedszkolu, te "mądrości" o pękających żyłkach, dziadkach na kibelkach... przepraszam, ile Wy macie lat?

Po pierwsze, pomysł mi się bardzo podoba i jest użyteczny, wbrew temu, co niektórzy piszą. Po prostu mało kto z nas może go praktycznie wykorzystać, co nie przeczy temu, że gdzieś indziej będzie genialnym rozwiązaniem.

Po drugie, odnośnie "reklam", tak, jak już wcześniej ktoś wspominał, proponuję nie czytać. Zamiast cieszyć się, że Kolega udostępnia swoją pracę, wytykacie, że reklamuje swoją działalność... przynajmniej ma co, nie kończy się na narzekaniu.

Po trzecie wreszcie, kartę SIM i tak trzeba utrzymać, to oszukiwanie firm to chyba trochę na wyrost...

po wtóre, przestańcie, proszę, wyłącznie określać swój poziom kultury, przebrnięcie przez ten temat zajęło mi sporo czasu, w tym połowa, to pyskówki...

może niech któryś admin tu posprząta?

i na koniec, gratuluję Kolegom, którzy zachowali zimną krew i w tym wszystkim wypowiadali się wyłącznie merytorycznie... :D
    blue_17
    Level 32  
    Witam jak dla mnie projekt pomysłowy bo tego jeszcze nie było

Co do wieloplanowości oprogramowania to polecam Lazarusa sam coś tam potrafię naskrobać w Delphi ale bez żadnych rewelacji :)

Dzięki lazarusowi i użyciu odpowiednich bibliotek można napisać program na linuxa maca i windowsa oraz platformy mobilne, niestety co do bajerów graficznych do Lazarusa to nie znalazłem darmowych rozwiązań.

Osobiście chciałbym stworzyć coś podobnego dla znajomych tylko urządzenie po odebraniu wiadomość i rozsyłało by je do numerów zawartych w książce telefonicznej i dodatkowo wyświetlało by komunikat na stronie

Chwiałbym to zrealizować za pomocą klienta ftp zmieniającego pewne parametry ponieważ strona jest w joomli

Niestety narazie niemam takiej wiedzy jakie parametry włączają moduł w joomli

Pozdrawiam
    Dawid_20
    Level 17  
    Mam pewien problem z obsługą telefonu, właściwie to nie dotyczy bezpośrednio prezentowanego programu, ponieważ nie chciał połączyć się z moim telefonem. Testy robię w hiperterminalu Na pierwszy ogień poszedł Samsung Avila. Nie mogę nawiązać połączenia z zadanym numerem, po wysłaniu komendy:
    ATD 12345;

połączenie fizycznie jest realizowane, jednak po odebraniu połączenia jest cisza w obu telefonach. Na Avili nawet nie słychać sygnału połączenia, dodatkowo na telefonie odbierającym(nokia) pojawia ikona żółtej łamanej kreski.
    To jest jeden problem, drugi dotyczy SMS-ów. Po odebraniu SMS-a nie jest wystawiana na port komenda

Moje ustawienia:
    +CNMI: 2, 1, 0, 2, 0

Dostępne ustawienia:
    +CNMI: (2),(0-3),(0-3),(0-2),(0,1)

Następnie zabrałem się za nokie 5200 i 6300. Z nią jest taki problem że na każdą komendę związana z SMS-em odpowiada ERROR. Jedynie na
    AT+CMGS=?

odpowiada OK.

Mam nadzieję że uda mi się uzyskać od was wskazówki na rozwiązanie moich bolączek z tą obsługą.
    mirekk36
    Level 42  
    1-problem - nie wiem

2-problem - spróbuj AT+CNMI=2,2,0,1,1

3-problem - nie wiem

proponuję zamiast skakania z telefonu na telefon wybrać jakiś jeden a porządny i wtedy okaże się, że wszystko działa ;) ..... podpowiedzieć ci jeden model a porządny? proszę bardzo: Nokia6230i - daję głowę, że tu wszystko pięknie będzie działać jeśli chodzi o te rzeczy o które pytasz.
    Dawid_20
    Level 17  
    2-problem - spróbuj AT+CNMI=2,2,0,1,1

Niestety bez efektu, używam tych telefonów, ponieważ leżą w szafce i zbierają kurz. Póki co nie mam planów do wcielenia w życie konkretnej aplikacji, wiec nie będę nabywał kolejnego telefonu;] Ale dobrze wiedzieć który model dobrze śmiga:)
    Zapomniałem dodać że na wiadomości CSUD odpowiada, cała odebrana wiadomość leci na terminal.
    mirekk36
    Level 42  
    opis na stronie jest już mocno nie aktualny bo program mocno się rozrósł i poza obsługą strzałek już działa z SMS'ami. Masz 3 niezależne kanały a to jak mają działać ODBIERANE I Nadawane SMSy - zależy już tylko od ciebie - bo sam sobie robisz tą obsługę w PHP na dowolnym serwerze. Testować można sobie zupełnie za free .... ciekaw jestem opinii

Tu mamy przykładowy skrypt PHP do obsługi strzałek:

Code: php
    Log in, to see the code

Po prostu zapisywane są do zwykłego pliku informacje kto dzwoni - ale jak widać w PHP można to już obsłużyć na 1000 różnych sposobów łącznie z obsługą w jakiejś bazie MySQL

Tu z kolei masz przykładowy skrypt php do obsługi po stronie web - SMS'ów przychodzących:

Log in, to see the code

I też znowu są dla przykładu zapisywane SMSy w pliku tekstowym ale mogą wpadać do własnej bazy o można je obrabiać na różne sposoby

A tu z kolei poniżej masz skrypt obsługujący NADAWANIE SMS'ów ;)

Log in, to see the code

Tu może się wydawać skomplikowane - ale pokazałem, najprostszy sposób, SMSy mogą trafiać jako string podzielony średnikami i opis składni jest taki:

ID ; MOBI ; FLASH ; PL_FONTS ; NR_TEL ; SMS_TEXT

gdzie:

ID - to może być dowolny numer ID ale nie może się powtórzyć - np ID SMSa do nadania wprost z bazy danych (w przykładzie powyżej zostaną wysłane tylko 3 SMSy, bo w dwóch przypadkach powtarza się ID: 123, oraz 167 (taki przykład)

MOBI - numer kanału przez który chcemy wysłać SMSa. Jeśli = 0 to system sam wybierze pierwszy najmniej obciążony

FLASH - tak ;) można wysyłać SMSy typu FLASH - czyli ich treść pojawia się wprost na ekranie telefonu - nie trzeba wchodzić w skrzynkę odbiorczą ;) i nie zapamiętuje się taki SMS w ogóle w skrzynce odbiorczej - no chyba że user go ręcznie zapise - super opcja. Trzeba tylko pamiętać, że długość tekstu nie może przekroczyć hmmm nie pamiętam dokładnie ale chyba 70 znaków.

PL_FONTS - jeśli = 0 to system automatycznie zamieni polskie ogonki na zwykłe litery a jeśli = 1 to SMS zostanie wysłany z POLSKIMI ZNAKAMI (ale trzeba pamiętać, że wtedy mogą wyjść 2 smsy zamiast jednego - jeśli w jednej wiadomości będzie więcej niż 70 znaków i chociaż jedna polska literka (ogonek) .

NR_TEL - chyba nie wymaga wyjaśnienia - numer telefonu odbiorcy

SMS_TEXT - niby też nie wymaga wyjaśnienia ale ....

.... ale można sobie wpisać wiadomość nawet o długości 471 znaków !!!!!! a na telefon odbiorcy trafi CAŁOŚĆ JAKO JEDNA WIADOMOŚĆ SMS ;) działa super ;)

byłbym ciekawy opinii n/t działania i ew uwag.
    blue_17
    Level 32  
    Witam mam pytanie nie odnośnie bluetootha jak się obsługuje w delphi zakupiłem sobie adapter sam się instaluje ale niestety nie wiem jak go obsługiwać z delphi

W sieci dowiedziałem się że obsługuje się tak samo jak port szeregowy ale niestety po zainstalowaniu się nie mam dodatkowego portu com

Pozdrawiam