Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lifter - za małe napięcie na generatorku

10 Mar 2011 14:57 1631 10
  • Poziom 10  
    Witam! Zbudowałem generator WN na podstawie kitu AVT-876 (z wykorzystaniem ich elementów, tj. IRF840, mostka 4A i NE555). Podłączam do tego trafopowielacze celem wykorzystania układu jako zasilacza do jonolotu. Całość zasilana jest z trafa sieciowego 24V 120VA (mocy akurat nie jestem pewny, bo trafo nie jest opisane, ale tak twierdzi znajomy, który mi je dał; trafo jest duże i ciężkie). Problem polega na tym, że na trzech trafopowielaczach występuję ten sam efekt, tj. słychać ruch powietrza, widać kołysanie się folii aluminiowej, jednak lifter nie unosi się. Przyczyną jest najpewniej zbyt niskie napięcie. Co można zrobić, by je zwiększyć? Na potencjometrach cyrkluję tak, by uzyskać częstotliwość ok. 15,6kHz. Poniżej zdjęcia układu.

    Lifter - za małe napięcie na generatorku Lifter - za małe napięcie na generatorku
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    swistak40 napisał:
    Przyczyną jest najpewniej zbyt niskie napięcie. Co można zrobić, by je zwiększyć? Na potencjometrach cyrkluję tak, by uzyskać częstotliwość ok. 15,6kHz


    Wykluczając oczywistą przyczynę p.t. "za ciężki jonolot" problem może leżeć w niewłaściwym dobraniu uzwojenia które wykorzystujesz w trafopowielaczu.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 10  
    Problem "za ciężki jonolot" na pewno nie ma miejsca, bo kilka modeli latało swobodnie na starym monitorze, a testowy już szczególnie dobrze. Co masz na myśli mówiąc -"niewłaściwie dobranie uzwojenia"? Tego uzwojenia raczej nie zmienię... Z kolei trafo z Rubina z uzwojeniem nowym 10 zwojów 1,5mm^2 spaliło mi tranzystor i rezystor łączący ne555 z MOSFETem...
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    swistak40 napisał:
    Co masz na myśli mówiąc -"niewłaściwie dobranie uzwojenia"?


    Trafopowielacz ma najczęściej kilka uzwojeń - może użyłeś nie tego co trzeba.

    swistak40 napisał:
    Z kolei trafo z Rubina z uzwojeniem nowym 10 zwojów 1,5mm^2 spaliło mi tranzystor i rezystor łączący ne555 z MOSFETem...


    Timing impulsów źle dobrany. Oscyloskop z sondą prądową by się przydał.
  • Poziom 10  
    A więc tak: dysponuję następującymi trafopowielaczami:

    a) HR6160 : http://www.donberg.ie/pics/h/hr6160.gif

    + zasilania na 9
    - zasilania na 2
    GND na 8

    b) HR7336 : http://www.donberg.ie/pics/h/hr7336.gif

    + na 6
    - na 9
    GND na 7

    c) HR6362 : http://www.donberg.ie/pics/h/hr6362.gif

    + na 9
    - na 18
    GND na 7

    Najlepsze efekty dawał HR6362, choć i tak były one mizerne, ale jonolot przynajmniej się trochę ruszał. Połączenie uzwojeń wtórnych HR6362 i HR7336 nie dało żadnego efektu. Tranzystor i rezystor przepaliły się przy pracy na HR6160 od razu (po prostu poszedł dymek z rezystora). Na potencjometrach mam ustawione wartości dające f~16kHz i dźwięk o takiej też częstotliwości słychać z trafopowielaczy. Zmiana częstotliwości pogarsza tylko efekt. Co jest grane?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    swistak40 napisał:
    Najlepsze efekty dawał HR6362, choć i tak były one mizerne, ale jonolot przynajmniej się trochę ruszał. Połączenie uzwojeń wtórnych HR6362 i HR7336 nie dało żadnego efektu.


    Większosć stopni odchylania poziomego zasilana jest napięciem rzędu 110..130V, u ciebie jest 1/4 tego, więc cudów nie oczekuj.


    swistak40 napisał:
    Tranzystor i rezystor przepaliły się przy pracy na HR6160 od razu (po prostu poszedł dymek z rezystora). Na potencjometrach mam ustawione wartości dające f~16kHz i dźwięk o takiej też częstotliwości słychać z trafopowielaczy. Zmiana częstotliwości pogarsza tylko efekt.


    A jakie masz wypełnienie impulsów (jak nie masz oscyloskopu to policz teoretycznie)?
    Bramkę zabezpiecz przed przepięciami (dioda Zenera na 15V).
  • Poziom 10  
    Wypełnienie 50%. Zgadza się, że tam mamy takie napięcie, jednak u innych ten generator dawał ładne efekty i wysokie napięcia, a u mnie niestety nie.

    Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

    Poczytałem trochę i wiem, dlaczego padają mi tranzystory - brak zabezpieczenia tranzystora przed wyindukowanym na uzwojeniu pierwotnym napięciem. AVT proponuje wsadzenie równolegle z uzwojeniem pierwotnym neonówki - ma to szanse chronić MOSFETa?
  • Poziom 10  
    Panowie! Zdobyłem tranzystor BU4522AX, wymontowany z monitora, o napięciu szczytowym kolektor-emiter Umax=1500V. Podłączyłem go do układu przy obciążeniu żarówkowym i okazuje się, że wyłącza mi układ zabezpieczenie na lm7812. Co jest nie tak? Najwidoczniej leci za duży prąd przez ne555 na bazę tranzystora. Zrobić tak jak pokazano tu na rysunku: http://jnaudin.free.fr/lifters/labhvps/images/labhvps12a.gif , tzn. dorzucić kondensator 100µF w szereg z rezystorem? Niestety nie posiadam diody 1n4007 ani innej prostowniczej, by zabezpieczyć układ...
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    swistak40 napisał:
    Panowie! Zdobyłem tranzystor BU4522AX, wymontowany z monitora, o napięciu szczytowym kolektor-emiter Umax=1500V.


    To jest tranzystor NPN, a IRF to sa tranzystory unipolarne.

    swistak40 napisał:
    Podłączyłem go do układu przy obciążeniu żarówkowym i okazuje się, że wyłącza mi układ zabezpieczenie na lm7812. Co jest nie tak?


    Za mały radiator dla 7812, z mały rezystor w obwodize bazy (przeliczyć).


    swistak40 napisał:
    Najwidoczniej leci za duży prąd przez ne555 na bazę tranzystora. Zrobić tak jak pokazano tu na rysunku: http://jnaudin.free.fr/lifters/labhvps/images/labhvps12a.gif , tzn. dorzucić kondensator 100µF w szereg z rezystorem? Niestety nie posiadam diody 1n4007 ani innej prostowniczej, by zabezpieczyć układ...


    A to niewiele da, natomiast pomoże dołożenie wtórnika emiterowego na tranzystorze NPN zasilanego z +24V między 555 a tranzystorem mocy wraz z odpowiednim zwiększeniem rezystancji oporka w bazie.
  • Poziom 10  
    Można do tego celu wykorzystać BUYP53?