Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Analizator widma na głowicy TV

maciej_333 11 Mar 2011 00:12 29992 30
Altium Designer Computer Controls
  • Analizator widma na głowicy TV
    Chciałbym dziś zaprezentować moją pracę dyplomową, którą obroniłem w poniedziałek na Uniwersytecie Technologiczno Przyrodniczym w Bydgoszczy. Jest to analizator widma wykorzystujący przemianę częstotliwości. Postanowiłem zaprezentować tą konstrukcję, ponieważ dziś większość ludzi myśli, że jedyna droga do analizy widma, to FFT. Jest to oczywiście nieprawdą.

Całe urządzenie wykonywałem bardzo długo, przez długi czas myślałem nad ogólną koncepcją urządzenia. Ostatecznie powstał poniższy schemat blokowy:
    Analizator ten jest więc potrójną superheterodyną. W klasycznych analizatorach tego typu odczyt wyników pomiarów był wykonywany za pomocą lampy oscyloskopowej. W tym wypadku jest już on jednak cyfrowy. Wyniki pomiarów i nastawy są wyświetlane na wyświetlaczu graficznym o rozdzielczości 240x128 pikseli z kontrolerem T6963C. Początkowo chciałem zastosować korekcję charakterystyki częstotliwościowej głowicy poprzez wejście ARW. Zrezygnowałem jednak z tego rozwiązania z braku dostatecznej ilości czasu. Zastosowany mikrokontroler to Atmega16, oprogramowanie to ok. 6KB Asemblera. Poprzez RS232 wysyłane są zrzuty z ekranu wyświetlacza do PC (w celu rejestracji wyników pomiarów). Oprogramowanie dla platformy PC napisałem w Delphi 7.0 z wykorzystaniem komponentu ComPort do obsługi RS232.

Poniżej uzyskane parametry:
    •Zakres częstotliwości wejściowych: 45 – 860MHz
    •Szerokość pasma toru pomiarowego: 4,5KHz; 340KHz
    •Krok strojenia: 1,25KHz; 12,5KHz; 62,5KHz; 312,5KHz
    •Maksymalna szerokość widma wyświetlana na ekranie: 75MHz
    •Czułość: ok.15µV
    •Napięcie zasilania: ~230V 50Hz
    •Pobór mocy: ≤30W
    •Impedancja wejściowa: 75Ω
    •Sterowanie przyrządu: impulsator i klawiatura
    •Przesyłanie obrazu z wyświetlacza LCD do komputera PC za pośrednictwem interfejsu RS232C
    •Szybkość przemiatania: ≥60 pomiarów na sekundę
    •Prezentacja wyników pomiarów na wyświetlaczu graficznym LCD
    •Rozdzielczość pola odczytowego wyświetlacza LCD: 240x128 pikseli
    •Nasłuch radiowy FM z blokadą szumów

Trzeba przyznać, że parametry takiego przyrządu są marne w porównaniu do profesjonalnych analizatorów. Jednak mimo to przyrząd taki pozwala na wykonanie prostych pomiarów. Można np. za pomocą niego określić częstotliwość wąskopasmowego sygnału interferującego z sygnałem naszego kanału.

Zdjęcie wstępne przedstawia widmo stacji telewizyjnej TVP INFO z nadajnika w Trzeciewcu na kanale K28. Widać tutaj wizję oraz podnośne chrominancjii i fonii.

Poniższe zdjęcia przedstawiają wygląd przyrządu w różnych ujęciach.
    Analizator widma na głowicy TV Analizator widma na głowicy TV
    Analizator widma na głowicy TV Analizator widma na głowicy TV Analizator widma na głowicy TV Analizator widma na głowicy TV
    Obudowa powstała na bazie obudowy polskiego woltomierza cyfrowego V534.

Poniższe zdjęcia przedstawiają pomiary wykonane za pomocą tego analizatora widma:
    widmo sygnału sinusoidalnego, bez modulacji:

modulacja FM z dewiacją kolejno 10KHz i 2KHz:

fragment pasma radiofonicznego UKF:

sygnał z generatora obrazów kontrolnych - krata:

sygnał z generatora obrazów kontrolnych - kropki:

nieznany i dość tajemniczy sygnał radiowy:

to co wcześniej, jednak laboratoryjnie nałożyłem wąskopasmowy sygnał interferujący za pomocą generatora w.cz.:

schemat ideowy modułu cyfrowego:

schemat ideowy modułu analogowego:

na koniec niezbędne do zestrojenia takiego układu przyrządy: wobulator 10MHz-2GHz i generator G4-116 4MHz-300MHz:

Zapraszam do komentowania i oceniania. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem. Zastanawiam się też nad udostępnieniem softu (dla Atmegi i dla PC) i ewentualnie całej dokumentacji, jednak bardzo wątpię by to wystąpiło. Skrótowo potraktowałem opis działania urządzenia, ponieważ schemat blokowy sam mówi za siebie.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    maciej_333
    Level 38  
    Has specialization in: programowanie
    maciej_333 wrote 3610 posts with rating 1010, helped 435 times. Live in city Grudziądz. Been with us since 2003 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    No cóż, woltomierz selektywny + analizator widma w jednym. Jak na tutejsze ,,Elektrodowe" warunki konstrukcja dość zaawansowana. Tylko odpowiedz nam, Kolego, czemu ten montaż to już nie wołający o pomstę do nieba, to jest burdel na kółkach !!!! Że też to działa? i nie sprzęga się, nie wzbudza? Jeżeli już konstruujesz w miare niegłupi i skomplikowany przyrząd pomiarowy to choć jakąs plyte PCB, ze scieżkami robionymi flamastrem, a nie takie coś. Jeżeli działa dobrze, zaspawaj obudowe po wsze czasy, by nikt tam juz poza Toba tego nie miał okazji oglądać :cry:
    mklos1
    Level 25  
    Co było powodem tego, że nie został wykonany stosowny obwód drukowany? Z całym szacunkiem, ale za takie wykonanie nie powinieneś zostać dopuszczony do obrony, pomimo że udało Ci się je uruchomić.
    podly
    Level 16  
    Szkoda, że bez dedykowanych PCB :( Może kolega pokazać zrzut z sygnału cyfrowego? 60 pomiarów na sekundę to bardzo dużo - czy da się zaobserwować sygnały upstream generowane np. przez modemy kablowe? Brakuje prezentacji poziomów sygnału - choćby w dużym przybliżeniu. Tak czy inaczej - świetna robota, biorąc pod uwagę ceny takich urządzeń fabrycznych.
    S.e.n.t.i.n.e.l
    Level 11  
    Co do estetyki to mogę powiedzieć, że przy projektach inżynierskich czy pracach dyplomowych nie jest mocno pożądana(oczywiście ma znaczenia ale nie widzę podstaw do tego,żeby projekt nie został dopuszczony). Z doświadczenia wiem, że najbardziej liczą się wyniki końcowe i to czy dana osoba potrafi sobie poradzić z określonym problemem.

Gratuluję koledze wspaniałego projektu i tego, że nie boi się kolega elektroniki analogowej, zwłaszcza na wyższych, już mikrofalowych częstotliwościach. Dzisiaj prawie wszystko robi się już na mikrokontrolerach czy procesorach sygnałowych a jednak można pokazać, że inne rozwiązania również dają zadowalające wyniki a czasami nawet lepsze.

Pozdrawiam Adam
    maciej_333
    Level 38  
    hexen2k wrote:
    Gdzie i za ile kolega kupił ten duży wyświetlacz ?

Wyświetlacz ten kupiłem w tme za ok. 200zł. Cena wysoka, ale można na nim wszystko pokazać w sposób bardzo czytelny.

mklos1 wrote:
    Co było powodem tego, że nie został wykonany stosowny obwód drukowany? Z całym szacunkiem, ale za takie wykonanie nie powinieneś zostać dopuszczony do obrony, pomimo że udało Ci się je uruchomić.

To nie miało większego znaczenia. Ponadto po zamknięciu obudowy urządzenie wygląda bardzo estetycznie. Pracę tą obroniłem na 6, końcowy wynik studiów: 4,66. W związku z tym ocena na dyplomie: bardzo dobry. Ludzie z wieloma literami przed nazwiskiem byli pod wrażeniem tego przyrządu. Jak widać większe znaczenie miało właśnie poradzenie sobie z danym problemem. Brak PCB wynikał z konieczności wykonywania wielu poprawek i zmian koncepcji. Blok cyfrowy znajduje się jednak na PCB, ale jest to płytka uniwersalna.

podly wrote:
    Szkoda, że bez dedykowanych PCB Może kolega pokazać zrzut z sygnału cyfrowego? 60 pomiarów na sekundę to bardzo dużo - czy da się zaobserwować sygnały upstream generowane np. przez modemy kablowe? Brakuje prezentacji poziomów sygnału - choćby w dużym przybliżeniu. Tak czy inaczej - świetna robota, biorąc pod uwagę ceny takich urządzeń fabrycznych.

Pomiaru poziomu sygnału nie ma, bo to nie jest wcale takie proste. Musiałbym zrobić korekcję i zbudować jakiś kalibrator, ale naprawdę ciężko byłoby to zrobić. Sygnałów cyfrowych nie analizowałem, bo nie mam dostępu do takich sygnałów. Możnaby dołączyć ten przyrząd do wyjścia modułu p.cz. w radioliniach typu split. Jednak i tak trzeba by mieć generator PRBS. Jeśli chodzi o modem ADSL, to nie da się tego analizować. ADSL pracuje powyżej pasma dla POTS w zakresie 6-256KHz. Mój analizator może analizować dopiero od ok. 45MHz.

Poniżej widmo szumu śrutowego diody zenera 9,1V spolaryzowanej wstecznie, przy prądzie ok. 16mA.
    Rysunki te są wspomnianymi zrzutami z wyświetlacza LCD. Rozdzielczość tych plików jest dokładnie równa rozdzielczości wyświetlacza.
    podly
    Level 16  
    Sygnał cyfrowy w każdej już chyba kablówce można zobaczyć - jeśli nie TV to przynajmniej DOCSIS ;) Faktycznie, 45MHz to trochę wysoko na kanał zwrotny w DOCSIS, ale jeśli w sieci biega EuroDOCSIS to jest szansa, że kanał zwrotny będzie widoczny, bo jest do 65MHz. Problem polega na tym, że pojedyncza transmisja w kanale zwrotnym trwa bardzo krótko i na większości starszych analogów tego nie widać bez funkcji rysowania maksymalnych wartości peek.
    W każdym razie jeszcze raz napiszę - świetna robota i mam nadzieję, że projekt będzie rozwijany dalej a w przyszłości stanie się pełnowymiarowym urządzeniem pomiarowym.
  • Altium Designer Computer Controls
    lukashb
    Level 39  
    Koledze chodziło o modemy do TV kablowej. One pracują w całkowicie innym standarcie (ED2.0 i 3.0) a nie ADSL, bo to duża różnica. W tych modemach o które pytał kolega Upstream pracuje na ok. 40-60MHz, z modulacją QAM16 a Downstream pracuje już na ok. 700-800MHz (w zależności od "zapchania" pasma innymi sygnałami), z modulacją QAM256. Myślę, że to dałbyś radę zaobserwować. Pozdrawiam
    maciej_333
    Level 38  
    lukashb wrote:
    Koledze chodziło o modemy do TV kablowej. One pracują w całkowicie innym standarcie (ED2.0 i 3.0) a nie ADSL, bo to duża różnica. W tych modemach o które pytał kolega Upstream pracuje na ok. 40-60MHz, z modulacją QAM16 a Downstream pracuje już na ok. 700-800MHz (w zależności od "zapchania" pasma innymi sygnałami), z modulacją QAM256. Myślę, że to dałbyś radę zaobserwować. Pozdrawiam

Upstream pewnie dałoby się zobaczyć, ale trzebaby ustawić małe pasmo przemiatania i niski krok przestrajania. W takiej sytuacji da się zrobić więcej niż 60 próbek na sekundę. Musiałbym też dokładnie wiedzieć na jakiej to jest częstotliwości. W przyszłości, kiedy będę już robił na tym pracę magisterską będę "przyspieszał" przemiatanie. Jeśli chodzi o downstream to nie widzę już żadnych problemów. Sygnały od DVBT w kablówce też pewnie dałoby się analizować. Jednak do pomiarów w TV kablowej trzeba najpierw mieć TV kablową :|.

Projekt ten będę rozwijał, ale trzeba sobie zdawać z tego sprawę, że prawdziwe analizatory widma oparte o przemianę częstotliwości działają trochę inaczej. Tam najpierw jest przemiana w górę, potem w dół. Nie ma też tylu przemian co u mnie. Logarytmowanie robi się zwykle na fizycznym wzmacniaczu logarytmującym, a nie programowo, jak u mnie. Głowica TV na wejściu to też niezbyt szczęśliwe rozwiązanie. Jednak selektywność układu jest dość dobra. Widać to po widmie sygnału bez modulacji. Z pewnością układ ten może konkurować selektywnością z np. badziewnym skanerem ze Świata Radio. Inny problem to częstotliwości lustrzane i intermodulacja. Najlepszy byłby tu mieszacz kołowy...

W przyszłości dodam więcej pasm pomiarowych, wymienię też drugi detektor na synchroniczny. Usunę też PLL z heterodyny drugiej przemiany i wstawię zamiast tego DDS. W takim układzie i przy tak wąskim paśmie przestrajania DDS się sprawdzi znakomicie, bo będę mógł na jego wyjściu dać filtr pasmowy (nawet Czebyszewa !) zamiast dolnoprzepustowego Butterwortha. Kto wie może kiedyś będzie nawet analizator wektorowy...
    podly
    Level 16  
    To może jeszcze podpowiem, że można zamiast głowicy TV spróbować użyć głowicy właśnie z modemu kablowego - na allegro max 50zl. Wydaje mi się, że ta głowica powinna bez problemu pracować od 10MHz do 1GHz. A mając już do rozdłubania taki modem, warto by się zastanowić, czy nie można by wykorzystać z niego procka broadcoma do pomiarów - w końcu modemy mierzą dosyć dokładnie poziom sygnału oraz SNR :)
    lukashb
    Level 39  
    podly wrote:
    To może jeszcze podpowiem, że można zamiast głowicy TV spróbować użyć głowicy właśnie z modemu kablowego - na allegro max 50zl. Wydaje mi się, że ta głowica powinna bez problemu pracować od 10MHz do 1GHz. A mając już do rozdłubania taki modem, warto by się zastanowić, czy nie można by wykorzystać z niego procka broadcoma do pomiarów - w końcu modemy mierzą dosyć dokładnie poziom sygnału oraz SNR :)
    Ojj one wcale dokładne to takie nie są. Wg opinii zasłyszanych od ludzi którzy wdrażali internet po TV kablowej, to wychodziło im podczas pomiarów, że modemy miały rozrzut wyników ±4dB co jest wartością dość znaczną. Pozdrawiam
    podly
    Level 16  
    lukashb - trochę odbiegniemy od tematu, ale uwierz mi, że są dokładne ;) Odchyłki wynikają z tego w jaki sposób producent modemu podszedł programowo do tematu pomiaru, czy prawidłowo skompensował np. tłumienność toru przed pomiarem itp. Bywa tak, że np. partia modemów dostaje inne głowice a firmware się nie zmienia i stąd takie kwiatki. Jednak sam chipset mierzy dosyć dokładnie, myślę, że ±1dB jest do osiągnięcia. Dla porównania jeden z analizatorów HP którego używam i jest praktycznie referencyjny ma na wyjściu kalibracyjnym dokładność 0.5±dB :)
    lukashb
    Level 39  
    No fakt, trochę się odbiega, ale temat bądź co bądź ciekawy ;). Jeżeli chodzi o dokładność, to głównie moja wypowiedź dotyczyła starszych Arrisów. Fakt jest taki, że całość jest klepana na BCM334/8 i tylko od głowicy zależy jaki sygnał będzie dostępny po stronie procesora. Pewnie dzisiejsze modemy są ciut lepsze, bo i minimalizacja poszła do przodu. Co jak co, ale o pewnych sprawach się tu mówić nie powinno, chociaż jest co powiedzieć. Chyba zakończymy ;). Pozdrawiam kolegę.
    maciej_333
    Level 38  
    Znalazłem nawet taki, tani modem. Trudno powiedzieć jednak co tak naprawdę w nim "siedzi". Ta głowica może mieć jakieś p.cz. wewnątrz, jednak i tak da się wyprowadzić sygnał p.cz. Nie wiadomo też jaki syntezer PLL ma ta głowica, jak jest ona sterowana (pewnie I2C) i jakie bajty trzeba wysyłać przy przełączaniu zakresów. Zwyczajnie nie ma gwarancji, że uda mi się uruchomić taką głowicę.
    podly
    Level 16  
    Noo... tylko taki BCM to ładna krowa jest..MIPS 200MHz i zintegrowanych kupa innych rzeczy jak QAM modulator/demodulator... I do takiego analizatora kolegi maciej_333 funkcja analizy QAMu by doszła... wyjście TS streamowane po Ethernecie ;) ahh.. rozmarzyłem się :) Tylko to cholerne BGA i 316 kulek pod spodem ;) I jeszcze oprogramować to dziadostwo :)

maciej_333 - klepnij do mnie na priv, coś wymyślimy z jakimś modemem ;)
    lukashb
    Level 39  
    Do autora tematu. Tak wygląda typowy modem od środka:
    http://i43.tinypic.com/212eh4o.jpg jak widzisz, tu niema jako takiej głowicy, tu jest tylko duplekser (HF/UHF) i tuner, ten mały scalaczek. Szukaj modemów Motorola SB5101, one z tego co pamiętam to mają głowicę w postaci wylutowywalnej, tu dla przykładu starsza wersja 5100 http://insidegadgets.files.wordpress.com/2010/10/img_1584.jpg to tak w skrócie. Ogólnie ciężki temat do zrobienia, ze względu na znikomą ilość info.
    hiv_sick
    Level 22  
    mklos1 wrote:

Z tym to nie byłbym taki pewien. Niestety teraz nastały takie czasy, że nikt już nie zagląda do tego co dyplomant robi w środku, szczerze mówiąc to urządzenie wcale nie musiałoby działać. Wystarczy tylko dobry opis.
    maciej_333
    Level 38  
    hiv_sick wrote:
    mklos1 wrote:

Z tym to nie byłbym taki pewien. Niestety teraz nastały takie czasy, że nikt już nie zagląda do tego co dyplomant robi w środku, szczerze mówiąc to urządzenie wcale nie musiałoby działać. Wystarczy tylko dobry opis.

Promotor widział co jest w środku, ale nie przeszkadzało mu to. Nawet delikatnie zachęcał mnie bym odpuścił sobie PCB i skupił się raczej na obudowie i opisie. W trakcie obrony prezentowałem urządzenie i wykonywałem nim proste pomiary. Jednak to co pisze kolega hiv_sick to prawda.
    asembler
    Level 32  
    Co kogo obchodzi co jest w środku, jak to ma byc praca dyplomowa, Jak to miałoby być urządzenie dla siebie to wtedy oczywiście PCB. JA bym to zalał żywicą i do muzeum. I tak prawdopodobnie kolega bedzie sprzedawał buty albo coś w tym stylu.
    unitral
    User under supervision
    mklos1 wrote:
    za takie wykonanie nie powinieneś zostać dopuszczony do obrony, pomimo że udało Ci się je uruchomić.

Co ma piernik do wiatraka?
    Działa, więc można go bronić - to jest prototyp.
    Moja praca dyplomoa na Politechnice w Gliwicach wyglądała podobnie pod względem estetyki połączeń - dopuszczona i obroniona na 5.

Projekt bardz ociekawy, interesuje mnie tylko kwestia jak to wszystko zestoiłeś ?
    Ile czasu to zajęło i czy stroiłeś sam w jakimś laboratorium.
    Brakuje mi w Twoim urządzeniu ekranowania - jak wpływa jego brak na zwiększenie zakłuceń ?
    lukashb
    Level 39  
    Ja bym koledze proponował odpuścić sobie głowicę z modemu kablowego, tylko dołożyć głowicę z anaglogowego tunera SAT. Jest podobna w obsłudze co głowica TV, ma prawie identyczne wyjścia, a z jej pomocą uzyskał byś cyfrowy Satfinder z analizatorem widma, co nie rzadko kosztuje 1500-2000zł a jest przydatne bo widać poziom sygnału i wszelkie prążko co mogą zakłucać sygnał. Tunery SAT do kupienia wiadomo gdzie, najlepiej analogi. Pozdrawiam
    maciej_333
    Level 38  
    unitral wrote:
    Projekt bardz ociekawy, interesuje mnie tylko kwestia jak to wszystko zestoiłeś ?
    Zestrajałem to za pomocą kilku przyrządów:
    -wobulator 10MHz-2GHz
    -generator w.cz. z modulacjami AM/FM/OOK (kluczowanie nośnej - przydatne w pewnych celach, ale nie tu) 4MHz-300MHz
    -oscyloskop 150MHz
    -zasilacze
    -generator funkcji
    -miernik częstotliwości 200MHz
    -miernik uniwersalny
    -sonda w.cz. 1GHz

Stroiłem układ po kolei, począwszy od początku, a nie klasycznie, od końca. W trakcie strojenia modyfikowałem czasem układ, tak by rozwiązać różne problemy. W zasadzie niektóre bloki wymagają osobnego zestrojenia. Końcowo zestroiłem układ jako całość, dołączając wobulator do wejścia głowicy TV.
    unitral wrote:
    Ile czasu to zajęło i czy stroiłeś sam w jakimś laboratorium.
    Strojenie układu wykonałem sam w domu, za pomocą własnego sprzętu wymienionego wcześniej. Po nabraniu odpowiedniej wprawy strojenie tego typu układów jest dość szybkie, o ile nie pojawiają się kłopoty...
    unitral wrote:
    Brakuje mi w Twoim urządzeniu ekranowania - jak wpływa jego brak na zwiększenie zakłuceń ?
    Brak ekranowania ma wpływ na ten układ. Pojawiają się np. dodatkowe składowe.
    unitral wrote:
    Ja bym koledze proponował odpuścić sobie głowicę z modemu kablowego, tylko dołożyć głowicę z anaglogowego tunera SAT. Jest podobna w obsłudze co głowica TV, ma prawie identyczne wyjścia, a z jej pomocą uzyskał byś cyfrowy Satfinder z analizatorem widma, co nie rzadko kosztuje 1500-2000zł a jest przydatne bo widać poziom sygnału i wszelkie prążko co mogą zakłucać sygnał. Tunery SAT do kupienia wiadomo gdzie, najlepiej analogi. Pozdrawiam
    Tylko, że te głowice zwykle nie mają syntezerów wewnętrz. Ponadto zależało mi na mniejszych częstotliwościach, ponieważ temat pracy brzmiał: "Analizator widma sygnałów telewizyjnych".
    SP8JZ
    Level 33  
    Układ odzyskiwania częstotliwości nośnej - a co to takiego ?
    PS. Mam takie małe pytanko, gdzie jest przetwornik logarytmiczny ?
    maciej_333
    Level 38  
    SP8JZ wrote:
    Układ odzyskiwania częstotliwości nośnej - a co to takiego ?

Wreszcie radiowiec pisze komentarz :D. W podstawowej modulacji AM mamy nośną i dwie wstęgi. TDA2541, który pracuje tu jako detektor synchroniczny jest torem p.cz. wizji od telewizora, wraz z detektorem wizji. W TV mamy górną wstęgę, nośną i podtłumioną dolną wstęgę. Do odzyskania nośnej wystarczy tu więc zwykły filtr LC o dużej dobroci, który będzie dostrojony do nośnej. Analizując schemat blokowy TDA2541 dosyć wyraźnie to widać.

SP8JZ wrote:
    PS. Mam takie małe pytanko, gdzie jest przetwornik logarytmiczny ?

Wzmacniacz logarytmiczny nie istnieje w postaci fizycznej. Logarytmowanie jest programowe. Tzn. 10-bitowa wartość, pochodząca od przetwornika A/C Atmegi jest logarytmowana do wartości 8-bitowej za pomocą tablicy. Tablica ta zawiera, więc 2^10=1024 liczb 8-bitowych. Dodatkowo logarytm jest tak wyskalowany, aby wartości w tablicy zmieniały się w zakresie od 0 do 60. Dzięki temy wykres zawsze mieści mi się w wyznaczonym obszarze wyświetlacza LCD. Jak widać, dzięki zastosowaniu logarytmu mamy pewną kompresję sygnału.
    agent_J
    Level 12  
    maciej_333 wrote:
    Znalazłem nawet taki, tani modem. Trudno powiedzieć jednak co tak naprawdę w nim "siedzi". Ta głowica może mieć jakieś p.cz. wewnątrz, jednak i tak da się wyprowadzić sygnał p.cz. Nie wiadomo też jaki syntezer PLL ma ta głowica, jak jest ona sterowana (pewnie I2C) i jakie bajty trzeba wysyłać przy przełączaniu zakresów. Zwyczajnie nie ma gwarancji, że uda mi się uruchomić taką głowicę.

Jak ktoś chce to oddam taki modem za butelkę coli, bo u mnie się tylko wala w komórce (wysyłka albo odbiór osobisty w Pruszkowie lub na Służewcu):

^ToM^
    Level 41  
    mklos1 wrote:

Tu się nie zgodzę i nie widzę związku. Przyjęty sposób montażu jest idealny dla prototypów - i tym argumentem da się obronić zarzut braku PCB. Sam na uczelni wykonywałem układy w dość podobny sposób z użyciem wyłącznie płytek uniwersalnych lub łaczówek. Wykonanie PCB jest czasochłonne a i tak zawsze się coś później znajdzie, co trzeba na szybko zmodyfikować. Przy takim montażu jest to moment. Natomiast przy gotowej PCB jesteś bez szans jak za chwilę trzeba zdać prace. Poza tym szkoda czasu skoro jest to model, który być może będzie ewoluował i nie jest ostateczną wersją. Nadto zaprojektowanie PCB do układu w.cz. jest tematem na oddzielna pracę dyplomową. Celem dydaktycznym nie jest tu wykonanie estetycznej PCB tylko zaprezentowanie idei i wywiązanie się z założeń projektu. Skoro praca została oceniona na 6 to znaczy że to zostało spełnione - zresztą także mam podobne zdanie. Oczywiście kwestia estetyki też ma znaczenie, ale akurat w przypadku prac uczelnianych drugo albo nawet trzeciorzędne.
    W każdym razie gratulacje i życzę dalszych sukcesów autorowi tematu.
    Yarec
    Level 15  
    PCB nawet prowizoryczne dla tych cz. ułatwia życie i pomiary, nie znam tematyki dogłębnie to się nie będe wypowiadał w kwestiach merytorycznych (pominę schem. blokowy),
    a skąd miał Kolega obudowe marki Meratronik ?
    W kwestii Pańskiej pracy "magisterskiej" w następnym temacie.

b.pracownik kontroli meratronik - W-wa (ZPFM-3 = stacja pom. radiokomunikacji [Radio-TAXI] itp. ).
    maciej_333
    Level 38  
    Yarec wrote:
    PCB nawet prowizoryczne dla tych cz. ułatwia życie i pomiary, nie znam tematyki dogłębnie to się nie będe wypowiadał w kwestiach merytorycznych (pominę schem. blokowy),
    a skąd miał Kolega obudowe marki Meratronik ?
    W kwestii Pańskiej pracy "magisterskiej" w następnym temacie.

b.pracownik kontroli meratronik - W-wa (ZPFM-3 = stacja pom. radiokomunikacji [Radio-TAXI] itp. ).

Obudowa pochodzi z woltomierza V534. Jednak została ona przeze mnie mocno zmodyfikowana. Wykonałem m.in. nową płytę czołową. Szkoda, że mój temat, dotyczący rozbudowy został usunięty. Zamierzam opracować PCB, ale w takim układzie nie jest to zbyt proste.
    morph13
    Level 25  
    maciej_333 wrote:
    ..... Zamierzam opracować PCB, ale w takim układzie nie jest to zbyt proste.

Nie, no bez przesady, nawet teraz widać "pewną modułowość" konstrukcji, wystarczy ją tylko przenieść na PCB.

Co do implementacji FFT, widzę, że trochę wolnej pamięci Flash Ci zostało, więc to raczej też nie powinno być barierą nie do pokonania (dostępne materiały są na forum) szczególnie gdy myślisz o rozbudowie urządzenia.