Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak obrazu po podłączeniu karty graficznej

11 Mar 2011 19:08 5642 21
  • Poziom 8  
    Witam. Przez 3 dni wszystko pięknie działało, ale rano kiedy komputer został włączony ponownie okazało się, że nie ma obrazu. Okazuje się, że jak podłącze kartę graficzną obraz i tak kierowany jest na zintegrowaną kartę graficzną.

    Chcę mieć obraz na G-FORCE 8500 GT co zrobić ?


    Płyta GIGABYTE GA M68M S2P (nowa) http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m68m-s2p_10
    KARTA graficzna G-FORCE 8500 GT (prawie nieużywana)
    procesor ATHLON X2 7750
    dźwięk: sound blaster life 24 bit.
    zasilacz: chiefftec 400w
  • Poziom 33  
    A jak wylaczysz zintegrowana w BIOSie?
  • Poziom 8  
    W biosie można tylko wybrać co ma się pierwsze włącząć. Wybrałem, że PEG czyli podłączona karta graficzna, a nie zintegrowana, ale bez zmian. Na GF-8500 gt nie ma obrazu - obraz idzie na zintegrowaną. Nie rozumiem.

    :?:
  • Poziom 8  
    Karta graficzna jak pisałem działała na obecnym biosie. Były problemy początkowo z jej dociśnięciem więc musiałem ten wystający kawałek metalu do którego się wkręca śrubkę totalnie wyprostować kombinerkami dopiero wtedy karta weszła mi do obudowy całkowicie. No i tak działało 3 dni, ale obecnie nie działa. Musiałem przełożyć kabel od monitora na integrę żeby cokolwiek zobaczyć.
  • Poziom 30  
    Po pierwsze sam Slot nie utrzyma karty jeśli się rusza kablami sygnałowymi. Jeśli nie przykręciłeś śledzia to mogłeś uszkodzić slot lub kartę - oby to było tylko obluzowanie.
    Kolejne.
    Aby wyłączyć integrę -> Advanced BIOS features->init display first-PEG
    Następnie - Frame buffer size -disable (zero pamięci)
    Onboard GPU -Disable
  • Poziom 8  
    Wcześniej jak wkładałem kartę graficzną to komputer w tym momencie automatycznie się włączał (??) Odkąd wystąpił problem komputer się nie uruchamia pod wpływem włożenia do niego karty graficznej. Natychmiast po włożeniu komputer się sam uruchamiał. Nie wiem czy to obluzowanie, bo próbowałem wiele razy włączyć upychając kartę najdalej jak się da, a potem nawet na wyjętej z obudowy płycie. Nie wiem czy to istotne, ale wentylator mimo wszystko cały czas w grafice się kręci. W windowsie jednak w ogóle nie wykrywa podłączonej karty prócz zintegrowanej.
  • Poziom 19  
    Jak się sam włączał po włożeniu karty? Składałeś go na podłączonym zasilaniu?
  • Poziom 8  
    Komputer był wyłączony, ale gniazdko do płyty było podłączone. Dioda od sieci sie paliła.
  • Poziom 33  
    Przy wszelakich pracach serwisowych/konserwacyjnych/jakichkolwiek we wnetrzu obudowy nalezy odlaczac komputer od zrodla zasilania i sie uziemic. Mozliwe, ze sam sobie uszkodziles karte/slot.
  • Poziom 8  
    Odkąd ustawiłem nieruchomo kartę w obudowie i podłączyłem wszystko chodziło bardzo dobrze przez całą noc. Nie wiem, ale chyba gdyby się uszkodziło z mojej winy nie zadziałało by od razu.

    Czy w ramach gwarancji naprawią to w serwisie gigabyte ?
  • Poziom 19  
    Jeśli karta nie była przykręcona, to podczas pracy delikatne poruszenie mogło uszkodzić kartę, lub slot.
    A w serwisie powinni przyjąć kartę, ale sprawdź czy to ona na pewno uległa uszkodzeniu.
  • Poziom 8  
    Na gwarancji mam płytę karty nie.
  • Poziom 30  
    Kolego czytaj instrukcje dostarczane ze sprzętem i oprogramowaniem.
    Diody na płycie zamontowano dla takich właśnie amatorów żeby RAM nie wyciągali poza tym swym gaśnięciem informuje o bezpiecznym czasie podjęcia czynności na których trzeba się znać lub pisać na forum przed faktem. Radosna twórczośc na sprzęcie i forum to dzisiaj częste przypadki.
    Zaraz w dziale samochody pojawi się typ wymieniający pasek klinowy przy włączonym silniku.

    Powodzenia
  • Poziom 8  
    Nie było żadnej diody na płycie. Dziwna sprawa. Jestem wkurzony, bo chciałem odpalić GOW a na integrze nie dam rady. Taką usterkę naprawią na łamach gwarancji płyty ?
  • Poziom 19  
    Powinni naprawić, nie czekaj tylko im to wysyłaj. I na przyszłość będziesz wiedział czego i jak nie wolno robić.
  • Poziom 8  
    Tak zrobię. Jeszcze wcześniej skonsultuje się z kumplem może coś zaradzi i zmienimy bios. Jak nic nie wymyślimy to odeślę. Dzięki
  • Poziom 30  
    Kolego - karta działała więc update BIOS nie musi być konieczny, zresztą możesz sprawdzić wersję nawet przy starcie (POST).
    Nie wiadomo czy uszkodzona Płyta czy karta więc skorzystaj z porad kolegów aby sprawdzić obie zamiennie bo może działają..
    Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych - zapłacisz za przesyłkę i diagnozę.
  • Poziom 8  
    Na gwarancji mam tylko płytę. Uszkodzona musi być płyta ponieważ kartę sprawdziłem na innej płycie i zadziałała.
  • Poziom 30  
    Sprawdź mocowanie karty w slocie, obejrzyj z bliska styki i lutowanie/umocowanie na płycie. Spróbuj jeszcze raz prawidłowo ułożyć kartę zwracając uwagę przede wszystkim na slot a nie śledzia (oczywiście chwilę po wyjęciu kabla zas.) ale upewnij się że kabel sygnałowy nie drgnie.
    Może jeszcze nic straconego.
    Kończę i życzę powodzenia, dużo szczęścia i nowych doświadczeń (najtaniej , bezpieczniej i szybciej - cudzych).

    Aha - jak zadziała to wyprofiluj śledzia. Najpierw wsuwaj jego dolną część później slot i na wyczucie skręcasz śrubkę dbając aby nie przesunęła się karta w slocie.
  • Poziom 8  
    Próbowałem drugi raz, ale nic nie reaguje.

    Długo trzeba będzie czekać na wydanie mi sprawnego towaru przez pośrednictwo gwarancyjne komputronika ? (to mnie wyniesie z 40zł) Piszą, że w skrajnych wypadkach może to trwać 4 miesiące (!)

    Ile może kosztować naprawa tego slotu w normalnym sklepie komputerowym - to się bardziej opłaca i czy taki zwykły serwis komputerowy dał by radę to naprawić ?