Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smarowanie mechanizmu opuszczania ramienia w gramofonie Kenwood KD-990

Bielinka9 12 Mar 2011 01:35 6990 4
    Bielinka9
    Level 12  
    Mam pytanko: skąd wziąć bardzo gęsty i lepki smar opóźniający do nasmarowania mechanizmu opuszczania ramienia w gramofonie? Szukam i szukam ale nic sensownego jak do tej pory się nie dowiedziałem. Przypuszczam, że pasował by też smar od tłumika otwierania kieszeni kaset magnetofonowych.
    Drugie pytanie dotyczy bezpośrednio gramofonu Kenwood KD-990. Załóżmy, że już mam taki smar - które części i jak należy nim wysmarować aby całość działała kulturalnie? Jak na razie ramię odskakuje z całej siły i całej siły opada na płytę.
    Wklejam zdjęcie tego mechanizmu.

Smarowanie mechanizmu opuszczania ramienia w gramofonie Kenwood KD-990

(za zgodą autora z serwisu www.audiostereo.pl)

Proszę poprawić temat postu. Regulamin pkt. 11.
    GM
  • Helpful post
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na forum, z którego pochodzi to zdjęcie, poruszano temat doboru smaru do tłumika windy ramienia.
    Myślę, że można zastosować smar z tłumika mechanizmu otwierania kieszeni kasety magnetofonu.
    Smarujesz trzpień windy ramienia, którą wskazałeś strzałką oznaczoną cyfrą 1.

GM
    Bielinka9
    Level 12  
    Do czego jest więc ten cylinder (3) ze sprężyną na końcu trzpienia sprzężonego z rdzeniem solenoidu? Czy ten element nie pełni także roli tłumika i nie powinien być wysmarowany?
  • Helpful post
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Myślę, że należy przeanalizować działanie tego mechanizmu i porównać konsystencję obecnego smaru na trzpieniu oznaczonym cyfrą 3 z konsystencją standardowego smaru maszynowego.
    Moim zdaniem...
    Przy opuszczaniu ramienia, płytka 2 jest odciągana w dół przez elektromagnes, a ramię swym ciężarem napiera na windę ramienia, której ruch musi zostać stłumiony aby igła nie "łupnęła" o płytę. Po odciągnięciu płytki 2 przez elektromagnes, trzpień 1 zakończony białym "plastikiem" porusza się w dół.
    Przy podnoszeniu ramienia, zanika napięcie zasilające cewkę elektromagnesu i tu objawia się obecność elementu oznaczonego cyfrą 3.
    Po zaniku napięcia, kotwica musi zostać wysunięta z elektromagnesu, a ponieważ nie widzę na zdjęciu innego elementu, który mógłby tego dokonać poza cylindrem 3 i trzpieniem ze sprężyną, zakładam, że to właśnie ten ostatni zespół elementów wysuwa kotwicę i przesuwa płytkę 2 w górę, która napiera na trzpień windy ramienia.
    Aby kotwica elektromagnesu nie "wyskoczyła" gwałtownie z elektromagnesu i ruch ramienia w górę był powolny, zastosowano tłumienie w układzie cylindra 3.
    No chyba, że we wnętrzu elektromagnesu, pomiędzy kotwicą, a podstawą karkasu jest umieszczona sprężyna, która wypycha kotwicę po zaniku napięcia. Wtedy to ona jest elementem napędowym, a cylinder 3 jest tylko tłumikiem.

GM
    Bielinka9
    Level 12  
    Wyczyściłem i wysmarowałem tłumik elektromagnesu oraz trzpień windy smarem z allegro. Jest idealnie. Pozdrawiam