forestx widzę, że kombinujesz zrobić coś na zasadzie klimatyzacji. W sumie tak sobie myślę w którym miejscu mogła wystąpiłć awaria, największe ciśnienie występuje w przewodach parowych na weejściu turbiny i tutaj pewnie rozwaliło przewodu. Obieg wtórny czyli masz na myśli pewnie chłodnice skraplacza, nie znam się aż tak na reaktorach (niby ten bwr jest prosty jak konstrukcja cepa), ale w fukushima daiichi nie widzę kominów chłodzących turbiny. Pewnie to ciepło oddawane jest do morza. Myślę, że nikt nie będzie się teraz bawił w odzyskiwanie tego odprowadzonego ciepła do napędzania siłowni. Tylko ciekawi mnie w jakim stanie jest teraz rozwalona instalacja/zawory itp.
Na stronie TVN24 napisali, że rozwaliło wszystkie pięć obiegów chłodzących w jednostce nr. 1 szkoda, że nie wkleiłem tutaj cytatu, bo teraz siedzę od godziny i jakimś dziwnym trafem nie mogę znaleźć tej strony.
Interesuje mnie ten tajemniczy log w raportach JAIF "In Service -> Shutdown" - co to może znaczyć ? W fukushima daini w tych samych rubrykach widnieje "In Service -> Automatic Shutdown". Fakt, faktem shutdown to pojęcie jednoznaczne, czyli defacto problem stanowi jedynie ciepło powyłączeniowe i ewentualny wyciek z rozwalonej instalacji (?).
Na stronie TVN24 napisali, że rozwaliło wszystkie pięć obiegów chłodzących w jednostce nr. 1 szkoda, że nie wkleiłem tutaj cytatu, bo teraz siedzę od godziny i jakimś dziwnym trafem nie mogę znaleźć tej strony.
Interesuje mnie ten tajemniczy log w raportach JAIF "In Service -> Shutdown" - co to może znaczyć ? W fukushima daini w tych samych rubrykach widnieje "In Service -> Automatic Shutdown". Fakt, faktem shutdown to pojęcie jednoznaczne, czyli defacto problem stanowi jedynie ciepło powyłączeniowe i ewentualny wyciek z rozwalonej instalacji (?).