Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HTML i CSS - początki i trudności

Ejdem 12 Mar 2011 18:51 3029 8
Computer Controls
    Ejdem
    Level 9  
    Witam!!

W szkole mam zrobić stronę .html na podstawie i z dokładnym odwzorowaniem tego dokumentu .doc
    http://castor.am.gdynia.pl/~pik/prokom/pliki/dok1.doc (to jest strona prowadzącego zajęcia - kliknięcie od razu pobiera dokument .doc).

Wcześniej jedyny HTML jakiego używałem to strona O mnie na alledrogo, która i tak jest beznadziejnie zrobiona :P
    Zabrałem sie do pracy po 2 wykładach. Jeden z html'a jeden z css'ów.

Oto moje wypociny:
    Code: html
    Log in, to see the code

:D wiem, że tego trochę jest i jest mega bałagan, właśnie "skończyłem" i nie daje mi to spokoju więc chcę jak najszybciej szukać pomocy :D
    A teraz o co chodzi. Oczywiście strona musi zgadzać się z W3C, za pomocą "validate" w3schools.com sprawdzamy poprawność strony. Używam programu kED i jego podglądu.
    1) problem z marginesem/rozmiarem. Mój tok myslenia mówi mi, że skoro daje width 21cm i padding 2cm na lewo i prawo to sam tekst powinien być w 17cm, jak sie okazuje jest inaczej :P
    2) prosiłbym o sprawdzenie popraności
    3) wiem, nie ma jeszcze list il ale to juz pozniej zrobię.
    4) czy ktoś sie może orietnuje w jakich jednostak Word ustawia rozmiar czcionki i jak to się ma do HTML'a
    6) ramki w tabeli, w podglądzie mam odstepy w tabeli 1, w Chrome jest ok, ale w chrome w tabeli 2 brak wewnętrznych ramek
    7) coś jeszcze było ale już zapomniałem. pół nocy pracy, 5 godzin spania i dziś do rana dalej zasuwam bo spać nie mogłem przez to :)

p.s. sprawdzałem jeszcze błędy na w3schools. widzę, że jest błąd z procentową szerokością - jeżeli ją usunę to wszystko mi się psuje Chce się dowiedzieć trochę o używaniu niektórych elementów, o układzie tego co wyżej napisałem, co poprawić i jak. Nie oczekuje na nowy kod tylko proszę o wskazówki :)
  • Computer Controls
  • Helpful post
    Youmound
    Conditionally unlocked
    wartości zmień na px z %.
    i nie pisz że Ty pisałeś ten kod bo jest on dany z generatora.
  • Computer Controls
    Ejdem
    Level 9  
    jakiego generatora? haha. siedziałem kilka godzin i sam go pisałem. na jakiej podstawie padła ocena, że to jakiś generator? nie mniej jednak dziekuje za odpowiedź.
    Youmound
    Conditionally unlocked
    chodź by po samej sekcji head.
    ona już Cie zdradziła.
    I nie możliwe abyś jako początkujący potrafił napisać taką stronkę.
    Ejdem
    Level 9  
    sekcja head jest programu kED 2.1.4.0 plik -> nowy z szablonu. bo w tym tez pisze strone (mam jeszcze inną jak by co ;) )
    za mało wiary w ludzi :) jak pisałem o samym htmlu mialem jakies pojecie, chociaz 4.01 to juz nie to samo jak kiedys sobie robiłem < b > czy < i >, uzwanie stronga czy emfazy powoduje, że musiałem sobie przypomnieć i nauczyc się pewnych rzeczy od nowa :) nie mowiac, że tabel unikałem jak ognia :)
    ale student potrafi, jedna nocka druga nocka i już napisane :)
    tabele zamienie na div z float lewy i prawy, cm i % na px i juz to powinno troche rozwiazać mój problem :)
    dzięki za podpowiedź :)
    Youmound
    Conditionally unlocked
    nie ma za co ;]
    ładniej i profesjonalniej by było jak byś zbudował statyczną na CSS a nie podpierał ja na tabeli.
    Też ich nie lubiłem i nie umiałem ale w końcu trzeba było się przełamać.

P.S
    powtarzać to samo formatowanie na 4 divach jest trochę bez sensu ?

Code: css
    Log in, to see the code

Jak widzę jest to to samo ...więc czemu ma to służyć ?
    Ejdem
    Level 9  
    tylko po to by rozgraniczyć strony, ale juz to zmieniam na jeden div i pozniej w kodzie 4x div.str.
    jest masa błędów jesli chodzi o stylistykę kodu, brak wcięć itp - to zadanie na dziś wieczór :)
    tabele wywalam i wrzucam div, arkusz css do osobnego pliku - wszystko będzie ładnie i czytelnie :)

p.s: no i jeszcze dla innego marginesu górnego na str1 i innego na pozostałych trzech :)
    Youmound
    Conditionally unlocked
    Powodzenia.
    PS

pisze się <br />
    jak dasz tylko <br> na nie których przeglądarkach nie będzie działac.
    Ale gdy już używasz css ustaw odstępy poprzez padding.
    LtLog
    Level 30  
    1. Zamotałeś w okolicach pierwszej tabeli popraw zagęszczenie bo W3C Ci tego nie przyjmie na 100%.
    2. Jednostka czcionki w MS Word to PT lecz tej jednostki nie powinno się używać skorzystaj z: http://sureshjain.wordpress.com/2007/07/06/53/ aby przeliczyć ją do PX.
    3. Twój problem z "marginesem/rozmiarem" bierze się z tego że używasz dopełnienia zamiast marginesu...
    4. Biorąc pod uwagę używane w tekście znaki radził bym użyć UTF-8 zamiast ISO

Youmound <br /> i padding to dwie zupełnie inne rzeczy nie wprowadzaj w błąd. Ponadto kolega używa HTML, a nie XHTML więc zapis <br> jest poprawny.