Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router, zewnętrzne IP. Serwer do gry. Nikt nie może się połączyć.

frytkaman 12 Mar 2011 20:06 3453 6
  • #1 12 Mar 2011 20:06
    frytkaman
    Poziom 2  

    No więc mam taki problem.
    Jestem pewien na 100%, że mój dostawca internetu udostępnia zewnętrzne adresy ip w zakresie

    83.220.100.0 - 83.220.103.255
    83.220.104.0 - 83.220.107.255

    (znalazłem na stronie operatora) jednak gdy zakładam np. serwer gry to nikt nie może się połączyć. Przypuszczam, że problem stoi po stronie routera, jednak nie wiem o co dokładnie chodzi. Mój router to TP-Link TD-W8910G.

    Czy pomoże zmiana DHCP na adresy z tego zakresu? Czy może chodzi o włączenie RIP (nie mam zielonego pojęcia co to). Próbowałem w NAT > Virtual Servers dodać porty np. gry ale to nic nie daje. W routerze mam podany adres ip zaczynający się na 83 czyli zewnętrzny a na stronach do sprawdzania ip podaje mi numer zaczynający się na 173... Wie ktoś może o co chodzi?

    0 6
  • #2 12 Mar 2011 22:46
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Cytat:
    W routerze mam podany adres ip zaczynający się na 83 czyli zewnętrzny a na stronach do sprawdzania ip podaje mi numer zaczynający się na 173... Wie ktoś może o co chodzi?

    Połączenia WWW maskowanie innym adresem niż adres routera.
    Czy nie masz ustawionego http proxy ?

    Aby serwer działał musisz przekierować porty na IP servera, 192.168.1.* (virtual servers zakładka) lub ustawić IP servera (192.168.*.*) do konfiguracji DMZ.

    0
  • #3 12 Mar 2011 23:02
    frytkaman
    Poziom 2  

    Cytat:
    Połączenia WWW maskowanie innym adresem niż adres routera.
    Czy nie masz ustawionego http proxy ?

    Aby serwer działał musisz przekierować porty na IP servera, 192.168.1.* (virtual servers zakładka) lub ustawić IP servera (192.168.*.*) do konfiguracji DMZ.



    Nie korzystam z proxy. Dodałem w Virtual Servers porty, na których miałby stać serwer ale dalej nie działa

    http://oi51.tinypic.com/wup1jl.jpg
    screen ustawień

    0
  • #4 12 Mar 2011 23:35
    piterus99
    Poziom 43  

    Wrzuć swój komputer w DMZ, sprawdź programowe firewalle, jakieś avasty i inne dziadostwo potrafi skutecznie blokować. No i zapora systemu Windows.

    0
  • #5 13 Mar 2011 07:47
    gkmaster
    Poziom 17  

    a może zacznij od tego by sprawdzić czy dostajesz się z zewnątrz do routera? - czy po adresie (na porcie WAN) który udostępnia ci ISP możesz się wbić na router i go skonfigurować? Oczywiście wcześniej musisz lokalnie ustawić "remote management" - jeśl to nie będzie działać to skontaktuj się z administratorem sieci i zapytaj czy czegoś nie blokują.
    To co napisałeś wcześniej ze na stronach masz inny adres IP niż w routerze może wskazywać na to, że wcale nie masz dostępnego "Publicznego adresu IP" - i cały ruch wychodzi przez bramę ISP z ich adresem.

    0
  • #6 14 Mar 2011 21:44
    frytkaman
    Poziom 2  

    No więc zaszła pewna zmiana - adres WAN zmienił się na 62.152.X.X

    Czy jest to adres zewnętrzny? Czy jest sens konfigurować teraz router?

    0
  • #7 15 Mar 2011 07:53
    gkmaster
    Poziom 17  

    Wygląda jak adres publiczny - ale sprawdź czy możesz się dostać do routera z zewnątrz - to znaczy będąc podpiętym do innego net-a sprawdź czy po wpisaniu w przeglądarkę adresu z WAN masz dostęp do swojego routera.

    0
  Szukaj w 5mln produktów