Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

toyota corolla e10 '97 brak elektryki, gasnie podczas jazdy...

guma91 12 Mar 2011 22:34 5565 14
Automation24
    guma91
    Level 9  
    witam!
    dzisiaj moja corolle spotkalo cos bardzo nie ciekawego...
    najpierw zapalily mi sie diody od hamulca recznego i akumulatora na desce rozdzielczej podczas jazdy, zgasilem ja by zaraz ja ponownie odpalic, niestety silnik nie miel juz pradu na rozruch silnika...po zapaleniu jej z popychu silnik po kilku sekundach zachowywal sie bardzo dziwnie... najpierw wysiadla cala elektronika (radio, zegar), a po chwili takze wskazowki licznika i obrotomierza..nagle samochod zaczal slabnac i nie mial mocy jechac lecz gdy wylaczylem swiatla to jechal juz normalnie, po chwili znowu zalaczylem swiatla i auto znowu ,,umarlo"...
    gdy wyjalem akumulator to na mierniku mialem odpowiednie napiecie..

co moze byc powodem takiego niemilego zajscia??
    dlaczego silnik ,,nie ma sily jechac"?? (skoro elektryka nie ma nic wspolnego praktycznie z silnikeim podczas jazdy"

z gory dziekuje za pomoc!! bardzo licze, ze pomozecie mi rozwiazac ten problem
  • Automation24
    deniro18
    Level 15  
    Elektryka ma spore znaczenie dla silnika. pomysl o obciazalnosci przez alternator, gdyby prad byl duzy(pobierany z altka) np podczas odpalania drugiegio auta i jezeli nie spala ci sie kable to jestes w stanie zadusic silnik. Najprawdopodobniej masz problem z alternatorem, jezeli nie bardzo masz pojecie jak sie do tego zabrac to od razu jedz do elektryka.
    emeryt2
    Level 42  
    Akumulator do podładowania , a następnie uruchowmienie i sprawdzenie napięcia ładowania bez i pod obciążeniem/ włączone przynajmniej światła mijania/.
    PiotrekpPl123
    Level 19  
    Tak jak w poście powyżej. Napięcie ładowania na światłach nie powinno spadać poniżej 14V
  • Automation24
    guma91
    Level 9  
    tak jak napisaliscie, podladowalem akumulator i bez problemu odpalil ale po wlaczeniu swiatel napiecie na akumulatorze od razu zaczela spadac...
    wynika z tego ze do wymiany jest alternator..
    emeryt2
    Level 42  
    Jakie masz ładowanie , jak spadało , jakie było bez świateł? , bo takie twierdzenie , to można w przedszkolu wygłaszać!
    guma91
    Level 9  
    mialem 12,8 V na akumulatorze jak odpalilem samochod, po wlaczeniu swiatel napiecie spadalo ok 0,02V na sekunde
    emeryt2
    Level 42  
    Przed wyminą alternatora sprawdzenia wymaga regulator napięcia! To jest prawidłowe postępowanie przy braku ładowania! NIc nie piszesz o kontrolce ładowania.
    czado81
    Level 2  
    Mam podobny problem, więc zapytam tutaj (Toyota Corolla E10 '94 1.3 16V 4E-FE)

Objawy: w trasie, po przejechaniu dłuższego odcinka na wyższych obrotach (3,5-4,0 tys. rpm, np. na piątce przy 120-130 km/h) a następnie wyhamowaniu do zera i ponownym rozpędzaniu (np. ze świateł) zaświeca się kontrolka ładowania wraz z drugą oznaczoną wykrzyknikiem.
    Zwykle obie kontrolki gasną po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach, ale raz zdarzyło się, że nie zgasły i akumulator w znacznym stopniu się rozładował na kilku kilometrach, zanim wróciłem do garażu. Po wystudzeniu samochodu wszystko wraca do normy. Przy spokojnej jeździe objawy nie występują, nawet, gdy jeżdżę po mieście w korkach i załącza się wentylator.
    Mechanik u którego byłem nie był w stanie postawić diagnozy bo u niego wszystko działało jak należy - ładowanie 14V przy włączonych światłach
    Podejrzewam regulator napięcia bądź alternator, ale generalnie słabo się znam, dlatego proszę o pomoc...
    Pozdrawiam.
    PiotrekpPl123
    Level 19  
    Może tylko szczotki się kończą?
    guma91
    Level 9  
    okazało się, że do wymiany był regulator napięcia. niestety, jak się okazało, wymieniany był już drugi raz w przeciągu ostatniego roku...
    co może być powodem tak częstego (według mnie) psucia się regulatora napięcia?
    Kagetora
    Level 16  
    Sprawdź czy alternator się nadmiernie nie grzeje, potrafi pojawiać się problem ze stojanem. Jakie jest napięcie ładowania po około 10min. pracy silnika z włączonymi światłami mijania?
    PiotrekpPl123
    Level 19  
    Zacznijmy od tego czy ten drugi regulator był oryginalny czy jakaś podróbka/ zamiennik?
    heretapawel
    Level 23  
    tak jest ,od kilku lat naprawiam alternatory i nauczyłem się ,że tanie części(podróbki) to można w buty sobie włożyć co by być wyższym.
    guma91
    Level 9  
    regulator napięcia wymieniony. powodem braku mocy samochodu było pęknięte koło pasowe przez co pasek się ślizgał i alternator nie miał możliwości normalnie pracować.. po wymianie koła pasowego i regulatora napięcia w alternatorze wszystko jest już ok. dzięki za pomoc