Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Murzynek RADMOR] Synteza TDD1742 - sterownik dla "początkujących"

12 Mar 2011 22:43 11136 21
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6ade
    Level 40  
    Saabotaz wrote:
    Pierwszym podstawowym problemem jest kwestia "tajemniczości" jeśli chodzi o sposób sterowania układem TDD1742.

Żadnej tajemniczości nie ma - wszystko jest w pdf :)
    Jeśli to powżej działa to gratki z okazji wejścia w prosty zerojedynkowy świat uP :)
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6ade
    Level 40  
    Pytanie czy uP się wyrobi czasowo bo w najlepszym wypadku zegar
    taktujący licznik adresów ma cykl ok 6µs.
    Druga sprawa to czas resetu uP który musi się zmieścić w czasie:
    "Delay time for PROM setting".
    Oczywiście jeśli układ ma być ekonomiczny energetycznie co w wypadku hendika to istotna sprawa.
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6ade
    Level 40  
    Ja miałem pomysła coby tam zrobić protezę PROM na AT90S2313 i wypuścić z niego UARTA coby dane kanałów wrzucać z PC. Ale odkąd mam woksuna to 31311
    trochę w zapomnieniu :)

Powodzonka
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6ade
    Level 40  
    Ale to już ingerencja w układ.
    Cały czas mam na myśli ręczniaka bo tam taki emulator ma rację bytu.
    (jest mały i elastyczny)

W murzynie eprom załatwia sprawę i jak już zamierzasz ingerować w reset
    i zastępować pamięć układem uP to można pójść krok dalej i przestawić układ PLL na tryb cpu i ładować dane własnym taktem. Kółko się zamyka.
    NITAS44
    Level 12  
    Witam. Tak przy okazji dla nielubiących uP polecam zastosowanie pamięci flash 1, 2 i 4 Mbit z płyt głównych PC (ja używam W29EE011). Tanie, trochę duże wymiarami i niewykorzystana pojemnością ;-), ale za to łatwo programowalne. Działają w trzech sztukach rtlf 3044 3034 i 3045. Łatwo sprawdzić czy wszystko ok, podstawiając przed przestrojeniem protezę z wpisaną oryginalną f, dopiero potem przeprogramować na pasmo amatorskie i przestrajać. Proteza wg opisu SQ6ADE i SQ8ISJ, 4 banki po 10 kanałów każdy. Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6ade
    Level 40  
    Saabotaz wrote:
    .
    Co ciekawe Radmor z wyświetlaczem 2 cyfrowym może pokazać maks wartość 79 kanałów.

Możesz rozwinąć o co chodzi z tym max 79 na wyświetlaczu ?
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6ade
    Level 40  
    Widać masz inny egz Radmora - w moim obydwa dekodery podpięte są do PROMa :)

Saabotaz wrote:
    Zagwozdka dla ciebie: pokrętło w radmorze jest 10 kanałowe (od 0 do 9), w jaki sposób zrobiłem bez jego przeróbki że mogę nim obsługiwać 20 kanałów a za chwilę także 80? Żadnych dodatkowych przełączników banków kanałów też nie używam, tylko oryginalne pokrętło :-) Rozwiązanie jest dość wymyślne i sprawę załatwia procesor

To proste = proc sprawdza aktualną pozycję przełącznika i porównuje ją z poprzednią - czy była zmiana UP czy DWN. Dawno o tym myślałem ale zrezygnowałem bo ziarno tego przełącznika jest tak grube że aby przelecieć większa ilość CH trza się nieźle nakręcić gałą.

Patrz tamten temat o murzynku - było o tym.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6ade
    Level 40  
    Ano - PWM wymiata w AVR - kach. Choć programowy PWM dla PL w '51 też mi działał - stare dzieje :)
    Popatrzymy na projekta jak opublikujesz.
    Anonymous
    Anonymous  
    marcin_oizo
    Level 28  
    Odkopuję temat. Polecam ten sterownik, wszystko działa jak należy, dla własnych potrzeb przerobiłem program na pasmo 2m i działa poprawnie. Nie ma większych problemów przy uruchamianiu. Dziękuję serdecznie autorowi tematu za wszelaką pomoc przy programie oraz za Murzynki z pasma 430MHz! Po dodaniu tonu 1750Hz radiotelefon jest w zupełności wystarczający do użytku w domu i nie tylko. To bardzo dobry sprzęt.
    [Murzynek RADMOR] Synteza TDD1742 - sterownik dla "początkujących"