Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cross 250cc, regulator napięcia

cobra19ultra 12 Mar 2011 23:58 4515 8
    cobra19ultra
    Level 13  
    Witam, mam pytanie odnośnie reglera w crossie chińskim 250. Na foto (w załączniku) widoczne są kable wychodzące z regulatora napięcia. Proszę o informację co do czego??? który idzie na ładowanie akumulatora, który to masa, a na którym będzie 12V prądu stałego??
    cobra19ultra
    Level 13  
    Tak, to są silniki wszystkie na jedną formę odlewane :) Super :) Możesz wrzucić ten schemat ? Będę bardzo wdzięczny :)
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Shemat znalazłem( Li Fan 200GY-5) i wygląda to tak: Czerwony (R) do (+) akumulatora , zielony (G) masa, oba żółte (Y i Y) do alternatora (Magneto :D ). Schemat jest narysowany takim maczkiem, że kłopot z zeskanowaniem (przez lupę odczytywałem)
    Pozdrawiam
    (postaram się jakoś to zeskanować w miarę czytelnie i wysłać na maila.
    cobra19ultra
    Level 13  
    W reglerze mam kable wychodzące koloru zielonego, czerwonego, żółtego i różowego. Zielony to zapewne masa, czerwony plus(ale to do ład aku, czy np świateł??), podejrzewam, że żółty wchodzi do regulatora z cewek... Który kabel jest do ładowania akumulatora, a który 12V do podłączenia odbiornika prądu(świateł).??
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    W tym schemacie (moim) oba żółte podłączone sa do alternatora, czerwony do akumulatora,zielony do masy a swiatła główne(!!!) i inne odbiorniki zasilane sa z AKUMULATORA poprzez stacyjkę, poza pozycyjnymi i awaryjnymi które działają bez. Ja mam inny regulator, nawet wizualnie, bo Ty masz w obudowie metalowej z radiatorem, a ja w obudowie z tworzywa sztucznego i bez. Przykro mi, że nie pomogłem, ale niestety wbrew pozorom, każdy Chińczyk jest inny.
    cobra19ultra
    Level 13  
    Wiem jak jest z chińczykami. Co chwila jakiś nowy ulepszony model trafia na rynek... Ja akurat mam nówkę diabolini adb-38, ale bratu teraz składam apollo i nie wiem jak z tym prądem zrobić. Aha, mam takie pytanie jeszcze.... Z tej wiązki wychodzi jeden kabelek z bezpiecznikiem. On nadaje się do podpięcia pod akumulator żeby go ładował?? czy on jest do jakiegoś odbiornika prądu(ale z silnika??). Od nowości tam z silnika nie było żadnego odbiornika, jedynie to z akumulatora... Jak podepnę do tego lampę to świeci bardzo mocno... czy ktoś wie od czego jest ten kabel??
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Sądzę, że to wyjście na światła główne. Sa dwa rodzaje zasilania świateł drogowych w tych chinolach: bezpośrednio z prądnicy (a'la WFMka :D ) oraz tak, jak Ci podałem, czyli prądnica - alternator ładuje akumulator poprzez prostownik z wbudowanym regulatorem napięcia, a WSZYSTKO, włącznie ze światłami drogowymi zasilane jest z akumulatora, jak w każdym cywilizowanym pojeździe :D. Acha, czy ten Twój moto ma cyfrowy wskażnik zapiętego biegu (siedmiosegmentowy LED ?)

Podłącz ten inkryminowany przewód do żarówki 12V/45W i wtedy zmierz napięcie (prąd przemienny oczywiście) i czy masz oryginalnie zamontowane żarówki halogenowe w reflektorze ? Zresztą sporo o tym jest na forum, poczytaj także.