Witam.
Posiadam laptopa Hp pavilion dv5. Od wczoraj dźwięk w głośnikach jest tylko wtedy kiedy mam podłączone słuchawki, wtedy dźwięk jest i w głośnikach i w słuchawkach. Dzieje się tak bez względu na to w jakie gniazdo włoże słuchawki.
Wie ktoś może o co może chodzic?
Ale mam zintegrowaną kartę muzyczną. Zauważyłem że w programie IDT Audio jak nie ma nic włożonego do gniazda słuchawek to pokazuje mi ustawienia słuchawek, natomiast jak włoże słuchawki w gniazdo to pokazuje głośniki i ustawienia głośników.
Nie wiem za bardzo jak mam zainstalowac nowe sterowniki bo jak kupowałem laptopa to nie dostałem żadnych płyt ze sterami, wszystko już było zainstalowane. Z tego co wiem to do żadnego Hp paviliona dv5 nie dawali płyt, przynajmiej w media expert. Nie chce po prostu czegoś zepsuc.
Dodano po 5 [godziny] 37 [minuty]:
Właśnie zauważyłem, że czasami dźwięk załapie, albo gra nieprzerwanie albo takimi "skokami" załapuje.
Witka mam to samo, z tydzień temu sie zaczęło. Jak w opisie. W mixerze jest po staremu, z tym że zamiast speakers jest speakers/headphones. Nawet format nie pomógł. Obawiam sie że to układ na płycie sie posypał. Czytałem że mikser sie zwiesza przy wyjęciu słuchawek z gniazda.
System Vista 64 bit pavilion dv6000 lapek ma 5 lat. Początkowo sądziłem ze to problem sterowników bądź jakiejs łatki. Ale teraz mam pewność że to układ posypał.
w jackach 2.5 częsta wada. w 3.5 się raczej nie zdarza, ale wsadź coś cienkiego i poruszaj w gnieździe słuchawek. może się odblokują - blaszka odskoczy.
"W laptopach opartych o rozwiązania firmy IDT Audio (seria XPS Dell, HP 620 i inne) zdarza się, że ginie nam dźwięk z wbudowanych głośników. Gniazdo słuchawkowe działa normalnie.
Podejrzewam, że problem związany jest z błędnym połączeniem pinów w Microsoft UAA (HDA). Nie potrafię odpowiedzieć co należałoby zrobić z MS HDA Toolem, aby poprawnie ustawić te piny, jednak znalazłem po trzech godzinach nierównej wali następujące rozwiązanie:
1. Wchodzimy w SPEAKER na pasku dolnym, prawym myszy –>” urządzenia do odtwarzania”
2. Ustawiamy wbudowane słuchawki (?) jako domyślne urządzenie
3. Przechodzimy na zakładkę URZĄDZENIA DO NAGRYWANIA –> Prawym myszy klikamy na wbudowany mikrofon i Właściwości.
4. Na pierwszej zakładce ustawiamy odsłuch z wybranego urządzenia (LISTEN TO THIS DEVICE) i w liście wyboru przekierowujemy mikrofon na WBUDOWANE SŁUCHAWKI.
5. Wracamy do zakładki URZĄDZENIA DO ODTWARZANIA , klikamy prawym na wbudowane głośniki i ustawiamy jako domyślne urządzenie."