Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

tuner Technics ST-S6, po zestrojeniu dyskryminatora gubi słabe stacje

13 Mar 2011 17:29 3526 10
  • Poziom 16  
    Jakiś czas temu kupiłem na alle... "sprawny" tuner Technics ST-S6. Po włączeniu okazało się, że stacje są dostrajane z przesunięciem o 0,1 MHz, a włączenie wąskiego filtra powoduje utratę odbioru.

    Na forum znalazłem, że powodem odstrojenia stacji jest "zero dyskryminatora" -- i oczywiście tak było. Po zestrojeniu wg. instrukcji serwisowej na 0V sytuacja wróciła prawie do normy.

    Stacje są na właściwych częstotliwościach i wąski filtr działa już bez problemów. Jednak słabe stacje, jak ChilliZet lub Antyradio (mieszkam 45 km od nadajnika na PKiN) są mimo wszystko gubione. W chwili gubienia miernik sygnału zjeżdża na 0 i gaśnie wskaźnik "quartz lock" na moment. Po chwili stacja wraca, dzieje się to w dość losowy sposób -- czasem 10 minut jest spokój, czasem sygnał znika 20 razy na minutę.

    Silne stacje, jak Trójka, są odbierane bez problemów. Trójka pokazuje sygnał 5/5 na LEDach i 56 dB na wyświetlaczu.
    ChilliZet pokazuje 3/5 na LED, 26 dB na wyświetlaczu, odbiera w stereo (z szumami co prawda), ale gubi się.
    Jak na ChilliZet włączę filtr "super narrow", to stacja przestaje się gubić.

    I teraz pytanie: czy mam coś jeszcze z tym robić? Czy mogę podejrzewać, że ktoś przede mną grzebał w cewkach (ja ruszałem tylko tą od dyskryminatora, ale tuż obok jest druga)? Czy może coś jest nie tak z normalnym filtrem (w środku są ceramiki oczywiście)? Jakieś odbicia (jak włączę Multipath to na mierniku świeci się 2/5 diod LED)? Czy też może się tym nie przejmować?

    Mam jeszcze tuner Sony SA3ES i na nim nie ma tego typu problemów, nic nie zanika nawet na "normalnym", a nie wąskim filtrze. Dlatego jeśli jeszcze się da, to chciałbym poprawić Technicsa. Przy okazji strojenia wymieniłem w nim wszystkie elektrolity na nowe, a elektrolity o małych pojemnościach (do 2,2 uF) zmieniłem na foliowe.
    Antenę mam typu Yagi, bez wzmacniacza, ustawioną w polaryzacji pionowej.
    Tu jest serwisówka http://technoportal.pl/photo/STS6_SM_TECHNICS_EN.pdf
  • Poziom 37  
    Możesz spróbować jeszcze raz podstroić dyskryminator, ale nie na miernik, tylko "na ucho i oko". Wiem, że to wbrew zasadom sztuki, ale może akurat ten egzemplarz tak ma? U mnie w Brwinowie "Chilli" już lekko szumi; mój amplituner nie ma wskaźnika poziomu sygnału toteż mogę tylko opierać się na mocy nadajnika, a ta jest niska.
    Delikatna korekta sąsiedniej cewki nie powinna być groźna, na wszelki wypadek zapamiętaj pierwotne położenie rdzenia i bądź delikatny. Oczywiście trzeba wiedzieć co się stroi. A co z obwodem dekodera?
    Niestety, ale w starszych wiekiem tunerach bywają problemy z utrzymaniem parametrów, a tylko w dobrze wyposażonym warsztacie można je przywrócić.
  • Poziom 16  
    Próbowałem na ucho też, ale było tylko gorzej ;)
    Obwód dekodera -- co masz na myśli? Układ PLL?
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Tak. Niekiedy zdarzały się przypadki. Teraz nasunął się wniosek-podejrzenie głowicy.
  • Poziom 16  
    Tylko dlaczego na wąskich filtrach wszystko jest OK?
  • Pomocny post
    Spec od car audio
    Dokładnie to powinno się stroić zero detektora i tą drugą cewką poziom zniekształceń. Może ktoś wcześniej już z tym walczył i obie cewki są do strojenia - ustawienie jednej wpływa na drugą. Sprawdź jeszcze napięcia na układzie od p.cz. bo miałem przypadek, że nasiedziałem się nad dziwnie zachowującym się ST-610L i okazało się, że przyczyną był tranzystor w układzie stabilizacji napięcia (na mierniku był ok a przysiadał pod zasilaniem).
  • Poziom 16  
    Jak interpretować wskaźnik "multipath"?
    Bo zauważyłem, że ze stacji, których słucham, na ChilliZet zachowuje się on prawie jak VU metr (chodzi w takt muzyki), i jak spadnie za nisko, to stacja "wypada".
    Na innych częstotliwościach multipath się nie rusza. Zarówno na Trójce (b. silny sygnał), jak i Antyradiu (słaby sygnał) multipath pokazuje 5/5 na wskaźniku LED.

    PS. przestawiłem nieco antenę i sytuacja na ChilliZet się poprawiła, choć nadal nie jest to 100% dobry odbiór.
  • Poziom 37  
    Co do warunków odbioru: stacja nadaje mocą ERP=0,34 kW. Przy odległości równej 50 km trzeba naprawdę mieć dobrą instalację antenową. Z opisu wynika, że stacja trochę "pływa" co świadczy, że tuner pracuje na granicy stabilnego odbioru. Jaką masz antenę, jak długi jest kabel, czy antena jest ustawiona na właściwą polaryzację?
  • Poziom 16  
    Polaryzacja jest dobra, co widać na zdjęciu :) Od anteny do tunera jest max 12 m kabla, bez żadnych rozgałęzień, bezpośrednio.
    Wiem, że ciężko to nazwać "instalacją antenową". Nie bardzo mam warunki umieścić ją inaczej -- ściany domu są wyłożone ociepleniem, a na dach nie mam doprowadzonego uziomu i raczej nie zdecyduję się postawić takiego "ściągacza piorunów"...
    tuner Technics ST-S6, po zestrojeniu dyskryminatora gubi słabe stacje
    Niedługo chyba zdecyduje się na zawieszenie tej anteny pomiędzy 2 masztami -- skubana jest ciężka. Kto wpadł na pomysł w centrum PL nadawać w polaryzacji pionowej FFS?
  • Poziom 16  
    Niestety tuner "zdechł", czyli przestał łapać stację. Padła głowica?
    Czy znacie może jakiś serwis w Warszawie lib okolicach, który by się podjął naprawy?
    W razie potrzeby mam działające ST-S4 i ST-S7 na części.
  • Poziom 16  
    Historia ma swoje szczęśliwe zakończenie, tuner już działa :)

    djlj24 napisał:
    nasiedziałem się nad dziwnie zachowującym się ST-610L i okazało się, że przyczyną był tranzystor w układzie stabilizacji napięcia (na mierniku był ok a przysiadał pod zasilaniem).


    Szacun, trafiłeś prawie w 10. W tym Technicsie problemy sprawiał uszkodzony kondensator ceramiczny przy warikapach -- zaczął "przywierać" zasilanie, które siadało (kondensator po wylutowaniu miał 130 ohm na mierniku).
    Dzięki Multiserwis Alpha :)