Witam.
W dniu wczorajszym popełniłem nową wersję tablicy zasilającej do starej tokarki uniwersalnej. Układ wymyśliłem od początku do końca osobiście.
Założeniem było przywrócić starą tokarkę do ruchu, używając ogólnie dostępnych podzespołów oraz trafa i krańcówek kierunku z demontażu.
Jest to wyjmowalna tablica, którą zmontowałem na stole, czyli urządzenie Plug&Play. Całość wykonana na płycie z bakielitu o grubości 10mm z elementami przykręconymi do niej śrubkami M5.
Tokarka zasilania jest napięciem przemiennym o napięciu międzyfazowym 400V i częstotliwości 50Hz poprzez przewód 4x4mm² z sieci TN-C natomiast tokarka wykonana jest w wariancie TN-S, także na tablicy znajduje się punkt PEN, do którego również przyłączona jest obudowa urządzenie oraz bednarka przyłączona do uziomu.
Tokarka posiada do napędu silnik trójfazowy o mocy P=3kW
Elementy które znalazły się na tablicy:
1x Transformator bezpieczeństwa ~100VA 230/25V z demontażu.
1x Podstawa z krańcówkami kierunkowymi (styki zwierne).
3x Stycznik DIL M(C)12 (w dwóch zastosowałem dodatkowe styki pomocnicze)
1x Wyłącznik silnikowy PKZM04
1x Zabezpieczenie nadprądowe trójfazowe typu "s" C20
1x Zabezpieczenie nadprądowe trójfazowe typu "s" C8
2x Zabezpieczenie nadprądowe jednofazowe typu "s" B10
1x Zabezpieczenie nadprądowe jednofazowe typu "s" B6
1x Listwa łączeniowa z połączeniami ZUG 10mm²
Całość połączeń polecam wykonywać linką, najlepiej w różnych kolorach, lub odpowiednio to oznaczać. Ważne jest aby ochronne zaciski ZUG były typu PE (połączone elektrycznie z szyną montażową).
Osobiście zastosowałem linkę o przekroju 2,5mm² i napięciu znamionowym 500V dla połączeń silnoprądowych oraz linkę 1,5mm² 500V dla obwodów sterowania.
Po załączeniu zewnętrznego zasilania napięcie pojawia się na zabezpieczeniu C20 skąd obwód poprzez wyłącznik główny ŁUK25A trafia na stycznik główny DIL M(C)12. Stycznik ten sterowany jest z kastety sterującej na panelu tokarki i wyposażony jest w przyciski załącz, wyłącz i wyłącz awaryjny.
Następnie obwód silnoprądowy kieruje się w stronę styczników zmiany kierunku obrotów, następnie na wyłącznik PKZM i dalej już prosto na listwę do przyłącza silnika tokarki.
Napięcie sterowania pobrane jest z za wyłącznika głównego poprzez wyłącznik "s" B6, krańcówkę zwierną osłony elementu wirującego, wyłącznik awaryjny (grzybek) na przyciski sterujące. Sterowanie styczników Lewo-Prawo jest zabezpieczone przed równoczesnym załączeniem obu styczników poprzez styki pomocnicze tych styczników. Reszta na schemacie.
Załączam zdjęcia oraz schemat, jeśli komuś nie pasuje może narysować ładniej, ja się starałem jak umiałem.
Całość działa, prezentuje się w miarę ładne a najważniejsze dostęp do każdego elementu jest prosty. Nie używałem korytek aby można było spokojnie wizualnie zidentyfikować układ połączeń.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cool? Ranking DIY