Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmocnienie sygnału w szeregowej instalacji antenowej

cypeks 14 Mar 2011 21:46 3661 7
    cypeks
    Level 12  
    Posiadam szeregową instalację antenową, w sumie 4 gniazda. Antena Yagi z pasywnym symetryzatorem. Problem polega na tym, że na 2 dwóch pierwszych gniazdach jakość sygnału jest do przyjęcia (ale nie jest idealnie), tak na dwóch dalszych od anteny jest już kiepsko.

Chciałbym wzmocnić sygnał antenowy. Myślałem o wzmacniaczu puszkowym, np. LNA-169 ale wydaje mi się, powstaje problem z jego zasileniem w takiej instalacji. W instalacji "jednogniazdkowej" zastosował bym po prostu zasilacz z separatorem napięcia we wtyczce i zasilił wzmacniacz za pośrednictwem koncentryka. Czy zastosowanie takiego zasilacza w instalacji szeregowej może uszkodzić odbiorniki w pozostałych gniazdkach bez separatora napięcia? Czy może gniazda antenowe powinny załatwić temat separacji elektrycznej? Jakie jest dopuszczalne napięcie na wejściu do odbiornika TV?
    kreslarz
    Level 35  
    Rozumiem, że instalacja szeregowa, to gniazdka przelotowe, czy inny sposób połączenia?
    Wzmacniacz LNA169 spełni zapewne swoją rolę. Wzmacniacz może być zasilany przez odpowiednie zwrotnice oddzielające składową stała od zmiennej w.cz. Taka zwrotnica mieści się we wtyku antenowym. Przy pierwszym w szeregu telewizorze montujesz wtyk/zwrotnicę. Następnie sygnał przesyłasz do innych TV już bez składowej stałej, którą odcina rzeczona zwrotnica. Zasilacz taki wygląda następująco:
    Wzmocnienie sygnału w szeregowej instalacji antenowej
    Wtyk, który widać po prawej stronie (taki do odbiornika TV) jest dla Ciebie źródłem sygnału do wszystkich odbiorników TV. Stąd należy rozpocząć dystrybucję sygnału do wszystkich odbiorników. W tym miejscu już nie ma składowej stałej, a wejścia odbiorników TV są całkowicie bezpieczne.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    cypeks wrote:
    Problem polega na tym, że na 2 dwóch pierwszych gniazdach jakość sygnału jest do przyjęcia (ale nie jest idealnie), tak na dwóch dalszych od anteny jest już kiepsko.

Jest to typowe w instalacjach szeregowych przy zastosowaniu "słabego" kabla koncentrycznego.

Quote:
    Myślałem o wzmacniaczu puszkowym, np. LNA-169

Odradzam wszystkie wzmacniacze w puszkach przy samej antenie. :!:

Jedynym rozsądnym wyjściem jest podłączenie wzmacniacza wewnętrznego i najlepiej takiego z regulacją wzmocnienia dla VHF i UHF.

Pamiętaj, że kabel koncentryczny tłumi więcej na wyższych częstotliwościach.
    Inaczej na VHF tłumi mniej a na UHF tłumi więcej, więc wzmacniacz z osobną regulacją umożliwi Tobie dopasowanie poziomów sygnałowych w TV.

Pozdrawiam.
    cypeks
    Level 12  
    kreslarz wrote:
    Rozumiem, że instalacja szeregowa, to gniazdka przelotowe

Tak, są to gniazda przelotowe, dwa pierwsze 12dB, dwa pozostałe 10dB.
    kreslarz wrote:
    Wtyk, który widać po prawej stronie (taki do odbiornika TV) jest dla Ciebie źródłem sygnału do wszystkich odbiorników TV. Stąd należy rozpocząć dystrybucję sygnału do wszystkich odbiorników.

Właśnie takiego rozwiązania chciałbym uniknąć, bo będzie to wyglądało paskudnie, jak przewód będzie wracał z wtyczki do gniazdka.

A może zastosowanie czegoś takiego w puszce dało by radę:
    AZS-03
    oczywiście z przewodem zasilającym wpuszczonym do puszki. Tylko nie wiem czy wejdzie mi to do puchy, bo nie ma podanych wymiarów. Puszki mam na szczęście głębokie.

Co do wzmacniacza wewnętrznego to nie chcę szpecić sobie ściany w salonie (pierwsza puszka licząc od anteny), ale jak nie będzie wyjścia to przemyślę ten temat. Ponadto potrzebuję wzmocnić tylko UHF z zakresu 511,25 MHz - 695,25 MHz, więc chyba wspomniany przez Ciebie problem u mnie nie występuje.
    kreslarz
    Level 35  
    Separator zasilania to jest dobre rozwiązanie. Co do wzmacniaczy: jest jeszcze grupa wzmacniaczy tzw przelotowych Link. Można je montować w dowolnym miejscu między anteną a pierwszym gniazdkiem.Oczywiście im bliżej anteny tym lepiej. Jest to cała rodzina wzmacniaczy o różnych wzmocnieniach. Proponowałbym zastosowanie raczej średniego, niż maksymalnego wzmocnienia. Wzmacniacze są hermetyczne i przystosowane do pracy na zewnątrz. Separator zasilania po odpowiednim obudowaniu też można umieścić na zewnątrz.
    cypeks
    Level 12  
    Cała sztuka polega na tym aby upchnąć wszystko w puszce. Znalazłem coś takiego:
    http://allegro.pl/separator-zasilania-dc-block-db-1-i1496273694.html
    i wymyśliłem co następuje.
    - na antenę zakładam LNA-169
    - z pierszego gniazdka zasilam wzmacniacz zasilaczem zaproponowanym przez kreślarza i odbiornik z tego gniazdka podłączam przez separator we wtyczce tego zasilacza
    - na wyjściu pierwszego gniazdka w puszcze montuję separator znaleziony na allegro dzięki czemu wszystkie następne gniazdka nie są pod napięciem.

Co myślicie o takim pomyśle i o samym separatorze z allegro?
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous