Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plasma fujitsu p42vca30eh - nie włącza się-mruga dioda .

g681 15 Mar 2011 10:05 3947 2
    g681
    Level 2  
    Witam !

Mam taki mały problem... mam zamontowane dwie plazmy Fujitsu p42vca30eh i po włączeniu ich mrugają na przemian zielona i czerwona dioda i nie włączają się ( chociaż zauważyłem ze jak są dłużej odłączone od zasilania i włączy się je obraz wyświetlany jest tak do 5 sec. w tym czasie świeci się zielona dioda i po upływie tego czasu obraz znika i dioda zaczyna mrugać na zielono i czerwono).Normalnie pomyślał bym że monitor wysiadł ale dziwi mnie to że są połączone ze sobą dwa takie i z oboma jest ten sam problem. Podłączałem je osobno i to samo. Podłączony jest do nich dekoder przez takie małe urządzenie którym się steruje pilotem od tego urządzenia sygnał jest przesyłany na spliter i z niego na oba monitory. Nie jestem zbyt biegły w tym wszystkim ale najpierw chciałbym wyeliminować jakieś błędne podłączenie a potem ewentualnie zaprosić kogoś do naprawy. Proszę o poradę żeby wyeliminować tą usterkę i co mogą oznaczać mrugające diody .ps.monitory nie były uruchamiane ponad rok i po tym czasie przestały działać a kiedyś działały. Pozdrawiam i z góry dzięki za wsparcie.
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    nie były uruchamiane ponad rok i po tym czasie przestały działać a kiedyś działały

Znając zycie napewno masz problem z zasilaczem czyli PSU oznaczony jako ?
    PSU BN96-01217a (ma w sobie dużo opotocuplerów (optotranzystorów w ukł. zabezpieczeń i sterowania) ,b,.wredny do naprawy)
    --do wymiany na pocz. elki (będzie ich dobra cała garść) i poprawienie zimnych lutów
    * zwróc uwagę temu kto będzie naprawiał na cz, zwana PFC ,który wytwarza nap.+400V dla pozostałej cz. zasilacza

Ten model plasmy (nie monitor,chyba że miałeś na myśli wykorzystanie jej jako monitor do oglądania syg. z innego zródła np. tunera) jest na cz. samsunga
    szkłó od PDP-panel Samsung S42SD-YB03
    Y-main/Y-sus LJ41-02345A Y-Main LJ92-01058A
    PSU BN96-01217a
    g681
    Level 2  
    No właśnie jutro kogoś zaproszę na oględziny. Zastanawia mnie tylko to czy to możliwe żeby oba tv tak jednocześnie wysiadły. Chociaż nie wydaje mi się żeby to był jakiś błąd w podłączaniu ich.