Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zte zxv10 w300 - przekierowanie portu

Miwhoo 15 Mar 2011 10:14 4983 5
  • #1
    Miwhoo
    Electric installations specialist
    Witam.

    Klient zakupił sobie neostradę i dostał router, jak w temacie. Wczoraj spędziłem 2 godziny, żeby przypiąć do niego rejestrator cyfrowy.

    Ustawiłem konto ddns i po wpisaniu adresu ddns wyświetla się strona ustawień routera, czyli wszystko OK. Przekierowałem port na rejestrator, ale nadal wyświetla się strona ustawień routera, albo "nie odnaleziono adresu". Pomyślałem, że gdzieś zrobiłem błąd, więc zresetowałem i od nowa, tym razem spróbowałem z DMZ i przerzuceniem wszystkich portów na wewnętrzne IP rejestratora [statyczne]. Niestety nie pomogło. Po wpisaniu adresu ddns'a w przeglądarkę wyświetla się nadal strona ustawień routera, albo "nie odnaleziono adresu". Soft to jakiś od TP, bo ich logo wszędzie gości...



    Czy czasem fachowcy z telekompromitacji nie blokują dostępu do wszystkich ustawień?

    Nie jest to pierwszy router, jaki robiłem do neozdrady pod monitoring przez internet, za każdym razem jak nie przekierowanie portu to DMZ działało prawidłowo [w zależności od rodzaju rejestratora], tym razem po 2,5h się poddałem...

    Jest na to jakiś myk, czy po prostu są niektóre funkcje poblokowane?
    Aha.. za każdym razem po zmianie ustawień resetowałem router..

    Z góry dzięki za pomoc...
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    roxio
    Level 23  
    Code:
    http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_klienta/pomoc_tech/internet/modemy/zte_wifi/przekierowanie/


    Jeżeli ustawienie tego modemu w/g instrukcji nie daje żądnego efektu to cóż,
    kopnij ze 2 razy może ruszy.
    Ddns na tym szmelcu od tp średnio działa (raz się połączy, 5 razy nie) tylko ustawienie DMZ i przekierowanie portów na statyczny adres ip dla rejestratora wchodzi w grę.
    Ustaw większą skalę przekierowania np. jak masz port 1234 to ustaw np.1230 do 1240.

    Jeżeli modem zapisał ustawienia, może być też tak że dopiero po restarcie zaczną one funkcjonować więc wypnij go na chwile z kontaktu.
    Inna sprawa jest taka że jeżeli łączysz się rejestratorem przez przeglądarkę (standardowy port http:80 lub 8080 czy https 443) a rejestrator funkcjonuje na porcie 1234 to niestety ten modem jest tak głupi że się nie domyśli o co chodzi: wtedy można dopisać na końcu adresu nr portu np. 192.168.0.123:1234
  • #3
    Miwhoo
    Electric installations specialist
    Tak właśnie myślałem, że to sprzętowa sprawa... poszukam jakiegoś sprzętu na podmiankę.

    Właśnie według instrukcji, którą podałeś próbowałem to dziadostwo skonfigurować. Po każdej zmianie ustawień robiłem reset... i nic. Portów dałem 10, chociaż DVR korzysta z jednego..

    Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • #4
    piterus99
    Level 43  
    Jak próbujesz z wewnątrz sieci to w niektórych sprzętach pakiety nie będą chciały wracać do LANu - trzeba sprawdzać albo z zewnątrz albo via proxy.

    DMZ nie bardzo przekierowywuje port 80 - używany do zarządzania routerem, trzeba te wszystkei rejestratory i inne urządzenia przestawiać na porty >1024.
  • #5
    Miwhoo
    Electric installations specialist
    Do tej pory działało, rejestrator ma osobną zakładkę do ustawiania ddns, wpisujesz adres, klikasz OK i działa. Producent wspiera swoje produkty własnym serwerem ddns... :)

    Miałem 2 lapki, jeden do konfiguracji routera, drugi z internetem z ery, więc szukałem "z zewnątrz"... nie poszło...

    Spróbuję jeszcze ten port 1024. Dam znać, co wyszło, jutro będę u klienta :)
  • #6
    rsobczuk
    Level 11  
    Witajcie,
    udało Wam się coś wymyśleć odnośnie możliwości przekierowania portu np 80 wchodząc na podany adres wewnątrz sieci?

    Mam ten sam problem... jak jestem na zewnątrz sieci, to przekierowany jestem prawidłowo na podany w konfiguracji routera serwer, ale wewnątrz sieci muszę już posługiwać się lokalnymi adresami IP... :/

    Jakieś sugestie macie, czy trzeba już się z tym pogodzić?

    Pozdrawiam
    Rafał