Nie mogę polecić żadnego konwertera - zakres UKF CCIR jest 3 razy szerszy niż OIRT, a dodatkowo konwertery są robione tak aby były tanie. Jak już musisz to poczytaj
http://www.ambm.pl/index.php/konwertery-ukf-tunery-synteza-fm.html (AMBM - dawniej "MJM"). Tylko oprócz wszystkich wad takiego rozwiązania, dodaj jeszcze 20...40zł na konwerter (
http://www.ambm.pl/index.php/cennik.html ) - za tyle znajdziesz znacznie lepsze radio z UKF CCIR o podobnym wyglądzie a znacznie lepszym działaniu (najlepiej też z wariometem = "strojone pokrętłem" - bywały z odczytem wskazówkowym albo nawet cyfrowym). Niekoniecznie na aaa...ukcji - pytaj w starych zakładach napraw RTV, autoszrotach, starych warsztatach samochodowych albo zamów od przywożących "wystawki" z Niemiec, u znajomych i sąsiadów co porządkują piwnice i garaże. Będzie wygląd dopasowany do samochodu (lata 70'...80') i 10000000 razy lepsze działanie, a w dodatku za podobny koszt. Nieraz kupowałem tak radia (do celów przeróbki na stacjonarne - wyczynowe), a jak były nie do 108MHz, tylko do 104MHz albo do 100MHz (starsze, przeważnie nie miały jeszcze filtrów ceramicznych w p.cz. co eliminowało z sensu moich przeróbek) to już nie chciałem mimo że były nieraz jeszcze tańsze - ale nawet takie "z niepełnym pasmem UKF CCIR" (jeżeli sprawne) będzie lepsze od tego co masz (zwł. z konwerterem). Najlepiej szukać radia bez magnetofonu albo z uszkodzonym magnetofonem (jeszcze taniej). Przykładowo w chwili gdy piszę sprawdzałem na alexxx w dziale "radioodtwarzacze-pozostałe" jest kilka odpowiednich sztuk <49zł i podobnie w dziale "radioodtwarzacze-kasetowe" (tu więcej nowego chłamu, ale bywają i "odpowiednie").
Co do przestrajania UKF OIRT na CCIR - jak znajdziesz stare przenośne radio / radiomagnetofon albo radio "stołowe" - na takim możesz ćwiczyć (mają głowice strojone kondensatorami lub czasem warikapami) i szansa powodzenia w większości przypadków będzie duża - zwłaszcza ze jest wiele opisów do konkretnych modeli i dyskusji o tym na forum. Powodzenia