Witam
Z góry napiszę że to co chcę zrobić nie musi mieć większego sensu, ponieważ robię to w celach edukacyjnych.
Mam komputer :
Sempron 1,6 , 1 GB ddr2 667mhz, 2x dysk 80 GB, grafa zintegrowana.
Chciałbym zrobić z tego taki mini serwer plików a głównie filmów.
Co dokładnie :
2 dyski połączyć w RAID 1 (tutaj proszę o pomoc jak to zrobić?)
zainstalować Linuxa Ubuntu lub Unixa.
Tutaj przydała by się pomoc w konfiguracji (jakiś poradnik) bo o linuxie nie mam pojęcia.
Ciekawie by było jak bym zrobił stronę www która obsługuje ten mój serwetek, czyli daje możliwość odtworzenia filmu, ściągnięcia pliku z serwera wrzucenie czegoś nowego na serwer.
Znam css oraz html. Czy w ogóle jest możliwe to do zrobienia?
Pewnie prościej było by udostępnić dysk i po kopiować itd. ale chcę to zrobić w celach edukacyjnych więc nie może to być po najmniejszej linii oporu
Czekam na wskazówki i pomoc

Z góry napiszę że to co chcę zrobić nie musi mieć większego sensu, ponieważ robię to w celach edukacyjnych.
Mam komputer :
Sempron 1,6 , 1 GB ddr2 667mhz, 2x dysk 80 GB, grafa zintegrowana.
Chciałbym zrobić z tego taki mini serwer plików a głównie filmów.
Co dokładnie :
2 dyski połączyć w RAID 1 (tutaj proszę o pomoc jak to zrobić?)
zainstalować Linuxa Ubuntu lub Unixa.
Tutaj przydała by się pomoc w konfiguracji (jakiś poradnik) bo o linuxie nie mam pojęcia.
Ciekawie by było jak bym zrobił stronę www która obsługuje ten mój serwetek, czyli daje możliwość odtworzenia filmu, ściągnięcia pliku z serwera wrzucenie czegoś nowego na serwer.
Znam css oraz html. Czy w ogóle jest możliwe to do zrobienia?
Pewnie prościej było by udostępnić dysk i po kopiować itd. ale chcę to zrobić w celach edukacyjnych więc nie może to być po najmniejszej linii oporu

Czekam na wskazówki i pomoc