Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prosty skrypt podpięty do wizualizacji w winCC flexible 2008

val75 16 Mar 2011 19:38 2433 6
  • #1 16 Mar 2011 19:38
    val75
    Poziom 12  

    Witam

    Chciałbym zacząć pisać skrypty w winCC 2008 flexible, przejrzałem posty w tym temacie, jednak nie znalazłem w nich wystarczających wskazówek.
    Potrafię wykonać prostą wizualizację, coś tam się rusza (tylko symulacja).
    Chciałbym wgryźć się w pisanie skryptów w VBScript, czy ANSI-C, jak jednak dany skrypt napisać i podpiąć pod komponent?
    Nie proszę o zaawansowane przykłady, wręcz przeciwnie, o bardzo proste, tak, żebym mógł zrozumieć co i jak.
    Znam programowanie w Javie i C++, więc z samym pisaniem funkcji nie powinienem mieć problemu.

    Pozdrawiam

    0 6
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 20 Lip 2011 21:55
    pyra87
    Poziom 1  

    Witam. Również zaczynam zabawę z wincc flexible. Czy dało by radę podesłać jakiś przykładowy programik żebym mógł go sobie przeanalizować? Może być najprostszy... Dzięki i pozdrawiam:) mój e-mail:wojciechtamborski@wp.pl

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #4 18 Sie 2011 19:47
    val75
    Poziom 12  

    Witam

    Czy jest możliwość napisania wizualizacji sieci przemysłowej?
    W momencie utraty transmisji z danym urządzeniem, na przykład zaświeciłaby się czerwona kontrolka przy urządzeniu, ewentualnie mógłby zostać wysłany email.
    Czy można w ogóle w taki sposób kontrolować urządzenia w sieci?

    Pozdrowienia

    0
  • #5 19 Sie 2011 10:36
    jestam
    Specjalista Automatyk

    Zależy od urządzenia i sieci. Czasem są dostępne bity/słowa statusu komunikacji. Można też użyć bitu/słowa zmienianego cyklicznie w jednym węźle i kontrolować w drugim czy wartość przesłana siecią się zmienia.

    0
  • #6 19 Sie 2011 15:46
    kim
    Poziom 14  

    To się nazywa albo watchdog albo heartbeat i jest możliwość zrobienia tego.

    0
  • #7 19 Sie 2011 19:14
    val75
    Poziom 12  

    Witam

    Chciałbym zacząć od czegoś prostego na początek, może to być wizualizacja sieci składającej się z 3 komputerów w jednej sieci.
    Zależy mi na załapaniu idei, poznania narzędzi i wykonania praktycznego.
    Docelowo jednak chciałbym wykonać wizualizację sieci składającej się z kilku podsieci profinet.
    Zdaję sobie jednak sprawę z ogromu projektu.

    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów