Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vectra b, migające diody światła dziennego

radoss 17 Mar 2011 17:17 9640 14
  • #1 17 Mar 2011 17:17
    radoss
    Poziom 9  

    Mam następujący problem ze światłami do jazdy dziennej: dwie lampy led pięciodiodowe zamontowałem zgodnie z instrukcją.Zapalają sie po włączeniu zapłonu, gasną po włączeniu świateł mijania.Wszystko ok. tylko po włączeniu zapłonu po niedługim czasie /5 sek./ dwie diody zewnętrzne z prawej lampy zaczynają migać co dwie sek., a po uruchomieniu silnika te same diody migają co sekundę.I tak jest cały czas przy włączonych światłach dziennych.Czy można temu zaradzić? Dodam,że zakład elektroniki samochodowej nie podjął tematu, szkoda im czasu na szukanie przyczyn.

    0 14
  • #2 21 Mar 2011 11:57
    milo358
    Poziom 9  

    Mi się wydaje że to wina układu elektroniki w tych lampeczek skoro wszystko jest dobrze podłączone, jak byś coś źle podłączył to wszystkie by migały albo wogólę nie świeciły. Ale możesz jeszcze spróbować zamienić lewą z prawą i sprawdź efekt jak dalej będzie migać to będziesz wiedział jaka jest przyczyna:) pozdro

    1
  • #3 21 Mar 2011 14:03
    radoss
    Poziom 9  

    Dzięki Milo, jutro sprawdzę, jak będzie po zamianie lamp.Ale myślę,że to jednak coś z tą elektoniką, bo z początku wszystko było ok.Nawet policja mnie sprawdzała, bo byli zaskoczeni tym oświetleniem.Odczytywali homologację i żadnych uwag nie wnieśli.Pozdr.

    0
  • #4 21 Mar 2011 15:38
    milo358
    Poziom 9  

    No jak masz homologacje to nie mają prawa się przyczepić. Długo Ci to działało? bo mówisz że na początku działało dobrze.Możesz też podłączyć bezpośrednio pod akumulator wtedy będzisz 100% pewny, jak dalej będzie migać to jakiś kondensatorek może nie trzymać albo dioda prostownicza jakaś padła w tym układziku.

    1
  • #6 21 Mar 2011 18:19
    radoss
    Poziom 9  

    Po zamontowaniu działało mi dobrze kilka tygodni, a pózniej w garażu zauważyłem miganie.W czasie jazdy miganie jest niezauważalne.Spróbuję, tak jak mówisz, przełożyć lampy, no i podłączyć póżniej bezpośrednio z akumulatora.Dzięki.Odezwę się.

    0
  • #7 22 Mar 2011 12:59
    radoss
    Poziom 9  

    Jak radził Milo, przełożyłem lampy, a także zrobiłem próbę na bezpośrednie połączenie z akumulatora.Nic się nie zmieniło! Nadal,po kilkunastu sekunach zaczynają migać te dwie diody, a po włączeniu silnika miganie tychże diod przyspiesza- co sekundę.Zapewne coś z lampą nie tak.Dziękuję za podpowiedż o przetwornicach,ale to już temat dla elektronika. Może jeszcze ktoś ma jakieś sugestie.Z góry dziękuję.

    0
  • #9 22 Mar 2011 15:56
    emeryt2
    Poziom 42  

    Carrier ma racje , są to objawy początku końca tych migających diod! Robiłem podobny przypadek w jakimś motocyklu , ale tył!

    1
  • #10 23 Mar 2011 20:13
    radoss
    Poziom 9  

    Nie do końca zgodziłbym się z tym,że wymiana ledów coś poprawi.Ktoś na forum już opisywał podobny przypadek i wymiana ledów nic nie dała.Raczej podpowiedż poprzednika o uszkodzonej przetwornicy jest bliższa prawdy.Tym niemniej b. dziękuję za sugestię. Oddałem lampę, tę jedną, z migającymi dwoma diodami do elektryka samochodowego, a on z kolei przekazał temat dla elektronika.Wstępnie ustalili, że to może być przetwornica. Jutro będzie wynik. Poinformuję.Pozdr.

    0
  • #11 24 Mar 2011 06:41
    emeryt2
    Poziom 42  

    To ile przetwornic ma jedna lapka , trzy? , bo piszesz ,że tylko dwie LEDy migaja ,a reszta OK!

    0
  • #13 24 Mar 2011 19:09
    radoss
    Poziom 9  

    Jak już wyjaśniali, najpierw jerzyf, a potem rs7, są dwie przetwornice. Ale jeszcze elektronik nie podziałał, więc poinformuję o wyniku naprawy niezwłocznie. Pozdr.

    1
  • #14 24 Mar 2011 19:20
    emeryt2
    Poziom 42  

    To zwracam honor , i na starość sie uczę!!
    Czy to są przetwornice czy też zródła prądowe?

    0
  • #15 02 Kwi 2011 13:59
    radoss
    Poziom 9  

    Podpowiedż jerzyfa była bezbłędna. To walnięta przetwornica od tych dwóch diod powodowała ich miganie.Lampę wczoraj zamontowałem i świeci normalnie. Trochę to wszystko trwało, bo elektronik miał przekaz nie ode mnie lecz od elektryka samochodowego.Ten powiedział: zrób, żeby świeciła.No to elektronik zaczął sprawdzać i ulepszać, aż w końcu lampa świeciła nie jak reflektor a lampka nocna i na dodatek utraciła swoją automatykę: nie gasła po włączeniu świateł mijania.Po kilkakrotnych sprawdzaniach i kolejnych wizytach - udało się.Nie mam żadnych zdjęć i nie czynię żadnego szczegółowego opisu co do parametrów i miejca wlutowania tej przetwornicy, bo niczego nie widziałem.Lampa była zamknięta.Ale że przetwornica, to mur! Wszystkim aktywnym dziękuję i ich pozdrawiam.

    0