Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Corsa 1.3 Diesel 2005 - strasznie dymi

undered 17 Mar 2011 18:24 8147 7
    undered
    Level 9  
    Witam. Opel corsa Diesel 1.3 2005r którego nabyłem nie dawno, po odpaleniu i przy lekkim dodawaniu gazu strasznie dymi przez pierwszych kilka minut. Gdy się już nagrzeje to przestaje dymić. Odpala całkiem nieźle, na zimnym silniku świece żarowe grzeją przez ok 3 sekundy po tym kontrolka gaśnie, zastanawiam się czy to nie jest wina świec albo ich sterownika.
    Czy ktoś może mi doradzić co może być przyczyną tego nadmiernego dymienia?
    stanislaw1954
    Level 43  
    Witam.
    Ale jak dymi : na biało , czy na czarno?
    undered
    Level 9  
    Dymi na biało.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Nie wiem jak w corsie ale może to zbyt krótki czas grzania?A pali dobrze?
    undered
    Level 9  
    Wymieniłem mu wszystkie świece żarowe bo 2 nie grzały, palenie się poprawiło i pali teraz po dwóch, trzech obrotach. Kolega mi mówił że to może być zatkany filtr cząstek stałych lub lać któryś z wtrysków ale czy w tedy nie dymił by przez cały czas. A nie jest to chyba normalne dymienie bo gdy jechałem powoli to przez ok kilometr była za mną biała chmura później się uspokoiło. Sam już nie wiem ???
    stanislaw1954
    Level 43  
    Witam .
    To może trzeba wtryski sprawdzić?
    wariato
    Level 43  
    A chociaż dobre paliwo lejesz ? Może tankujesz mazut i nic nie wiesz :D Odczuwasz jakieś straty mocy ? Większe spalanie albo coś niepokojącego oprócz dymienia, stan oleju nie zmienia się ?
    Co jeszcze... A układ wydechowy ,,czysty'' ? Bo jak będzie zaolejony też będzie kopcił zanim się nie wypali. Albo robisz krótkie trasy i para wodna/woda Ci sie zbiera w tłumiku.
    Jeszcze jak masz możliwość, to odpal go z rana i niech ktoś wsiądzie do środka i przygazuje a Ty idź na tył i zaciągnij się spalinami i podziel na forum jaki zapach uświadczyłeś. Jak śmierdzi nieprzepaloną ropą to coś jest nie tak. Para wodna chyba nie ma zapachu co :?::idea:
    undered
    Level 9  
    Wtryski Panie i Panowie Wtryski !!!

Wymieniłem na używane i się poprawiło, nie jest idealnie ale o niebo lepiej.

I teraz zadaje sobie pytanie czy te silniki mają tak wadliwe wtryski że trzeba wymieniać po 100 tyś km. czy z kolei te 100 tyś km. było tylko na liczniku.

Samochód kupiłem w Polskim komisie. hmmm ???