Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Delphi] Wyswietlenie JPG na TImage z użyciem THandle coś w tym stylu

Integers 18 Mar 2011 01:53 1404 1
  • #1 18 Mar 2011 01:53
    Integers
    Poziom 13  

    Na formie Form1/ Unit1.pas mam komponent Image1,

    w module Unit2.pas nie chcę wstawiać
    Uses Unit1;

    bo tworzę "pokręconą"/uniwersalną klasę która chcialbym wywoływać z dowolnego modułu;
    W jednej z procedur np.
    UmageDraw(const FileName: String); chcę wczytać plik JPG o nazwie FileName i zamieścić go na TIMage albo poprzez uchwyt albo w ostateczności jakoś rysować po Canvas.
    Dodam na wszelki wypadek, że
    UmageDraw(const Img : TImage; FileName: String);
    nie wchodzi w grę bo procedura jest wywoływana w Timerze tworzony m dynamicznie w klasie, dlatego jedyne co wymyśliłem to przekazanie uchwytu w

    Kod: Delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    "jakiegoś" parametru w stylu Handle i zapisanego w zmiennych private klasy, a stąd obsługa w dowolnym miejscu, o ile dobrze kombinuję.?
    tylko jak potem zamieścić JPG mając FHandle; samego JPG wczytać umiem ale co dalej?

    Znalazłem coś takiego:

    Kod: Delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    ale tu TImage jest podany na tacy więc nic z tym nie zrobię.

    Byłbym wdzięczny gdyby ktoś rzucił parę słów nakierowania na właściwe tory.

    0 1
  • #2 18 Mar 2011 14:06
    Integers
    Poziom 13  

    Jestem na takim etapie i niby wszystko działa a nie widać efektu/ obrazka

    Kod: Delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Kod: Delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0