Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Firefox i dziwne przekierowania

marrog 18 Mar 2011 15:05 7374 35
  • #1 18 Mar 2011 15:05
    marrog
    Poziom 22  

    Witam serdecznie !!!

    Od pewnego czasu borykam się z problemem przekierowania na inne strony niż docelowa. najczęściej przekierowuje mnie na strony (po 22 ;-) ) lub H&M i jeszcze jakieś inne.
    Skanowałem już rożnymi programami typu Ad-aware, Malware i nic. Czyściłem cache przeglądarki, cookies itd.
    Nic nie pomaga. Może ktoś miał coś podobnego u siebie.


    -=pozdrawiam=-

    0 29
  • #2 18 Mar 2011 15:11
    ogur3k
    Poziom 33  

    A może ktoś się podszywa pod Ciebie w sieci (po MAC adresie, bo gdyby IP to wyświetliło konflikt)? Jaki masz dostęp do internetu?

    0
  • #3 18 Mar 2011 15:12
    PeteSh
    Poziom 30  

    Jakie masz zainstalowane oprogramowanie antywirusowe?

    0
  • #4 18 Mar 2011 15:14
    marrog
    Poziom 22  

    NEO i mam swój Router. Wyłączone Wi-fi.
    Nod32 i obecnie mam Malwarebytes Anti-Malware.
    Używam tylko Firefoxa. Z kompa korzystam ja i żona, więc serfowanie odpada po stronach tego typu....

    0
  • #5 18 Mar 2011 15:24
    PeteSh
    Poziom 30  

    Spróbuj na innych przeglądarkach jak wygląda sprawa. Jeśli problem dotyczy tylko Firefoxa, to może spróbuj odinstalować go i usunąć wszelkie katalogi z nim związane w ukrytych katalogach użytkowników.
    Możesz też spróbować założyć nowe konto użytkownika Windows i sprawdzić jak tam wygląda sprawa.

    0
  • #6 18 Mar 2011 15:39
    marrog
    Poziom 22  

    No chyba będę musiał spróbować na IE.
    problem jest o tyle upierdliwy, że np. szukasz czegoś w Google, jest link do stronki np. elektroda, wikipedia i klik, a tu albo porno, albo jakieś H&M i nie da się tego cofnąć bo wyskakują okienka typu "czy jesteś pewny?, ale na pewno itd".

    0
  • #7 18 Mar 2011 15:41
    PeteSh
    Poziom 30  

    Ewidentnie jesteś zawirusowany.

    0
  • #8 18 Mar 2011 15:43
    marrog
    Poziom 22  

    Ech jest to samo, wpisałem tylko Skaner online i bach na stronę...

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ale czym to usunąć ?? nic nie wykrywa go

    0
  • #10 18 Mar 2011 16:05
    marrog
    Poziom 22  

    ogur3k skanuje, zobaczymy co wyjdzie.

    Dodano po 12 [minuty]:

    dostałem raport. czego szukać??

    0
  • #11 18 Mar 2011 16:20
    xE5150
    Poziom 25  

    Witam!

    Pokaż raport na forum.

    Pozdrawiam!

    0
  • #13 18 Mar 2011 21:15
    Acorus 20
    Spec od komputerów

    Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

    Cytat:
    :OTL

    SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (Windows Internet Name Service)
    FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search"
    FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Web Search"
    FF - prefs.js..keyword.URL: "http://www.searchqu.com/web?src=ffb&systemid=403&q="
    [2009-11-01 16:10:08 | 000,002,059 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\z5sg0vc2.default\searchplugins\daemon-search.xml
    [2010-08-16 15:07:36 | 000,005,529 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\z5sg0vc2.default\searchplugins\SearchquWebSearch.xml
    [2010-08-16 15:07:36 | 000,005,529 | ---- | M] () -- C:\Program Files\Mozilla Firefox\searchplugins\SearchquWebSearch.xml
    O2 - BHO: (no name) - {7FF99715-3016-4381-84CE-E4E4C9673020} - No CLSID value found.
    O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {7FF99715-3016-4381-84CE-E4E4C9673020} - No CLSID value found.
    O3 - HKU\S-1-5-21-1275210071-1801674531-682003330-1003\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - No CLSID value found.
    O16 - DPF: {33564D57-0000-0010-8000-00AA00389B71} http://download.microsoft.com/download/F/6/E/F6E491A6-77E1-4E20-9F5F-94901338C922/wmv9VCM.CAB (Reg Error: Key error.)
    [2011-03-18 10:06:33 | 000,000,312 | -HS- | M] () -- C:\WINDOWS\tasks\RDDAMM.job
    [2010-05-13 08:49:14 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\EurekaLog

    :Reg
    [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]

    :Commands
    [emptytemp]


    Kliknij Wykonaj skrypt..Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie. Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij (Skanuj).
    Pokaż nowy log OTL.txt oraz raport z usuwania.

    0
  • #16 19 Mar 2011 11:14
    marrog
    Poziom 22  

    Przywracanie mam wyłączone cały czas. Wykonałem te czynności o których kolega pisał. dr.Web CureIt nic nie znalazł.
    Muszę trochę po testować, czy jest już ok, czy jeszcze nie.

    Mam jeszcze jeden problem, w zasadzie nie związany z wirkiem. Otóż po uruchomieniu kompa proces svchost zjada CPU na 99%. Próbowałem kiedyś już łatek z Microsoftu i nic to nie pomaga....
    Może ma ktoś na to lekarstwo?
    System to WinXP.

    0
  • #17 19 Mar 2011 11:21
    makkak
    Poziom 18  

    A system aktualizowany czy w ramach mądrości "nie będzie mnie MS szpiegował - nie instaluje poprawek i aktualizacji" ?

    0
  • #18 19 Mar 2011 11:23
    marrog
    Poziom 22  

    Tak aktualizowany. Sam pobiera i pyta co zainstalować.
    Próbowałem już kiedyś z jakiegoś forum zagranicznego jak to naprawić, bo błąd tkwi chyba w aktualizacji, tzn jak jest dostęp do neta, to wtedy go tak muli, jak nie ma to po uruchomieniu pracuje normalnie...

    0
  • #19 19 Mar 2011 11:35
    marrog
    Poziom 22  

    Ale to się tylko dzieje w momencie gdy jest dostęp do neta i są uruchomione automatyczne aktualizacje...

    Cytat:
    Microsoft has recognized this problem and has released a patch. However, on all computers I have worked on with this problem, the Microsoft patches don’t fix the problem.

    0
  • #20 19 Mar 2011 11:58
    PeteSh
    Poziom 30  

    Człowieku! Kombinujesz jak koń pod górkę, a antywirusa o którym pisałem nie zainstalowałeś.

    0
  • #21 19 Mar 2011 12:12
    marrog
    Poziom 22  

    Norton się zainstalował bez najmniejszego problemu...

    0
  • #23 19 Mar 2011 12:25
    Acorus 20
    Spec od komputerów

    Przecież ma Malwarebytesa-po co przestarzały Spybot

    0
  • #24 19 Mar 2011 12:27
    makkak
    Poziom 18  

    Skoro tamte nic nie dały to może przestarzały a ciągle uaktualniany spybot coś pomoże?

    0
  • #26 19 Mar 2011 12:51
    marrog
    Poziom 22  

    No reinstalacji nie biorę pod uwagę, bo to nie jedyne lekarstwo. System działa ponad 3 lata.
    Skanuje spybot-em. Przeskanuje jeszcze Nortonem. Wtedy (pewnie wieczorkiem) zrobię logi odpowiednimi programami.
    Mimo wszystko wielkie dzięki za pomoc.
    -=pozdrawiam=-

    0
  • #27 19 Mar 2011 14:51
    Kolobos
    Spec od komputerów

    :arrow: marrog
    Problem dotyczy tylko FF czy wystepuje tez pod IE, Opera itd?

    0
  • #28 19 Mar 2011 15:16
    Hucul
    Poziom 39  

    makkak napisał:
    ... No oczywiście, lepiej udawać że wszystko jest OK. A ewentualne rootkity które już mogą pięknie w tym systemie działać i ukrywać swoje istnienie to przecież najlepiej olać tak? Moim zdaniem po tak poważnych problemach z systemem których nie usunęły proponowane przez wszystkich narzędzia to najpewniejsze wyjście ...

    PeteSh napisał:
    ... Reinstalacja systemu + aktualizacje + niezbędne aplikacje = robota na 4 godziny.
    Dalsza zabawa w ciuciubabkę = kolejne dni z rootkitem na kompie i brak pewności sukcesu. Grunt że udowodnimy sami przed sobą że "miętcy nie jesteśmy". Sorki, ale czasami ponad ideologię stawiam praktyczność rozwiązań i cenię swój czas ...

    Panowie tacy praktyczni ... Co jednak w przypadku gdy trzeba będzie odnowić licencje lub aktywacje na zainstalowane programy , gdy brak nam instalek , gdy konfiguracja systemu zajmuje wiele godzin ? Ponowne aktywacje czy odnowienie licencji może wiązać się z kosztami przy których kilkadziesiąt roboczogodzin to drobnostka . Co gdy po reinstalacji mamy ten sam zestaw robali ? Ponowna reinstalacja tak do skutku ?
    Wasze porady nieprofesjonalne i w niektórych przypadkach szkodliwe .
    Potrzebne są logi tak jak napisano w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html
    I odpowiedź na pytanie kolegi Kolobos

    0
  • #30 19 Mar 2011 18:23
    PeteSh
    Poziom 30  

    Hucul napisał:
    Co jednak w przypadku gdy trzeba będzie odnowić licencje lub aktywacje na zainstalowane programy

    Jakieś konkretne przykłady programów w przypadku których trzeba ponownie zapłacić przy reinstalacji systemu?

    Hucul napisał:
    gdy brak nam instalek , gdy konfiguracja systemu zajmuje wiele godzin ?

    Ja nikomu nie każę strzelać sobie w kolano. To trochę jak z nawigacją, ufamy że zaprowadzi nas do celu, ale nie wjeżdżamy do jeziora, bo tak nas prowadzi! Jeśli ktoś nie ma instalek, to oczywiste że powinien o tym pomyśleć zanim usunie stary system. Ale TO NIE ZNACZY że porada tego typu przy totalnie zainfekowanym systemie Windows JEST ZŁA!

    Hucul napisał:
    Ponowne aktywacje czy odnowienie licencji może wiązać się z kosztami przy których kilkadziesiąt roboczogodzin to drobnostka .

    patrz akapit 1.

    Hucul napisał:
    Co gdy po reinstalacji mamy ten sam zestaw robali ? Ponowna reinstalacja tak do skutku ?

    Kolejna naciągana do granic możliwości teza.

    Hucul napisał:
    Wasze porady nieprofesjonalne i w niektórych przypadkach szkodliwe .

    Każda porada może być szkodliwa, bo Elektroda to tylko forum, na którym każdy może doradzać każdemu. Jeśli jest inaczej, to należałoby włączyć pełną moderację i kontrolować dokładnie każdy post żeby sobie nieodpowiedzialni userzy krzywdy nie zrobili.

    Hucul napisał:
    Potrzebne są logi tak jak napisano w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html
    I odpowiedź na pytanie kolegi Kolobos

    Ta odpowiedź pojawiła się kilka postów zanim zadano pytanie.

    marrog napisał:
    Jednak obecnie nie obserwuję już przekierowań.

    Stawiam na to że lista winowajców znajduje się w logach Nortona, a dyskusję myślę że można już zamknąć.

    0