Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Na jakie pasmo ta antena ?

kali111 29 Oct 2004 21:37 2134 11
    kali111
    Level 14  
    Dostałem antene "Magnum 27MHz" samochodową od znajomego taxówkarza, widać że jest przerabiana, prawdopodobnie odwijana cewka , czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć na jakie pasmo może ona teraz być?
    Ant ma 150cm, cewka 28 zwoi 1mm na 14mm karkasie.
    Tomex
    Level 20  
    Według mnie to zwykła antena od CB27Mhz, a może tylko wygląda na odwuijaną, bo w niekturych antenach cewka nie dochodzi do końca karkasu
    kali111
    Level 14  
    Właśnie, całkiem możliwe, zaniepokojło mnie takie troszke kiepskie lutowanie, kawałek izolacji nawiniętej na cewce (chyba po to żeby się nie luzowała) .
    I czy taxówkarze pracowali na 27MHz ?
    Tomex
    Level 20  
    Niekturzy taxiarze (zwłaszcza prywaciarze) mieli 27Mhz, bo wielu klientów przez CB wzywało TAXI (sam nieraz tak wzywałem)
    Johnma
    Level 15  
    Czasami zdarza sie,że ludzie przerabiają te anteny dla potrzeb łączności profesjonalnej na 33, lub 44-48 MHz.Najlepiej udać sie do kogoś kto ma np. MFJ 259 i sprawdzić antenke, ale czy to sie opłaca??
    Panda02
    Level 32  
    Myślę, że najlepiej tę antenę podłączyć do radiotelefonu CB i sprawdzić jej SWR. Oczywiście, żeby nie ryzykować spalenia końcówki pomiar zrobić na małej mocy. Jeśli zestroi się to znaczy, że nie była przerabiana.
    IjeSJot
    Level 27  
    Ja widze ze takie anteny sie przerabia i stosuje w pasmie ok 33MHz. U mnie w miescie Służba Drogowa używa takich anten, sa one nieco krotsze niz na pasmo 27MHz i na pewno maja skracane cewki.
    kali111
    Level 14  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Od tego samego (byłego) taxówkarza dostałem teraz radio Radmor 3011/1, które pracowało z tą anteną, czy jest możliwość abym teraz rozpoznał po częściach, kwarcach ,napisach na płytkach itp... na jakim paśmie te radio i antena chodzi?
    IjeSJot
    Level 27  
    To juz potwierdza ze to jest antena z tego pasma 33MHz.
    Johnma
    Level 15  
    Znaczy przerobiona dla służb profesjonalnych
    IjeSJot
    Level 27  
    Znaczy tak. Tanie rozwiazanie, bo chyba antene CB mozna kupic i przerobic taniej niz antene dedykowana na pasmo profesjonalne. Tak mi sie przynajmniej wydaje ;)
    Johnma
    Level 15  
    W sumie rozumiem gościa.Sam tak kiedyś robiłem. Olądałem kiedyś anteny LEMMa na 45 MHzi niczym sie nie różnią (w wykonaniu ) od tych na 27 MHz.
    Największa różnica to cena ;)
    Pozdrowionka