Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie mixera Soundcraft Ghost do interfejsu Motu 828 mkII

Harnas27 19 Mar 2011 11:23 2818 11
    Harnas27
    Level 9  
    Witam!
    Możliwe że takie tematy już były ale tego jest tyle że znalezienie czegokolwiek trwało by kilka godzin. Więc postanowiłem otworzyć nowy temat
    Jestem perkusistą i chciałbym nagrywać swój band na profesjonalnym poziomie, a w przyszłości otworzyć salę prób i studio nagrań. Znam się na sprzęcie jako tako ale mam problem. Możliwość nagrania chciałbym mieć dość szybko i nie chcę czekać aż pójdę na szkolenie. Oto problem:
    jak mam podłączyć mixer wielokanałowy tj. 24 mic. do interfejsu audio?
    Przymierzam się do kupna Soundcraft Ghost ale nie wiem jak go podłączyć do interfejsu typu: Motu 828 mkII ale tak żebym mógł obrabiać każdy kanał z osobna w pro tools itd.
    W tym momencie chodzę do sali prób z zespołem, gdzie gość ma studiomastera podpiętego właśnie do motu. Jednak nie wiem jak.
    Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to rozszerzyć interface do 24 kanałów i podpiąć do miksera każdym kanałem z osobna jednak to kosztuje i nie pozwala dźwięku najpierw obrobić na konsoli a potem na kompie. I nie pozwala odtworzyć muzyki na monitorach odsłuchowych podpiętych do main out L i R. i teraz jak to podpiąć, żeby mi się tak nie działo czy kupić inny mixer z jakimiś innymi wyjściami. Jednak nie chcę kupować mixera z wyjściem firewire, z powodu iż to będzie więcej kosztowało niż podłączenie zewnętrznego interfejsu przy tylu kanałach tj za mixer +interfejs zapłacę 7500$ a za mixer z interfejsem około 9000$ więc różnica jest duża bo za to kupię sobie dwie bramki szumów i kompresor.
    Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedź ale nie w stylu "na cholerę ci mixer jak możesz to zrobić wszystko na kompie a mikrofony podpiąć pod interfejs firewire z preampami mikrofonowymi na każdym kanale np: presonusa fire studio i nie zapłacisz 7000$ tylko 1000$"
    Z góry dzięki
    Pozdrawiam: Harnas27
    strug
    Level 11  
    Kolego troszkę to pomieszałeś, jeśli nie chcesz rozszerzać interface'u to w jednej chwili będziesz miał do dyspozycji tylko 8 kanałów, czyli nie nagrasz całego bandu tak, żeby później obrabiać sobie każdy instrument osobno. Co do podbierania sygnału po insertach, albo wyjścia direct jeśli są post albo grupy, aux'y mozliwości troszkę jest
    Harnas27
    Level 9  
    jak napisałem wyżej taki gość ma podpięte do motu studiomastera i obrabia każdy kanał osobno : http://www.demontazownia.pl/6.htm
    a co do auxów dajesz wtedy aux send do inter a potem return żeby dać to na monitory?? czy może podłączyć mixer do interfejsu przez ad/at jako rozszerzenie??
    a teraz z innej beczki: do czego służą te płaskie wejścia??: http://www.allen-heath.com/sites/default/files/GS-R24_Analogue_IO_Card.jpg
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Harnas27, przeczytaj instrukcję obsługi od soundcrafta ghosta to dowiesz się jak to zrobić. Ale pokrótce. Aby nagrywać 24 kanały musisz kupić interfejs 24IO np MOTU 24IO, SSL Alphalink. Każdy przyzwoity mixer do studia ma dwa fadery na kanał, jeden do monitora drugi do nagrania. każdy kanał ma wlot mikrofonowy, oraz wysyłkę i powrót TAPE, tam podłączasz interfejs, podczas nagrania każdy kanał nagrywasz, każdy korygujesz na stole, albo wysyłasz z directa.

Jeśli chcesz zrobić to interfejsem MOTU828 to masz do dyspozycji tylko 8 IO więc pozostają grupy jedynie do użycia. Jeśli chcesz nagrać setkę, chyba, ze będziesz nagrywał po 8 śladów.
    Harnas27
    Level 9  
    czy grupy mają returna??
    mikrofon->(mic) mixer (group1)->(in) interface (out) ->(grp.return) mixer (main out)->odsłuch
    oraz moje ponowne pytanie do czego tamte płaskie wtyki (patrz poprzedni mój post)? oraz czy jeżeli wezmę inny mixer z wejsciem ad/at i interface z rozszeżeniem do 32 kanałów to czy będę mógł potem używać mixera jako rozszeżenia??
    a tak poza tym dzieki za podesłanie tego interface rozwiązałeś mój problem.tylko czy ten motu 24io to interfejs czy rozszeżenie?? narazie tematu nie zamykam bo się jeszcze paru żeczy dowiem dziex
    Pozdrawiam Harnas27
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    MOTU 24IO to interfejs, skoro tak napisałem.
    Harnas27
    Level 9  
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    ghost, to dobry mixer, dlatego jest drogi.
    Z tych co wymieniłeś to GL2400 i ZED 428.
    Ale żaden z nich nie jest mixerem do studia.
    Harnas27
    Level 9  
    Wiem że nie są dlatego sie pytam
    A co z behringerem sx4882 z nim coś nie tak?? W nim pokładałem duże nadzieje
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Harnas27 brzmienie.
    Harnas27
    Level 9  
    ok dziex za wszystko mój problem został rozwiązany

Zakończam

pozdrawiam Harnas27